Ο προπονητής του ΟΦΗ είναι από τον Έβρο, ντύνεται Κρητικός και λέει μαντινάδες!

2529

Ένα άρθρο που γράφτηκε από τον Κρητικό Γιώργο Κορτσιδάκη για τον “δικό μας” Δημήτρη Ζλατιλίδη από το Πρωτοκκλήσι και δείχνει το σεβασμό που του έχουν οι Κρητικοί!

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Η καταγωγή του, είναι από το Πρωτοκκλήσι Εβρου.
Όχι μόνο, δεν έχει καμία σχέση, δηλαδή, με την Κρήτη, αλλά κατάγεται από πολλά χιλιόμετρα μακριά!
Και όμως, δεν διστάζει να φοράει ακόμα και σε εξόδους του με φίλους,  κρητικό σαρίκι, να βάζει στιβάνια και να λέει και…υπέροχες μαντινάδες!
Ο προπονητής που ανέβασε το βόλει του ΟΦΗ στα «σαλόνια» του Ελληνικού βόλει, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, ενός ανθρώπου που δεν είναι Κρητικός, αλλά αγαπάει το νησί σαν Κρητικός, για αυτά που του έχει προσφέρει.

Και θα έλεγα, ότι τούτη εδώ τη φωτογραφία, που “ψάρεψα” απο τη σελίδα του στο Facebook, (μαζί με άλλες πληροφορίες για να γράψω αυτές τις γραμμές), θα ταίριαζε γάντι για το… κουστούμι του προπονητή του ΟΦΗ, τη νέα σεζόν στην Volley League!

Πολεμικό και ψαρωτικό, ότι πρέπει δηλαδή, για τον φιλόδοξο φετινό ΟΦΗ στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία.

H αλήθεια είναι, ότι ο Δημήτρης Ζλατιλίδης, μοιάζει πιο πολύ με Κρητικό, παρά με Εβρίτη, χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε τους Βόρειους, που είναι και αυτοί άνθρωποι, έξω καρδιά.

Το κρητικό του μουστάκι, η κορμοστασιά του (θηρίο, πρώην αθλητής βόλει), τα μαύρα πουκάμισα που προτιμάει, τα στιβάνια, η αγάπη του για την κρητική μουσική και την παράδοση μας, οι συχνές του παρέες στα όρη του Ψηλορείτη και τα μιτάτα της Κρήτης.

Σε μια παρέα Κρητικών, δεν θα τον ξεχωρίσεις. Θα πείς, αυτός είναι δικός μας! Και είναι.

Οι Ανωγειανοί φίλοι του, όπως ο Λάμπης Ξυλούρης και τα υπόλοιπα παιδιά, που συνοδεύουν την καθημερινότητα του, στον ελεύθερο του χρόνο, έξω απο το γήπεδο, έχουν κάνει …καλή δουλειά.

Ο Δημήτρης  έχει γίνει και εξπέρ στις μαντινάδες, τις οποίες μας παρουσιάζει, όταν έχει έμπνευση, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και απο κάτω ακολουθεί ένας χαμός απο θετικά σχόλια, κρητικών φίλων του, αλλά και εκφράσεις συμπαράστασης, αλλά και έκπληξης, απο τους Μακεδόνες, γνωστούς του, οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να πιστέψουν την Κρητική…μετάλλαξη του Δημήτρη. Ο Βόρειος, που έγινε Νότιος!

Αντιγράφω τις τελευταίες “εμπνεύσεις” του, σε μια “μάχη” μαντινάδας, με ένα φίλο του:

“Τον Αύγουστο με έκαψες
μικρή ανάθεμά το
μα όπου η φωθιά κι αν έκαψε
η γη ανάγεννά το”.

Kαι συνεχίζει:

Φωτιά θα βάνω στο κορμί
το θέτε δε το θέτε
αφού στο μπέτι η καρδιά
σα κάρβουνο λογιέται.

Kαι ξαναχτυπάει:

Εκάηκα κι ανέζητώ…..

έν’ασκιανό μεγάλο…

θεριό ‘γινε η αγάπη τζη

και πως θα την ποβγάλω.

Mετά απο 7 χρόνια στην Κρήτη, ο Δημήτρης Ζλατιλίδης, φαίνεται να έχει αποφασίσει, ποιο θα είναι το μέρος που θα ζήσει, τα επόμενα χρόνια της ζωής του (είναι και καθηγητής φυσικής αγωγής στο σχολείο του Θραψανού).

Μάλιστα, φέτος έφερε στο Ηράκλειο και την οικογένεια του, κίνηση που δείχνει τις προθέσεις του.

Και όλα αυτά, λόγω του…ΟΦΗ, τον οποίο υπηρέτησε πρώτα ως αθλητής και αργότερα ως προπονητής, πανηγυρίζοντας φέτος, μαζί με τον άνθρωπο που τον στήριξε σε όλο αυτό, τον Γιάννη Δανδάλη, την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του τμήματος, την ιστορική άνοδο, στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού βόλει.

Η τρέλα του για την Κρήτη, έχει να κάνει και με την τρέλα που έχει με τον ΟΦΗ.

Μια μαντινάδα, απο αυτές που γράφει δεν ξέρω για ποιόν, αλλά του προτείνω ανεπιφύλακτα να αφιερώσει στην ομάδα του, τον ΟΦΗ, είναι αυτή που λέει ότι:

Μόνο που ανοίγει τα φτερά…

ο αετός του Ψηλορειτη…

σηκώνει ανεμοστροβιλο…

σ’ ολόκληρη την Κρήτη!

Στην υγειά του Δημήτρη λοιπόν!

Ενός ωραίου τύπου, που χαίρομαι που έχω γνωρίσει, γιατί είναι ιδιαίτερος και αυθεντικός!

πηγή