Ο Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Χαμαλίδης στο μικροσκόπιο του inevros.gr

1085

Ποιος είναι;

Γεννήθηκε στα Κόμαρα το 1971 και κατοικεί στην Ορεστιάδα.
Είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής.
Γνωρίζει άριστα την Αγγλική και καλά τη Γερμανική γλώσσα.
Εργάζεται στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και είναι Αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Ορεστιάδας.
Ήταν Διευθυντής του Δικτύου Νομαρχιών Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας (2004-2010), ενώ διατέλεσε και Διευθυντής της Εταιρίας Έρευνας Ανάπτυξης Β. Έβρου Α.Ε. (2000-2002). Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στις τεχνικές σχολές του ΟΑΕΔ, στον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας κι ως εισηγητής σε σεμινάρια ανέργων κι εργαζομένων. Διατηρούσε Τεχνικό Γραφείο ως Ελεύθερος Επαγγελματίας (1996-2002).
Ήταν:
Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας (2007- 2014), Υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας (εκλογές 2010) και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Ορεστιάδας (2010 – 2014), Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Δ.Ε.Υ.Α.Ο. (2007- 2010) και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Τριγώνου (2003 – 2004).

Πώς αποφάσισες να εμπλακείς στις πολιτικές εξελίξεις ως υποψήφιος βουλευτής Έβρου;

Η εμπλοκή μου στα κοινά δεν ήταν απόφαση μιας στιγμής, αλλά αποτελεί στάση ζωής. Είμαι υπέρ της ρήσης που λέει ότι, «αν δεν ασχολείσαι με τα κοινά, πάντα θα σε διοικούν άνθρωποι χειρότεροι από σένα». Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι ενεργά. Το 2010 διεκδικήσαμε, με μια πολύ ισχυρή ομάδα, το δήμο Ορεστιάδας. Φτάσαμε πολύ κοντά στο στόχο αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε και οι πολίτες μας κατέταξαν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου. Αξιολογώντας την πολιτική κατάσταση το Μάιο του 2014, αποφασίσαμε ο συνδυασμός μας να μην συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές. Εγώ προσωπικά, απείχα από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Μετά από 5 χρόνια πολιτικής αναμονής, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, ανοίγω έναν νέο πολιτικό κύκλο για μένα, διεκδικώντας την είσοδο μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Κίνημα Αλλαγής. Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι η μεγάλη μου αγάπη, όμως το καινούργιο βήμα, μου δίνει μεγάλο ενθουσιασμό και ενισχύει τη διάθεση μου για την προσφορά στο νομό μας και την πατρίδα. Είναι ένα ηθικό χρέος για μένα απέναντι σ’ έναν ταλαιπωρημένο από την αδικία τόπο, που προσπάθησε μεν σκληρά αλλά δεν δικαιώθηκε. Αποστολή μου είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να δούμε αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του να φτάνουν στη δικαίωση. Για αυτό τον λόγο ζητώ την στήριξή των πολιτών. Για την Ελλάδα που αγαπάμε, για τον Έβρο που ονειρευόμαστε.

Γιατί με το ΚΙΝΑΛ την ώρα που δεν είναι στα πάνω του;

Κατ’ αρχήν για λόγους ιστορικής προσφοράς και παρακαταθήκης.

Το 1981 ήταν η μεγαλύτερη νίκη της δημοκρατίας. Σκεφτείτε τι ίσχυε τότε. Ο φόβος να μιλήσεις ελεύθερα, η σύνδεση της εργασίας με τα πολιτικά φρονήματα, η άνιση θέση της γυναίκας στην κοινωνία, οι μη προνομιούχοι πολίτες που ήταν μόνιμα απομονωμένοι απ’ όλα. Όλα αυτά τελείωσαν όχι από μόνα τους, ούτε από ξένες ή άλλες θεϊκές δυνάμεις, αλλά από την παράταξη μας. Η Ελλάδα έγινε ισχυρή διεθνώς, εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ, δημιουργήθηκαν μεγάλα έργα υποδομής (αεροδρόμια, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, μεγάλοι οδικοί άξονες, κτλ). Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες θεσμικές αλλαγές όπως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αργότερα ο ΕΟΠΠΥ, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, ο νόμος πλαίσιο για την παιδεία, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το OPENGOV, το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, η Πράσινη Ανάπτυξη.

Κατά δεύτερον για λόγους ευθύνης.

Είμαστε η παράταξη που έβαλε πλάτη στα δύσκολα έναντι αυτών που κατασκήνωναν στις πλατείες και απειλούσαν με κρεμάλες, αυτών που υποσχέθηκαν τις μαγικές λύσεις των Ζαππείων και των αντιμνημονίων. Έναντι εκείνων, εμείς αναλάβαμε όλη την ευθύνη, τη δική μας και τη δική τους ευθύνη μαζί. Αντιτάξαμε το εθνικό έναντι του κομματικού συμφέροντος και κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Διότι η πολική είναι ευθύνη κι όχι ανέξοδες υποσχέσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τη χώρα. Έχει σχέδιο με ισχυρό προοδευτικό πρόσημο κι έχει ανθρώπους με την απαραίτητη πολιτική συγκρότηση για να τα καταφέρουν.

Δε θα μπορούσα να λείπω απ’ αυτή την προσπάθεια κι ας ήταν δύσκολο για μένα. Μπαίνω σ’ αυτόν αγώνα για να υπερασπιστώ αυτά που πιστεύω καθώς, δεν είμαι απ’ αυτούς που φεύγουν στα δύσκολα. 

Φαίνεται ότι το «σχέδιο Τσίπρα» είναι να αλώσει πολιτικά το χώρο της Κεντροαριστεράς. Πως αντιδρά το ΚΙΝΑΛ σ’ αυτό και ποιες είναι οι αντιστάσεις του;

«Ο λαός μας θα πρέπει να σταματήσει να ζει με τις αυταπάτες και τις ψεύτικες ελπίδες, στις οποίες τον παρέσυρε ο κ. Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποψήφιος της Αριστεράς το 2014 για πρόεδρος της Ε.Ε., εμφανίσθηκε υποσχόμενος ότι θα «σκίσει τα μνημόνια», «θα καταργήσει μ’ ένα νόμο όλους τους μνημονιακούς νόμους», «θα παίζει νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές»… Συνέχισε με τα τερατώδη και απαράδεκτα διχαστικά διλλήματα, να μας αποκαλεί Γερμανοτσολιάδες, Πινοσέτ, Τσολάκογλου, με το «Ή εμείς ή αυτοί», «Το νέο και το παλιό», «Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»… Και τέλος, αποκλειστικά και μόνον για να την καρέκλα της εξουσίας, πορεύτηκε πολιτικά, αγκαλιά με τους ψεκασμένους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ!

Μετά το δημοψήφισμα απάτη και τους επτά καταστροφικούς μήνες της «Βαρουφακειάδας», και αφού μας φόρτωσε ο κ. Τσίπρας με ένα 3ο μνημόνιο και δεκάδες δισ. ευρώ στις πλάτες του λαού, με τα «capitalcontrol» να πνίγουν την αγορά και να οδηγούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έκανε την μεγάλη κωλοτούμπα. Σήμερα ζητά σανίδα σωτηρίας εκεί που έβριζε και έφτυνε, στην κεντροαριστερά, στην προοδευτική παράταξη. Έχουν γνώση οι φύλακες, ο λαός δεν τρώει πια «σανό».

Όσα «πολιτικά απολειφάδια» και τελειωμένους κι αν εξαγοράζει με αντάλλαγμα υπουργικούς θώκους, δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει την ψυχή του γνήσιου σοσιαλδημοκράτη κεντροαριστερού ψηφοφόρου. Για κάθε έναν που εξαγοράζει χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής.

Μια ματιά αρκεί, στα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και στα αποτελέσματα των σωματείων και συλλόγων στους χώρους εργασίας, στα επιμελητήρια, στις επαγγελματικές οργανώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, για να διαπιστώσετε, ότι οι παρατάξεις που στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής διεκδικούν την δεύτερη ή πρώτη θέση, ενώ τα ποσοστά αυτών που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά δυσκολίας ξεπερνούν τις πέντε μονάδες.

Η καθημερινή μας επαφή και επικοινωνία με τους συμπολίτες μας είναι απαραίτητη, είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να σπάσουμε το τεχνητό δίπολο που προσπαθούν κάποιοι σκοπίμως να δημιουργήσουν.

Όσο μας χτυπούν, τόσο εμείς δυναμώνουμε και φωνάζουμε, «η συντήρηση είστε εσείς, η πρόοδος είμαστε εμείς».

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εθνικών εκλογών για την επόμενη μέρα της Ελλάδας;

Ύστερα από τρία μνημόνια, πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, επτά πρωθυπουργούς, έντεκα υπουργούς Οικονομικών, δεν έχουμε διαγνώσει τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση. Μιας κρίσης που δεν ήταν απλώς οικονομική, αλλά πρώτα από όλα κοινωνική και θεσμική. Η αδυναμία να εντοπίσουμε τι μας οδήγησε σε αυτή τη μακρόχρονη περιπέτεια, άφησε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς ευάλωτους στη δημαγωγία και το λαϊκισμό, που καλλιέργησε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να διαβρωθούν από το μίσος και το διχασμό που χώρισε τους πολίτες σε ανούσια δίπολα.

Το διακύβευμα των εκλογών στις 7 Ιουλίου είναι να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατία και τους θεσμούς, ώστε στη συνέχεια να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ενός κόσμου που συνέχιζε και θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο εμείς ομφαλοσκοπούμε.

Ο Σύριζα δοκιμάστηκε και απέτυχε. Οι πολίτες που τους πίστεψαν είναι σήμερα βαθιά απογοητευμένοι και δεν έχουν κανέναν λόγο πλέον να στηρίξουν μια κυβέρνηση που δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τις ανάγκες των πολλών, ενώ παράλληλα προσπάθησε να διαχωρίσει την κοινωνία σε δυο τάξεις: από τη μία η ελίτ που βρήκε θέση ακόμα και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη, μια στρατιά ανέργων που φυτοζωεί με επιδόματα. Δεν παρέλειψαν να τιμωρήσουν την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, την μεσαία τάξη, βαφτίζοντας τα όλα αυτά «κοινωνική πολιτική.

Όμως, δεν είμαστε επίσης διατεθειμένοι να παραδώσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία που ζει με τα δικά της βαθειά αδιέξοδα και που, παρά τα όσα εξαγγέλλει ο αρχηγός της, όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν για να εξέλθουμε από την κρίση. Μια Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται την μεταρρυθμιστική δύναμη ενώ γνωρίζουν όλοι ότι, στους κόλπους στης έχουν εμφιλοχωρήσει τα πιο ακραία στοιχεία που ενδέχεται την επόμενη μέρα να κυριαρχήσουν.

Επειδή η επόμενη μέρα είναι κρίσιμη κι ο κίνδυνος να μπούμε ξανά σε μια νέα περιπέτεια είναι κοντά, η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, μια πολιτική δύναμη που θα έχει την γνώση, την πείρα και την υπευθυνότητα της διαχρονικής προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης, που σήμερα εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής.

Από τη μέχρι τώρα εμπλοκή σου με τα τοπικά δρώμενα, ποια εντύπωση αποκομίζεις για την πορεία του ΚΙΝΑΛ στον Έβρο; Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την υποψηφιότητά σου;

Όλα αυτά τα χρόνια είμαι σε επαφή και επικοινωνία με την τοπική κοινωνία αφουγκράζοντας και ζώντας τα προβλήματα της, τις αγωνίες της, το μόχθο της καθημερινότητας, τον αγώνα επιβίωσης για κάποιους. Τους τελευταίους μήνες ως υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ όλες τις πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά του Έβρου και να γίνω αποδέκτης των πολιτικών και όχι μόνον προβληματισμών και των αγωνιών των συμπατριωτών μας. Διαπιστώνω ένα θετικό κλίμα καθώς βλέπω αρκετούς συμπολίτες μας πρόθυμους, να ακούσουν και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα μας, το «Σχέδιο Ελλάδα», τις πολιτικές θέσεις, τις προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε, για το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας στην μεταμνημονιακή εποχή.

Όσον αφορά στη δική μου υποψηφιότητα, διαπιστώνω την αποδοχή και τη θετική ανταπόκριση, καθώς και την έκδηλη αγωνία όλων των πολιτών, ώστε η πολιτική να γίνει επιτέλους διαφορετική. Όλοι οι πολίτες διψούν για νέες και ουσιαστικές αλλαγές και θέλουν να δώσουν ένα τέλος, στα μεγάλα λόγια που δεν έγιναν πράξη, την διαπλοκή, τη διαφθορά και την αδιαφορία, σ’ όλους αυτούς που λειτουργούν με πελατειακές λογικές. Εγώ προσωπικά έμαθα να μιλώ καθαρά και ξάστερα. Να είμαι χρήσιμος κι όχι αρεστός. Είμαι έτοιμος να συνεισφέρω στο να χτίσουμε την πολιτική απ’ την αρχή. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα παραπάνω οι πολίτες μου τα αναγνωρίζουν και θα μου δώσουν την πολιτική δύναμη, ώστε να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, στην ανάδειξη όλων των προβλημάτων του νομού μας με πλαίσιο, επιχειρήματα και προτάσεις, με στόχο την ανάκαμψη της και την παύση της οικονομικής και δημογραφικής αιμορραγίας.