Παιδική παχυσαρκία και άθληση

1231

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παιδικής παχυσαρκίας. Ολοένα και περισσότερα παιδιά είναι υπέρβαρα, αφού λείπει πλέον η κίνηση από την καθημερινότητά τους. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού η παχυσαρκία δεν έχει σχέση μόνο με την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά πολύ περισσότερο με την υγεία του οργανισμού μας.

Στον αντίποδα, τα παιδιά που ασκούνται αποκτούν περισσότερη μυϊκή δύναμη και καλύτερο συντονισμό στο σώμα τους. Παράλληλα, εντύπωση δημιουργεί το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που αθλούνται έχουν την τάση να συγκεντρώνονται ευκολότερα στα μαθήματά τους έχοντας καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

Φυσικά, ένα μικρό παιδί δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί σε κάποιο γυμναστήριο ενηλίκων. Ωστόσο, δεν είναι πια λίγες οι ομάδες διάφορων αθλημάτων, όπως ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, στις οποίες μπορούν να εγγραφούν μικρά παιδιά για να αθλούνται τουλάχιστον μια ή και δυο φορές την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι για να μπορέσει κάποιος αθλητής, και πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε παιδιά, να εγγραφεί σε ένα αθλητικό σωματείο ή σε μια ομάδα, χρειάζεται να εκδώσει κάρτα υγείας αθλητή.

Σε αυτή την περίπτωση, οι καρδιολόγοι ΕΟΠΥΥ θα σας εξηγήσουν τη διαδικασία έκδοσης αυτού του πιστοποιητικού.

Ωστόσο, είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία που αποτελείται από απλές εξετάσεις που βεβαιώνουν τον γιατρό ότι το παιδί μας δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο και ότι μπορεί να ακολουθήσει τις προπονήσεις της ομάδας, καθώς και τους διάφορους αγώνες που διοργανώνονται ετησίως.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε πόσο ακίνδυνα μπορούν πια παχύσαρκα παιδιά να συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες, καλλιεργώντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, που βεβαίως θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

Μάλιστα, και τα ίδια τα παιδιά θα δουν την εικόνα τους να αλλάζει, να βελτιώνεται και ταυτόχρονα να βελτιώνεται και η αντοχή και η συγκέντρωσή τους, γεγονός που θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.

Εξάλλου, δεν θα θέλαμε τα παιδιά μας να ζήσουν τη ζωή τους γεμάτη με προβλήματα υγείας που προκαλούν ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ούτε και να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους.

Κι επειδή κατανοούμε ότι οι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής είναι ιδιαίτερα γρήγοροι και ότι οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές ενεργητικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους, για το λόγο αυτό υπάρχει πάντα η λύση των αθλητικών ομάδων, όπου τα παιδιά αθλούνται σωστά και ταυτόχρονα κοινωνικοποιούνται.

Μάλιστα, με τις τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία και την απαραίτητη έκδοση τους πιστοποιητικού υγείας, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι το παιδί μας κινδυνεύει να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας στη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.

Και φυσικά, αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς, αφού οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητο να γίνονται κάθε χρόνο, επομένως είμαστε πάντα ενήμεροι για οποιαδήποτε αλλαγή στην λειτουργία του οργανισμού του παιδιού μας.