Αλεξανδρούπολη: Η αληθινή μαρτυρία ενός Κύπριου αιχμαλώτου

830

«Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια»

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας & Θράκης και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) διοργανώνουν μια εξαιρετική εκδήλωση, που αφορά αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο κατά την εισβολή του 1974, μέσω της παρουσίασης του βιβλίου «Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια» του Γεωργίου Χαριτωνίδη.

Ιστορικό: ο Κύπριος συγγραφέας υπηρετούσε τη θητεία του τον Ιούλιο του 1974, όταν έγινε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Στο βιβλίο του διηγείται όλα όσα βίωσε την τραγική εκείνη περίοδο: την αιχμαλωσία, τις ψεύτικες υποσχέσεις για απελευθέρωση, την απόπειρα λυντσαρίσματος των κρατούμενων Κυπρίων από τον τουρκοκυπριακό όχλο, την απόπειρα δηλητηρίασης τους, τα απάνθρωπα βασανιστήρια, τη μεταφορά στην Τουρκία, την πολύμηνη φυλάκιση, τις κακουχίες, τις βρισιές, τα φτυσίματα, τα χτυπήματα, τις κακοποιήσεις, την ταπείνωση, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ανέλπιστη συμφωνία μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς για ανταλλαγή αιχμαλώτων που του έσωσε τη ζωή.

«Το μαρτύριο της πείνας ενεργοποιούσε το φοβερό ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Για ένα διάστημα, κάθε δυο τρεις μέρες, οι Τούρκοι για δείπνο μας έφερναν ένα καρπούζι, που έπρεπε να το μοιραστούμε γύρω στα τριάντα, ίσως και παραπάνω άτομα.… Σκέφτηκα λοιπόν ότι τα κουκούτσια του καρπουζιού κάτι έπρεπε να περιέχουν σε βιταμίνες, πρωτεΐνες ή και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία. … Πολύ διακριτικά μάζευα τα κουκούτσια που οι άλλοι έφτυναν.»

Ειδικές τιμές για ένστολους !!!

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 6:30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης (Ωδείο ΦΑΕΘΩΝ, 14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη). Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την Κύπρια εκπαιδευτικό και ποιήτρια, Δρ. Στέλλα Βοσκαρίδου και από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή-συγγραφέα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.