Δημοσχάκης: Βατερλώ» με το Μέτρο 11 για τις Βιολογικές Καλλιέργειες

921

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με το πολύ μικρό ποσοστό αιτήσεων που εγκρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονία και Θράκη στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες».

O Βουλευτής είχε καταθέσει σχετική γραπτή Ερώτηση στις 27 Φεβρουαρίου (σχετικό link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10962166.pdf) ,   στην οποία δεν απάντησε ο Υπουργός μέσα σε 25 ημέρες, ως όφειλε βάσει του κανονισμού της Βουλής, γι’ αυτό και επανήλθε με Επίκαιρη Ερώτηση, εμπλουτισμένη με στοιχεία από τα αποτελέσματα του Προγράμματος.

Συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης είχαν υποβάλλει αίτηση 4.775 αγρότες και εγκρίθηκαν μόλις 119! Στον Έβρο συνολικά εγκρίθηκαν μόνο 11 (!) αιτήσεις από περισσότερες από 1.500 που κατατέθηκαν. Στον Β. Έβρο δε (Διδ/χο, Ορεστιάδα), δεν εγκρίθηκε καμία!

Η πανωλεθρία του Μέτρου και οι τεράστιες ευθύνες του Υπουργού αποτυπώνονται στο γεγονός ότι συνολικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 1 στους 10 από όσους υπέβαλαν αίτηση (37.826 αιτήσεις σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου). Εγκρίθηκαν δηλαδή μόλις 3.677 βιοκαλλιεργητές, δηλαδή ένα ποσοστό 9%!

Κι αυτά είναι τα αποτελέσματα της μείωσης του Προϋπολογισμού της Βιολογικής Γεωργίας κατά 15 εκ. ευρώ, αλλά και του γεγονότος ότι για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης πιστώθηκε μόνο το ποσό των 5.931.500 ευρώ, που φυσικά είναι ελάχιστο για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την ένταξη στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, πόσο θα αυξηθεί γενικά ο Προϋπολογισμός του Μέτρου 11 για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες» κι αν έχει σκοπό να αυξήσει το ποσό που πιστώθηκε στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να ενταχθούν στο Μέτρο όσο το δυνατόν περισσότεροι βιοκαλλιεργητές.

Επίσης, για ποιο λόγο παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις στα ποσοστά των εγκριθέντων ανά Περιφέρεια.

Αναλυτικά  η Επίκαιρη Ερώτηση

Στις 27 Φεβρουαρίου σας είχα καταθέσει Ερώτηση  (σχετικό link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10962166.pdf),    που έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου για το πολύ μικρό ποσό που είχε εγκριθεί στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 για τις Βιολογικές Καλλιέργειες.

Δυστυχώς δεν απαντήσατε ως οφείλατε βάσει του Κανονισμού της Βουλής μέσα σε 25 ημέρες. Γι’ αυτό και επανήλθα με Επίκαιρη Ερώτηση με αφορμή και τα αποτελέσματα του προγράμματος, που αποτέλεσαν ψυχρολουσία για όσους κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις για ένταξή τους σε αυτό.

Συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης είχαν υποβάλλει αίτηση 4.775 αγρότες και εγκρίθηκαν μόλις 119! Στον Έβρο εγκρίθηκαν μόνο 11 (!) αιτήσεις από περισσότερες από 1.500 που κατατέθηκαν. Στον Β. Έβρο δε (Διδ/χο, Ορεστιάδα), δεν εγκρίθηκε καμία!

Αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα της αναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζετε στον πρωτογενή τομέα. Συνολικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 1 στους 10 από όσους υπέβαλαν αίτηση (37.826 αιτήσεις σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου σας). Εγκρίθηκαν δηλαδή μόλις 3.677 βιοκαλλιεργητές! Μιλάμε για το… ασύλληπτο ποσοστό του 9%, με πολλές… μουρμούρες για ανισοκατανομή, χωρίς σταθερές προϋποθέσεις, ακόμα και σε εγκεκριμένες αιτήσεις!

Κι έρχεστε τώρα να υποσχεθείτε αύξηση του Προϋπολογισμού του Μέτρου, χωρίς να εξηγείτε γιατί μειώσατε αρχικά τον Προϋπολογισμό της Βιολογικής Γεωργίας κατά 15 εκ. ευρώ. Καθώς και με τι κριτήρια επιλέξατε να εγκρίνετε μόνο το ποσό των 5.931.500 ευρώ, για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Οφείλατε να γνωρίζατε ότι το ποσό αυτό είναι ελάχιστο για μια Περιφέρεια όπου η ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί μια από τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητές της όπως αποτυπώνεται και σε πραγματικά μεγέθη (7,25% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και 11,30% των γεωργικών εκτάσεων της χώρας).

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Πόσο θα αυξηθεί γενικά ο Προϋπολογισμός του Μέτρου 11 για τις Βιολογικές Καλλιέργειες; Έχετε σκοπό να αυξήσετε το ποσό που πιστώθηκε στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να ενταχθούν στο Μέτρο όσο το δυνατόν περισσότεροι βιοκαλλιεργητές;
  2. Δεν γνωρίζατε ότι μειώνοντας τον Προϋπολογισμό του Μέτρου θα μειώνονταν δραστικά και οι εγκεκριμένες αιτήσεις; Για ποιο λόγο παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις στα ποσοστά των εγκριθέντων ανά Περιφέρεια;