Παραδοσιακή Θρακιώτικη Βαρβάρα με υλικά από τα Deka Nuts

5406

Το έθιμο της Βαρβάρας αποτελεί αναπόσπαστη παράδοση της Θράκης. Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, η μνήμη όλων γυρίζει πίσω σε εκείνα τα κρύα πρωινά που ανοίγαμε τα μάτια μας και μας περίμεναν τα μπολ με την αχνιστή Βαρβάρα και το σπίτι μοσχοβολούσε σουσάμι και κανέλα.

Πως φτιάχνετε όμως αυτό το πεντανόστιμο γλύκισμα ;;;

Τα υλικά για τη βαρβάρα είναι απλά:

500 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο βιολογικό (είναι πολύ οικονομικό)

250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (εγώ βάζω καστανή)

1 χούφτα σταφίδες ελληνικές

3 κουταλιές αλεύρι

50 γραμμάρια σουσάμι

κανέλα, καρύδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Πλένουμε το σιτάρι με παγωμένο νερό πάρα πολύ καλά μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι καθαρό.

Για να φουσκώσουμε το σιτάρι έχουμε δύο επιλογές.

Παραδοσιακά το μουλιάζουμε από βραδύς. Αν δεν προλάβουμε μπορούμε να ρίξουμε στο σιτάρι καυτό νερό και να το αφήσουμε να μουλιάσει για μόλις 3 ώρες. Είναι έτοιμο για μαγείρεμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιτάρι και 3 λίτρα νερό. Βράζουμε περίπου για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες και αφήνουμε ακόμα πέντε λεπτά.

Πάμε τώρα να χυλώσουμε τη σούπα. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το αλεύρι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αυτό γίνεται σε περίπου ένα λεπτό. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα άλλο δοχείο και προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό μέχρι να διαλυθεί. Προσοχή δεν βάζουμε ζεστό νερό για να μην “κόψει” το αλεύρι. Αφού διαλυθεί, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύουμε.

Καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο και το σουσάμι και βάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στη σούπα.

Η Βαρβάρα μας είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να έχει χυλώσει πάρα πολύ γιατί στην πορεία πήζει κι άλλο.

Σερβίρουμε σε μπολ με κανέλα, καρύδια και το υπόλοιπο σουσάμι.

Αυτή είναι μια απλή εκδοχή. Παραδοσιακά η Βαρβάρα φτιάχνεται με 9 υλικά, οπότε μπορούμε ανάλογα με το γούστο μας να ρίξουμε μέσα αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ρόδι, αμύγδαλα ή κομμάτια μήλου.

Εγώ προτιμώ την απλή Βαρβάρα, αλλά γούστα είναι αυτά!

Για να γιορτάσεις το χειμώνα που ήρθε, για να προστατεύσεις τα παιδάκια σου από αρρώστιες, για να τιμήσεις το έθιμο ή απλά για να απολαύσεις ένα θρεπτικό και νοστιμότατο γλυκό. Όποιο λόγο κι αν διαλέξεις, η γεύση της Βαρβάρας θα σε αποζημιώσει.

Tip για πηχτή βαρβάρα:

Πολλές νοικοκυρές προτιμούν τη βαρβάρα πολύ πηχτή – είπαμε οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες. Για να βγει πολύ πηχτή βράζουμε το σιτάρι σε 1 1/2 λίτρο νερό, αντί για 3 λίτρα και χρησιμοποιούμε 4 κουταλιές αλεύρι αντί για 3. Βγαίνει εξίσου νόστιμη, αλλάζει απλά η υφή της.

Βρείτε όλα τα υλικά για τη βαρβάρα στο κατάστημα DEKA NUTS στο Σουφλί η στα συνεργαζόμενα καταστήματα (σε όλο το νομό και όχι μόνο), με την εταιρία μας και απολαύστε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, φτιαγμένο με αγνά υλικά πάντα με την εγγύηση της DEKA NUTS.