Ν. Γκαρά: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει την πόρτα για εξορύξεις χρυσού στη Θράκη με νομοθετική ρύθμιση»

1013

Τροποποίηση μιας κρίσιμης διάταξης που ανοίγει την πόρτα στις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη φέρνει σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, όπως αναφέρει η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Πιο συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, τροποποιείται το Άρθρο 6 παρ. 5 του Νόμου 4447/16 και δίνεται πλέον δεσμευτικός χαρακτήρας στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, ακυρώνοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια.

Ειδικότερα, το υπό τροποποίηση Άρθρο 8 στο σημερινό νομοσχέδιο διαμορφώνει το άρθρο ως εξής: «Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια δεσμεύονται από τις ρυθμίσεις και εναρμονίζονται προς τις κατευθύνσεις των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, τις οποίες συντονίζουν, εξειδικεύουν και συμπληρώνουν σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς και τροποποιούν μόνο εάν παρέχεται ρητώς η δυνατότητα αυτή από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο […]»

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η παραπάνω παρέμβαση στη χωροταξική νομοθεσία δεν είναι καθόλου «αθώα», αλλά «φωτογραφίζει» και τις εξορύξεις χρυσού. Άρα στην περίπτωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τους ορυκτούς πόρους, που εκπονείται αυτήν την περίοδο, μπορεί να προβλέπει την ανάπτυξη μεταλλουργίας χρυσού και εξόρυξης και στη Θράκη και αυτό να γίνει δεσμευτικό και να τροποποιεί το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο.

Με τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, θα μπορούν από εδώ και πέρα να παραβιάσουν τη βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), αλλά και όλων των δημοτικών συμβουλίων και των φορέων της περιοχής που έχουν τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Αντίστοιχα, θέλουν να υπερβούν τις ισχύουσες διατάξεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου στην ΑΜΘ που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που δεν είναι συμβατές με το μοντέλο ανάπτυξης και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως οι εξορύξεις χρυσού.

Με όλα τα παραπάνω αποκτά πλέον νόημα και η πρόσφατη εξαγγελία της Ελληνικός Χρυσός ότι εκπονεί και θα υποβάλλει το 2021 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση «επενδύσεών» της και στη Θράκη.

«Οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Χατζηδάκης, έχουν αποφασίσει να προσβάλλουν βάναυσα τη ξεκάθαρη θέση σύσσωμης της κοινωνίας της Θράκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην περιοχή μας. Χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια πιστεύουν ότι μπορούν να ποδηγετήσουν το αρραγές, πάνδημο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στη Θράκη εδώ και χρόνια και έχει εκφραστεί δημόσια πολλάκις. Θεωρούν ότι με την επιβολή και τον αυταρχισμό και σε συνεννόηση με τους χρυσοθήρες, θα καταφέρουν να απαξιώσουν και να αλλάξουν  συλλογικές αποφάσεις των φορέων και των εκλεγμένων οργάνων της περιοχής. Άλλωστε, τα στελέχη της Κυβέρνησης της ΝΔ δεν αρνήθηκαν ποτέ ότι επιθυμούν τις εξορύξεις χρυσού, τις οποίες ονομάζουν «ανάπτυξη της Θράκης». Άραγε οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές τι λένε, τι θα κάνουν για όλα αυτά; Θα ψηφίσουν αυτή την καταστροφική για τη Θράκη διάταξη;» σημείωσε η κα Γκαρά.