Οι καρδιές ράγισαν, τα μάτια δάκρυσαν, ένας λυγμός βγήκε από τα βάθη της ψυχής…

2394

«Με το άκουσμα του διαχρονικού ύμνου “Τη Υπερμάχω” μπροστά στην εικόνα της Παναγίας οι καρδιές των πιστών μας ράγισαν, τα μάτια των ακριτών μας δάκρυζαν, ένας λυγμός βγήκε από τα βάθη της ψυχής όλων μας… Η Παναγία είναι η ελπίδα του λαού μας η φοβερά προστασία και Σκέπη του. Σ’ αυτήν εναποθέτουμε την προσευχή μας αυτές τις δραματικές ώρες που διέρχεται η Πατρίδα μας από έναν ακήρυχτο πόλεμο και από την τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων να γίνονται όπλο στα δολοφονικά χέρια αδίστακτων συμφερόντων, που εξουσιάζουν τους λαούς και διαχειρίζονται τις τύχες τους…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, όπου χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό  Εσπερινό της εορτής επί τη αναμνήσει του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου  Θεοδώρου του Τήρωνος, και έψαλε Α΄ Στάση των Χαιρετισμών.

Και συνέχισε λέγων ότι μετά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμάσκηνο, τον Ρωμάνο τον Μελωδό και τους λοιπούς αγίους που ύμνησαν την Παναγία μας, στις μέρες μας κατεξοχήν υμνωδός της Παναγίας μας ήταν ο Άγιος Νεκτάριος, την μυρίπνοο δεξιά του οποίου προσκυνά αυτές τις μέρες στο Μητροπολιτικό Ναό της Ορεστιάδας, ο ευσεβής λαός της, επί ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την οσιακή κοίμηση του και 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης και της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό.

Σημείωσε επίσης ότι η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης είναι για όλους μας ευκαιρία περισυλλογής και ευγνωμοσύνης για όσα μας χάρισαν με τους αγώνες τους οι πρόγονοί μας αλλά και ευκαιρία ανάληψης ευθυνών για το μέλλον αυτού του τόπου.

Τέλος, κάλεσε τον πιστό και ευσεβή λαό της Ορεστιάδος να προσεύχεται για την ειρήνη του κόσμου και όλους εκείνους που υπερασπίζονται τα σύνορα της Πατρίδας.