Κάποτε ήταν… εθνική ομάδα, πλέον 4ης κατηγορίας (και παίζει ημιτελικό)!

996

Η Ζαμπρίκεν ήταν η μόνη γερμανική που κάποτε αποτέλεσε… εθνική ομάδα. Η περιοχή ήταν για κάτι χρόνια ανεξάρτητη χώρα, είχε εκπρόσωπο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και αποστολή σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Πώς έγινε αυτό; Η περιζήτητη, μιας και παράγει άνθρακα και άλλα σημαντικά μεταλλεύματα, περιοχή όπου εδρεύει η Ζαμπρίκεν ονομάζεται Ζάρλαντ και το 1920, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει την περιοχή, στο πλαίσιο των όρων παράδοσής της, και με τη Γαλλία να ασκεί τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο. Κι όμως είχε κατά πλειονότητα Γερμανούς (ή Γερμανόφωνους) κατοίκους.

Τα καλύτερα προγνωστικά για τη Σουπερ Λιγκ 1 στο Foxbet.gr

Μερικά χρόνια αργότερα κι ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ είχε ανέβει στην εξουσία στη Γερμανία δημιουργώντας στρατό (ενάντια στα συμφωνηθέντα της συνθήκης), έγινε δημοψήφισμα και το 1933 επανενώθηκε με τη Γερμανία, κάτι που διήρκησε ως τη νέα πολεμική ήττα της χώρας, το 1945. Τότε το Ζάρλαντ αποκόπηκε από την υπόλοιπη, συμμαχική ζώνη κατοχής και δημιουργήθηκε μια νέα χώρα που ονομαζόταν Προτεκτοράτο του Σάαρλαντ. Και ως χώρα μετείχε το 1952 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (με αποστολή 36 αθλητών!), μετείχε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 και δημιούργησε το δικό της πρωτάθλημα.

Ωστόσο η Ζαμπρίκεν (σ.σ. Σάαρμπρικεν όπως ονομάζεται στο κουπόνι) συνέχιζε να μετέχει στο γερμανικό πρωτάθλημα, αρνούμενη να δώσει νομιμότητα σε μια λίγκα που θεωρούσε… μαριονέτα της γαλλικής πολιτικής. Και όχι μόνο αυτό αλλά το 1948 ζήτησε και έλαβε μέρος στο γαλλικό πρωτάθλημα (!), ξεκινώντας από τη Ligue 2 με το όνομα Σαρεμπρίκ, όπου τερμάτισε μάλιστα με άνεση στην πρώτη θέση! Δεν έμελλε όμως ποτέ να ανέλθει στην πρώτη κατηγορία ελέω των αντιδράσεων πολλών ομάδων και το 1952 της επετράπη να επιστρέψει στο γερμανικό. Το 1958 και επίσημα το Ζάρλαντ επανενώθηκε με τη Γερμανία και αποτελεί σήμερα ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδιά της Γερμανίας.

Απόψε, η Σααμπρίκεν υποδέχεται τη Λέβερκουζεν σε νοκ άουτ ημιτελικό (με παράταση και πέναλτι, σε τυχόν ισοπαλία) για το Κύπελλο Γερμανίας. Και ήδη έγραψε ιστορία φέτος ως η μόνη ομάδα 4ης κατηγορίας στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου που έφτασε ως τα ημιτελικά!

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr