Δημοσχάκης: Μισές δουλειές ….με την Λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης!

778

Μισές δουλειές ….με την Λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης! Ακόμα αναμένεται η απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση – Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης επανερχόμενος στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης.

Για την ανάγκη ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου, που αποτελεί πνεύμονα ανάπτυξης για τη Σαμοθράκη, έχουν κατατεθεί τέσσερις Γραπτές Ερωτήσεις (http://www.dimoschakis.gr/?p=5466,  http://www.dimoschakis.gr/?p=5977,http://www.dimoschakis.gr/?p=8077,  http://www.dimoschakis.gr/?p=8988), καθώς και μια Κοινοβουλευτική Αναφορά ( http://www.dimoschakis.gr/?p=4000) .

Κατόπιν του σχετικού…..καταιγισμού κοινοβουλευτικών πιέσεων στις 27/08/2018 και με απόφαση του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης, προχώρησε επιτέλους η αναβίωση της διαλυθείσας σύμβασης του έργου, εγκρίθηκε & καταβλήθηκε η αποζημίωση θετικών ζημιών στην ανάδοχο εταιρεία, ενώ χορηγήθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Οι παραπάνω ενέργειες έβαλαν ξανά σε τροχιά υλοποίησης ένα σημαντικό έργο υποδομής για το Νησί, ένα έργο που αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα υδροδότησης οικισμών αλλά και άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ωστόσο αναπάντητο παραμένει το κρίσιμο ζήτημα της ανεύρεσης πρόσθετων κονδυλίων για το υποέργο ενίσχυσης του αγωγού, καθώς χωρίς το συμπληρωματικό ποσό τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η ολοκλήρωση και χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και η μακροημέρευση , καθώς απειλείται με καταστροφή με το πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο όπως έζησε το νησί 25/9/2017.

Αναλυτικά η Ερώτηση

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Εμπόδια στην ολοκλήρωση του έργου της  Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου  Δήμου  Σαμοθράκης 

Επανερχόμαστε στο θέμα της ολοκλήρωσης του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου  του Δήμου  Σαμοθράκης  προκειμένου να επισημάνουμε για πολλοστή φορά τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί το έργο με τρόπο αποτελεσματικό και μακροπρόθεσμα ωφέλιμο για το Νησί της Σαμοθράκης.

      Στις 7-05-2018 σας είχαμε υποβάλει Γραπτή Ερώτηση (βλ.https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10705004.pdf) με θέμα την αναβίωση της σύμβασης του έργου της κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης στην οποία, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε λάβει απάντηση!

Σε συνέχεια της προαναφερόμενης Ερώτησης και σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 3155/115111/27-8-2018 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησαν:

  • Η Έγκριση ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης του  έργου: «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου νήσου Σαμοθράκης » με Αναδόχο εταιρεία την ‘’ΑΚΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  Α.Τ.Ε»’.
  • Η καταβολή αποζημίωσης θετικών ζημιών στην ανάδοχο εταιρεία και
  • Η Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του ανωτέρω έργου

Κατόπιν τούτων το  έργο μπήκε σε φάση υλοποίησης και  συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες Γραπτές Ερωτήσεις μας (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10101240.pdf) είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα επί πλέον ποσό για την συμπληρωματική σύμβαση που θα απαιτηθεί για εργασίες ενίσχυσης και προστασίας  του αγωγού.

Σε σχετική απάντηση που λάβαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα ήδη από τον Ιούλιο του 2017 (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2cec81-4f0cad6a-476a34d732bd/10166943.pdf) αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου γνωρίζουν το θέμα και ότι έχουν προσανατολιστεί σε συγκεκριμένες λύσεις για την εξασφάλιση του συγκεκριμένου ποσού.

Θυμίζουμε ότι η εξασφάλιση αυτού του ποσού είναι απολύτως απαραίτητη καθώς κινδυνεύει το έργο να μην ολοκληρωθεί ή να καταστραφεί με το πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο, με καταστροφικές συνέπειες για το Νησί και τους κατοίκους του.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι οποιαδήποτε αστοχία στην κατασκευή του συγκεκριμένου υποέργου θα θέσει σε κίνδυνο το σύνολο του έργου και την χρηματοδότηση αυτού, με τελικό αποτέλεσμα ίσως την απένταξή του από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η εξεύρεση του συγκεκριμένου ποσού αλλά και η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία θα πρέπει να γίνουν κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, αφού οι εργασίες που θα πρέπει να εκτελεστούν είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες με το εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο του έργου.

Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάσθε;

  • Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση του συμπληρωματικού ποσού που απαιτείται για την τεχνικώς ορθή ολοκλήρωση του έργου ;