Πως εορτάσθηκε η Ανάσταση στο Διδυμότειχο και σε στρατόπεδα της περιοχής

2150

«Η ώρα της αγωνίας και της οδύνης παρήλθαν. Την ορφάνια σήμερα διαδέχεται η νέα υιοθεσία. Αντί του σκότους και του φόβου «τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια».

Δεν είμεθα πλέον εξόριστοι της Εδέμ, του κήπου τούτου της δημιουργίας και της πρώτης μακαριότητος αλλά και της εκούσιας πτώσεως και του θανάτου. Δεν ατενίζουμε πλέον περιδεείς προς την ρομφαία του Αγγέλου της πύλης του Παραδείσου. Δεν θρηνούμε πλέον τον απολεσθέντα πρώτο όρθρο της ζωής. Ο αναστάσιμος θρίαμβος του Ιησού Χριστού κατά της αδικίας, της βίας, και γενικότερα κατά της αμαρτίας και του θανάτου, αλλά και η ολοκλήρωση του έργου Του επί της γης προς ανακαίνιση του σύμπαντος κόσμου, γεμίζουν με  αγαλλίαση και πάλι τις καρδιές μας…

»Κατά την ολόλαμπρη αυτή ημέρα, δεν γιορτάζουμε απλώς ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός, αλλά καλούμεθα νά προχωρήσουμε σε μία ανανέωση της δικής μας πνευματικής πορείας, «ίνα… εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν». Η εορτή του Πάσχα μας προσκαλεί να συνειδητοποιήσουμε το βαθύτερο νόημα του βαπτίσματός μας…

»Ο αναστάς Χριστός μας καλεί σε μία συνεχή ανανέωση «ει τις εν Χριστώ καινὴ κτίσις·» (Β’ Κορ. 5:17). Μας καλεί να ανανεώσουμε την προσωπική μας σχέση μαζί Του. Η συνεχής πνευματική ανακαίνιση είναι καθοριστικό στοιχείο της χριστιανικής ζωής. Καλούμεθα να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη του Θεού, στην Πρόνοια και στο λυτρωτικό σχέδιό Του˙ να ενισχύσουμε την αγωνιστικότητά μας για την επικράτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης, για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μας καλεί να ανανεώσουμε τη βεβαιότητα ότι η ελπίδα τελικά θα διαλύσει την απόγνωση και η ζωή θα νικήσει τον θάνατο…

»Ας εορτάσουμε, λοιπόν, όσο γίνεται πιο συνειδητά την ολόλαμπρη εορτή του Πάσχα. Και ας δεηθούμε στον Αναστάντα Κύριό μας να ανακαινίζει τη ζωή μας μέσα στη δική Του αλήθεια. Να ανανεώνει την αντοχή μας στις ποικίλες δυσκολίες της εποχής μας. Να ανακαινίζει την αντίσταση μας στην  παρακμή. Να ανανεώνει τον ενθουσιασμό μας γιά δημιουργικές πρωτοβουλίες. Ας ζούμε την  καθημερινότητά μας με πασχαλινή ευφροσύνη, η οποία δεν αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, αλλά την υπερβαίνει και τη μεταμορφώνει με  τη χάρη και τη δύναμη του Αναστάντος Χριστού. Ανανέωση, λοιπόν, με  πασχαλινή ευφροσύνη ας γίνει η ενδόμυχη επιθυμία, η φροντίδα και η μέριμνα  όλων μας» τονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στο Πασχαλινό Μήνυμά του, που ανεγνώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της ακριτικής μας επαρχίας.

Ας σημειωθεί ότι και φέτος χάρις στον υπερβάλλοντα ζήλο και την φιλοτιμία του ιερού μας κλήρου το «Χριστός Ανέστη» ακούσθηκε και στις πιο μικρές και απομακρυσμένες ενορίες αλλά και σε όλα τα Ελληνικά Φυλάκια της παραμεθορίου για τους στρατευμένους, που μακριά από τις οικογένειές τους υπηρετούν την Πατρίδα και φυλάσσουν τα σύνορα της.

Ο Σεβασμιώτατος προέστη της ακολουθίας της Αναστάσεως και εν συνεχεία της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη, του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Υποστρατήγου Αγγέλου Ιλαρίδη και πλήθους πιστών.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον ίδιο Ιερό Ναό, επί του Ιερού Κουβουκλίου, οπότε και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων πλήθος πιστών.

Νωρίς το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από τον Διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΣ Αρχιμ. Μελέτιο Κουράκλη, ο οποίος κατ’ αυτάς επισκέπτεται στρατιωτικές μονάδες στο Βόρειο και Κεντρικό Έβρο, προέστη της τελετής της Αναστάσεως στο Ελληνικό Φυλάκιο Γέφυρας Πυθίου, παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά, του Διοικητού του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Υποστρατήγου Αγγέλου Ιλαρίδη.