Άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση των ακριτικών υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό, υποδομές και ασθενοφόρα

844

Άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση των ακριτικών υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό, υποδομές και ασθενοφόρα! Άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Δικαίων!

Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στις δυσάρεστες ειδήσεις, όπως για παράδειγμα το τραγικό συμβάν με τον μελισσοκόμο στο βόρειο τμήμα του Έβρου, για να καθιστούμε κάθε φορά σαφές ότι οι απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας μας και του νομού μας είναι ουσιαστικά χωρίς πρόσβαση σε υγειονομικές μονάδες.

Ο νομός Έβρου όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει είναι ο μεγαλύτερος σε απόσταση νομός, στην επικράτεια. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στις περιοχές δεν επαρκούν και δεν καλύπτουν την πρόσβαση σε πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που μένει και κατοικεί σε χωριά, εκτός δηλαδή αστικών κέντρων. Ειδικά στον βόρειο Έβρο οι κάτοικοι των χωριών βόρεια της Ορεστιάδας, δεν έχουν καμία τύχη στην ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο και περιφερειακό σύστημα υγείας. Οι εργασίες των ανθρώπων που κατοικούν στα χωριά αυτά, είναι ιδιαίτερα κατάκοπες (αγρότες, μελισσοκόμοι, εργάτες) που σε συνδυασμό με τους ηλικιωμένους καθιστούν πιο άμεση της ανάγκη ενός οργανωμένου Κέντρου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση από Ορεστιάδα στο Ορμένιο είναι λίγο πάνω από 40 χιλιόμετρα, την οποία την διασχίζει ο κάθετος άξονας της Εγνατίας που σε συνδυασμό με την διασυνορικότητα το μέγεθος των προσπελάσιμων οχημάτων και μετακινούμενου πληθυσμού αγγίζει τις κάποιες δεκάδες χιλιάδες κάθε μήνα. Αυτό σε συνδυασμό με τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού τονίζουμε ξανά ότι δηλώνουν από μόνα τους τις απαραίτητες συνθήκες για την λειτουργία ενός σοβαρού και αξιόπιστου Κέντρου Υγείας.

Το τεράστιο ζήτημα με το ασθενοφόρο που παραμένει καθηλωμένο, παρά το ότι είναι επαρκέστατο λειτουργικά και τεχνικά, ξεπερνάει κάθε όριο δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Πρόκειται για ένα ασθενοφόρο, στο μοναδικό κέντρο υγείας, βόρεια της Ορεστιάδας και μέχρι τους συνοριακούς σταθμούς, που για λόγους γραφειοκρατικούς και σχεδιασμού του δημοσίου συστήματος υγείας παραμένει σταθμευμένο, ελλείψει οργανικής θέσης οδηγού! Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με την  4η υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο υγείας, πρέπει να δώσει λύσει σε αυτό το καίριο ζήτημα, για να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με θλιβερά περιστατικά.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το αντιταχθούμε σε αυτήν την κοινωνική παρακμή και να υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό της υγείας. Να απαιτήσουμε τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας πλήρους, με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και κέντρα εξωνοσοκομειακής αποκατάστασης, με πλήρη χρηματοδότηση μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου να έχουν ίση πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της χώρας την ώρα της ανάγκης. Να αντισταθούμε στα ξεροκόμματα ιατρικών και νοσηλευτικών πράξεων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και των ίδιων των εργαζομένων. Απαιτούμε εδώ και τώρα ριζική αύξηση των δαπανών για την υγεία.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΘ