Αντιδρούν οι Εβρίτες στην επένδυση των χρυσωρυχείων στη Θράκη

843

Στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε “νέα επένδυση των χρυσωρυχείων στη Θράκη”, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του και περιγράφοντας το “όραμά” του για την ανάπτυξη της περιοχής. Έκανε λόγο για “επένδυση” ενός δις ευρώ και για κοντά τρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του “έργου” και μετά, ρίχνοντας το “δόλωμα” σε μια Θράκη που μαστίζεται από την ανεργία, τη μετανάστευση, την πληθυσμιακή κατάρρευση, τα ελλιπή έργα υποδομής, τα προβλήματα στον αγροτικό χώρο κι ένα σωρό άλλα.

Αυτό του μετέφεραν τα κλιμάκια που επισκέφθηκαν τον Έβρο (φυσικά τη Σαμοθράκη απέφυγαν να την επισκεφθούν…) και τη Ροδόπη, ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ; Πως αγωνιούν οι πολίτες για την “επένδυση χρυσού”; Πως ρωτούν πότε θα ξεπουληθούν τα “χρυσαφικά” αυτού του τόπου; Πως αγωνιούν για το πότε θα καταστραφεί το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στο Πέραμα ή στις Σάππες; Τόσες φορές που επισκέφθηκε τη Θράκη, προεκλογικά, γιατί δεν το “έσκασε το παραμύθι” ο κ. Μητσοτάκης;

Καλό θα είναι να μεταφέρουν στον κ. Μητσοτάκη πως πολίτες, φορείς, συλλογικότητες της Θράκης έχουν δώσει την απάντησή τους εδώ και χρόνια. Με μαζικές κινητοποιήσεις και ομόφωνα ψηφίσματα δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών συμβουλίων έχουν πει ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στον περιβαλλοντικό όλεθρο των χρυσωρυχείων και αυτό το “ΟΧΙ” δεν το παίρνουν πίσω.

Τα πράγματα είναι απλά. Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας» καλούμε τα νέα δημοτικά συμβούλια που ορκίστηκαν πρόσφατα στον Έβρο, όπως και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο που σχηματίστηκε, να καταδικάσουν ΟΜΟΦΩΝΑ την πρόθεση της κυβέρνησης να ξανανοίξει το κεφάλαιο της εξόρυξης χρυσού για τη Θράκη, καθαρά και ξάστερα.

Όποιος κατέχει θέση ευθύνης από την Ορεστιάδα μέχρι την Κομοτηνή και επιθυμεί ανάπτυξη ενάντια στη φύση, είτε με την μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική μόλυνση που επιφέρουν τα χρυσωρυχεία, είτε με την καταπάτηση των ακτών όπως προβλέπει το καινούριο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, ας βγει στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο που ανήκει και να το ξεκαθαρίσει. Να γνωρίζει όμως πως σε αυτή την περίπτωση υπογράφει την πολιτική του καταδίκη, γιατί οι πολίτες της Θράκης έχουν αποφασίσει εδώ και χρόνια για το ζήτημα του χρυσού και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα είναι ικανό να προστατέψει την εικόνα του.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας, λεηλατώντας τον φυσικό μας πλούτο στον βωμό της κερδοφορίας των λίγων.

Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας»

mail: contact@einaistoxerimas.gr                                                   web: einaistoxerimas.gr