Δημοσχάκης: Επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξ/πολης

658

Με επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, έθεσε κι εγγράφως το αίτημα της επίσπευσης των εργασιών του έργου της Περιφερειακής Οδού Αλεξ/πολης.

Αν και η μελέτη του έργου είχε ολοκληρωθεί από την εταιρεία “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, η απελθούσα κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες που κωλυσιεργούν και μεταθέτουν χρονικά την εκτέλεση του έργου!

Συγκεκριμένα απέστειλε τον φάκελλο μελέτης του έργου στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων – Κατασκευής Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ- Κ.Σ.Σ.Υ). προκαλώντας αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην διαδικασία.

Στην επιστολή ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι καίριας σημασίας για την περιοχή, καθώς θα συμπληρώσει το δίκτυο των μεταφορών που θα ενώνουν τον υπό αξιοποίηση -παραχώρηση Λιμένα Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό & τον Κάθετο Άξονα.

Τέλος αναφέρει ότι η εταιρεία ”ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” έχει την κατάλληλη εμπειρία ώστε να εκπονήσει αυτό το έργο και θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο της συνέχισης των διαδικασιών για την δημοπράτηση από την ίδια, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς!

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Έναρξη διαδικασιών για την υλοποίηση του Ανατολικού Περιφερειακού της Αλεξ/πολης

Σε συνέχεια προφορικής σας ενημέρωσης, επανέρχομαι στο θέμα και γραπτώς για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά τον Ανατολικό Περιφερειακό της Αλεξ/πολης από την εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που αναμενόταν ήδη η         σχετική δημοπράτηση του έργου!

Η διαδικασία της δημοπράτησης αυτού έχει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, στην οποία εκκρεμεί η πρωτόδικη απόφαση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση παρόλο που είχε στα χέρια της ένα ώριμο έργο ζήτησε από την Εταιρεία ‘Εγνατία Οδό Α.Ε’ να διαβιβάσει το σύνολο του    φακέλου της μελέτης στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων – Κατασκευής Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ- Κ.Σ.Σ.Υ) για να αναλάβει τη συνέχιση της σχετικής Δημοπράτησης.

Παράλληλα υπήρχε η πρόθεση να ανατεθεί η επίβλεψη σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου πέραν της καθ’ύλην αρμόδιας Δ/νσης του.

Όλες αυτές οι αναθέσεις αρμοδιοτήτων από την πλευρά του Υπουργείου  Υποδομών – Μεταφορών, προκάλεσε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην δημοπράτηση του έργου και κατ’ επέκταση στην εκτέλεση αυτού.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει συντάξει την μελέτη του συγκεκριμένου έργου και   διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στην εκτέλεση παρόμοιων έργων!

Συνεπώς έχει την δυνατότητα να προχωρήσει τις όποιες διαδικασίες ώστε το  έργο να τεθεί σε φάση εκτέλεσης.

Η συγκεκριμένη εταιρεία που εδρεύει στην Β/‘Ελλάδα, μελετά και εκτελεί σημαντικά έργα για λογαριασμό του Υπουργείου συνεπώς όλες αυτές οι αναθέσεις αρμοδιοτήτων από την πλευρά του υπουργείου, χαρακτηρίζονται επιεικώς άστοχες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται λόγος για την αξιοποίηση των  περιφερειακών λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Αλεξ/πολης.

Η κατασκευή του Ανατολικού Περιφερειακού της Πρωτεύουσας του Έβρου είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ως προς την αξιοποίησή του ο τοπικός λιμένας.

Η προοπτική της αξιοποίησης του Λιμένα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές των οδικών &  σιδηροδρομικών συνδέσεων καθώς & των λοιπών άλλων απαραιτήτων τεχνικών εγκαταστάσεων δεν θα είναι ομαλή, αλλά ούτε & θα  εξασφαλίσει το μέγιστο οικονομικό  όφελος για την περιοχή & το Κράτος μας.

Όπως είναι φυσικό οποιαδήποτε μεταβίβαση – πώληση Δημόσιας περιουσίας για να γίνει στην αγορά ελκυστική θα πρέπει στο σύνολο της να είναι απόλυτα λειτουργική.

Συνεπώς η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής οδού της Αλεξ/πολης είναι ένα έργο απαραίτητο για την ίδια την πόλη αλλά παράλληλα, δίδει προσθετική αξία στο λιμάνι της, αφού βάση του σχεδιασμού της, η συγκεκριμένη οδός είχε   σχεδιαστεί να καταλήγει  στο λιμάνι.

Εφόσον η εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είναι ο μελετητής του έργου αλλά και ο πλησιέστερος & έμπειρος επισπεύδων στην περιοχή,  θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της συνέχισης των διαδικασιών για την δημοπράτηση από την ίδια την εταιρεία ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες με γρήγορους ρυθμούς.