Το αίτημα ένταξης της φθινοπωρινής πατάτας στα μέτρα ενίσχυσης κατέθεσε στη Βουλή η Ν. Γκαρά

1647

Στη Βουλή φέρνει την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών στον Έβρο, η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα αποκλείει αδικαιολόγητα και χωρίς καμία λογική τους παραγωγούς της φθινοπωρινής πατάτας, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα λόγω του κορωνοϊού, προβλέποντας μικρή ενίσχυση μόνο για τους παραγωγούς ανοιξιάτικης πατάτας.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Γκαρά επισημαίνει πως στον νομό Έβρου καλλιεργούνται περίπου 400 στρέμματα φθινοπωρινής πατάτας, όμως το 2019 λόγω των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας (κλείσιμο εστίασης, απαγόρευση λαϊκών αγορών ή μετακίνησης παραγωγών), η παραγωγή έμεινε αδιάθετη σε ποσοστό 70%. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην προβλέπει καμία μέριμνα για να ενισχύσει τους παραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας, εξαιρώντας τους αδικαιολόγητα από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως υπάρχει τεράστια ανησυχία στους παραγωγούς και για τη διάθεση της παραγωγής του 2020, τη στιγμή που μόλις ολοκληρώθηκε η φετινή περίοδος συγκομιδής, καθώς το κλίμα ανασφάλειας εντείνεται από την ολιγωρία της κυβέρνησης κατά την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης να συμπεριλάβει τους πατατοπαραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας και πως προτίθεται να κινηθεί σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο πλήγμα των καλλιεργειών της φθινοπωρινής πατάτας, η συγκομιδή της οποίας μόλις ολοκληρώθηκε.