Λαϊκή Συσπείρωση: Τοποθέτηση στο ΔΣ για το θέμα των καθαριστριών

1084

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών του Δήμου, και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας που βιώνουν όλες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων. Οι εργαζόμενες στις σχολικές μονάδες του δήμου μας παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κατάργηση όλων των απαράδεκτων συμβάσεων έργου, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΤΩΡΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς κανένα εργολάβο καθαρισμού στα σχολεία και δημόσια κτίρια.

Οι δεκάμηνες μεσαιωνικές συμβάσεις έργου που υπογράφουν εδώ και δεκαετίες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων δεν αποτελούν συμβάσεις εργασίας, αλλά δουλείας, και οι άθλιοι μισθοί τους βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ως προς την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, των απορριμάτων κλπ. στους Δήμους, το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, για το οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας έφερε και ζητά την καταδίκη του από το δημοτικό συμβούλιο.

Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει τον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν στην εργασία τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ για φθηνό, χωρίς δικαιώματα ευέλικτο εργατικό δυναμικό και κρίνουν τη ζωή του λαού με όρους «κόστους». Αποκαλύπτει τον εμπαιγμό και της τοπικής διοίκησης και της ΚΕΔΕ διαχρονικά, που συμμορφώνεται στις κυβερνητικές επιταγές, με αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία των σχολικών καθαριστριών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στους Δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα κοινωφελούς, κλπ.).

Το πόσο σκληρός εργοδότης είναι ο δήθεν φιλολαϊκός θεσμός της τοπικής διοίκησης αποδεικνύει η κατάσταση με τις σχολικές καθαρίστριες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας καλεί τον λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματα του, να οργανωθεί στα σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους κλπ. Να συμμετέχει στα συλλαλητήρια και στην απεργία στις 18 Φλεβάρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για να αποσυρθεί ο νόμος-λαιμητόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση για το ασφαλιστικό!

Μόνο η συλλογική οργάνωση και αντεπίθεση απέναντι σε κυβερνήσεις-ΕΕ-κεφάλαιο και τοπικές διοικήσεις μπορεί να φέρει καλύτερες ημέρες για τον λαό, με στόχο την ανατροπή του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, με στόχο τη μόνη διέξοδο με τον λαό αφέντη και νοικοκύρη στον τόπο του.