Παράξενα έθιμα του Αγίου Πνεύματος: Πήγαιναν στα πηγάδια… με καθρέφτες για να ΄΄δούνε΄΄ αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή

959

Παράξενα έθιμα του Αγίου Πνεύματος

Παρέες παρέες μικροί και μεγάλοι κάτοικοι των χωριού ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, πήγαιναν στα πηγάδια που υπήρχαν στο χωριό και με καθρέφτες προσπαθούσαν να ΄΄δούνε΄΄ αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή.

Πλησιάζαν στο πηγάδι, σκέφτονταν τον άνθρωπο τους που είχε φύγει πρόσφατα απο την ζωή και…όπως έλεγαν οι γηραιότεροι…θα έβλεπαν στο καθρέφτισμα του πηγαδιού το πρόσωπο του!

Ένα παράξενο έθιμο που σήμερα δεν υπάρχει!

*Η Κυριακή της Πεντηκοστής έχει μια ιδιαίτερη σημασία, αφού για πρώτη φορά σήμερα γονατίζουμε μπροστά στο Θεό, μετά το Πάσχα. Τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή γιορτάζουμε το Άγιο Πνεύμα, επειδή την Κυριακή πρωταγωνιστεί το Άγιο Πνεύμα στα γεγονότα. Το Άγιο Πνεύμα είναι ένα Τρίτο Πρόσωπο, διαφορετικό από τον Πατέρα Θεό και τον Υιό (το Χριστό), που «εκπορεύεται από τον Πατέρα» (δηλ. παίρνει τη ζωή του, «γεννιέται» από το Θεό Πατέρα) και μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό είναι η Αγία Τριάδα, ο Τριαδικός Θεός.