Με την τιμή 20% κάτω στο βαμβάκι οι αποδόσεις δεν καλύπτουν απώλειες

981

Αντιμέτωποι με μια δύσκολη συγκυρία στη διεθνή αγορά η οποία αξιοποιείται δεόντως από τις εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, καθώς οι τελευταίες συνεχίζουν να διατηρούν στο ακέραιο τον έλεγχο της αγοράς.

Με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να γράφει περί τα 60 σεντς η λίμπρα, γίνεται φανερό ότι οι τιμές στο σύσπορο του οποίου η συγκομιδή αρχίζει την άλλη εβδομάδα, δεν μπορούν να βλέπουν πολύ ψηλά. Το κακό είναι ότι το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και οι εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου για να διασφαλίσουν άθικτη τη δική τους συμμετοχή στην αλυσίδα του προϊόντος.

Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι η στάση τους ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι τα μέτρα Κόκκαλη προέβλεπαν εφαρμογή από την επόμενη εκκοκκιστική περίοδο, ενώ η νέα κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να εμπλακεί τόσο νωρίς σε ένα θέμα που καίει. Άλλωστε οι εκκοκκιστές είναι παραδοσιακά οι καλύτεροι σπόνσορες των βουλευτών του κάμπου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με βάση το γεγονός ότι η δυνατότητα προπωλήσεων συσπόρου έχει χαθεί άλλη μια χρονιά, οι βαμβακοκαλλιεργητές δείχνουν να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Το μόνο καλό είναι ότι από πλευράς καιρού τα πράγματα πήγαν καλά και οι αποδόσεις προβλέπονται ανεβασμένες. Αυτό ωστόσο το στοιχείο γίνεται επιχείρημα και για τους εκκοκκιστές οι οποίοι λένε με τον τρόπο τους, με τέτοιες αποδόσεις όσο κάτω και να είναι φέτος η τιμή έχετε περιθώριο να μην μπείτε μέσα. Η αλήθεια είναι ότι τα 60 σεντς η λίμπρα της Νέας Υόρκης μεταφράζονται σε 40 λεπτά το κιλό για την τιμή του σύσπορου. Από εκεί και πάνω ότι δοθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι… προσφορά των εκκοκκιστών.

agronews.gr