Έβρος: Ο διάλογος στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών

1188

Σε καμία ουσιαστική δέσμευση δεν προχώρησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, τόσο για το αν και πότε θα πληρωθούν τη Συνδεδεμένη ενίσχυση οι εναπομείναντες απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί όσο και για τις αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος τους , κατά τη σημερινή συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο εξετάζει να πληρωθεί τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών, με διασταλτική ερμηνεία του Νόμου, αποφεύγοντας όμως να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Από τη μεριά του ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το Υπουργείο έδειξε αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου και της Ροδόπης εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η ασθένεια των σκουληκιών!
  • Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν είχε την ευαισθησία να επισκεφθεί τον Έβρο και να πραγματοποιήσει αυτοψία στις κατεστραμμένες καλλιέργειες προκειμένου να έχει γνώση του όλου προβλήματος !
  • Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού περί κατάργησης του πλαφόν δεν πληρώθηκαν τη Συνδεδεμένη 1.700 βαμβακοκαλλιεργητές σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και 770 περίπου του Έβρου & της Ροδόπης.
  • Την προηγούμενη Δευτέρα (01/04) έγινε ευρεία σύσκεψη φορέων στο Διδ/χο, με την ηχηρή απουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα το οποίο και κατέθεσε ο Βουλευτής στα Πρακτικά της Βουλής.
  • Τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ για τα οποία μίλησε ο Υπουργός θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και επιλυθεί από το Υπουργείο.
  • Ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα ενημέρωνε τους αγρότες για τις αποζημιώσεις όταν θα είχε κατατεθεί ο Προϋπολογισμός.
  • Ζήτησε να κατατεθούν στα πρακτικά της Βουλής τα έγγραφα που απέστειλε το ΥπΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών με τα οποία αιτείτο τη σύσταση Κωδικού στον Προϋπολογισμό πριν ή μετά την ψήφιση για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών !
  • Το επιδιωκόμενο είναι να αποζημιωθούν οι αγρότες μέσω της ενίσχυσης των De Minimis  καθώς έχουν υποστεί καταστροφές στο βαμβάκι, στον Ηλίανθο και στα σιτηρά.
  • Το Υπουργείο προσανατολίζεται ενδεχομένως να προχωρήσει στις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, που δεν λύνουν το πρόβλημα σήμερα, αλλά το μεταθέτουν για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε τη συζήτηση σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=jDPC7lCg0Dg&t=

Αναλυτικά η συζήτηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, την περασμένη Πέμπτη η Κυβέρνησή σας έδειξε ότι δεν στηρίζει τους παραγωγούς βάμβακος του Έβρου και της Ροδόπης. Πέρσι υπέστησαν ολικές καταστροφές εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, εξαιτίας της αρρώστιας από το σκουλήκι, την οποία γνωρίζετε. Δυστυχώς δεν είχατε την ευαισθησία, τόσο εσείς όσο και η λοιπή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να έρθετε στον Έβρο και στη Ροδόπη να κάνετε αυτοψία, για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ζημιάς.

Είχατε υποσχεθεί ότι θα καταργήσετε το πλαφόν σε ό,τι αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Δυστυχώς, είδαμε ότι χίλιοι επτακόσιοι παραγωγοί βάμβακος της χώρας, εκ των οποίων οι επτακόσιοι εβδομήντα στον Έβρο και στη Ροδόπη, δεν είχαν συμπεριληφθεί στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των φορέων στο Διδυμότειχο και εκδόθηκε ένα σχετικό ψήφισμα, το οποίο σας εγχειρίζω και το καταθέτω και στα Πρακτικά της Βουλής.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Οι δικοί σας Βουλευτές προτίμησαν, όπως πάντα, την απόδραση και δεν παρέστησαν σε αυτή τη σύσκεψη, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και ενημερωτική.

Στη δήλωση που εξέδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από την πίεση του ομιλούντος, όπως και λοιπών παραγόντων του Έβρου, είπε ότι θα επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.

Ποιος ευθύνεται, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτήν την κατάσταση; Δεν οφείλατε να είχατε προβλέψει;

Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε για να μας απαντήσετε και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει σχεδόν σε όλη τη Θράκη, που δυστυχώς τους έχετε εμπαίξει κατ’ επανάληψη.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ειδικές τιμές για ένστολους !!!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Βουλευτά, πράγματι την 28η Μαρτίου κατεβλήθησαν 176 εκατομμύρια ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς όλης της χώρας για την ειδική ενίσχυση, για τη συνδεδεμένη. Ο σκοπός αυτής της ενίσχυσης είναι η παραγωγή ποιοτικού βάμβακος. Χίλιοι επτακόσιοι εβδομήντα τέσσερις βαμβακοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα δεν πληρώθηκαν, αρκετοί εκ των οποίων είναι στην Περιφέρειά σας.

Έρχομαι τώρα στην ουσία της ερώτησης. Κατ’ αρχάς διαβάζω στην ερώτηση ότι λέτε «αυτόματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ μείωσε το πλαφόν» και «προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ εισήγαγε αυτόματα». Αυτόματα δεν εισάγεται τίποτα, κύριε Βουλευτά. Κατόπιν εντολής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μειώθηκε το πλαφόν. Όντως ο συγκεκριμένος Νομός υπέστη σοβαρότατες ζημιές, άλλες καλυπτόμενες, άλλες μη καλυπτόμενες. Στα πρώτα ακούσματα των ζημιών, από το καλοκαίρι, ενημερώσαμε και τη ΔΑΟΚ και όλους τους παραγωγούς, ειδικά για το πράσινο ή το ρόδινο σκουλήκι, να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να αποδεικνύεται από τους παραγωγούς ότι επέδειξαν περισσή φροντίδα και επιμέλεια στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Τι εννοώ; Προσκόμιση τιμολογίων και τα λοιπά, ώστε μετά να συμπεριληφθούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επίσης είχαμε και ξηρασία, όπως και πλημμύρες. Πράγματι είχαμε ζημιές.

Πόσοι πληρώθηκαν και τι θα γίνει για τους υπόλοιπους; ΔΑΟΚ Έβρου: 6 εκατομμύρια ευρώ σε χίλιους τριακόσιους ογδόντα οκτώ γεωργούς από τους χίλιους πεντακόσιους ενενήντα, ποσοστό 87,3%. ΔΑΟΚ Ορεστιάδας: 13.798.000 ευρώ σε δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα εννιά γεωργούς από τους δύο χιλιάδες οκτακόσιους πενήντα οκτώ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υπάρχουν τώρα εβδομήντα τέσσερις γεωργοί, οι οποίοι δεν παρέδωσαν καθόλου βαμβάκι και άλλοι εξακόσιοι ογδόντα οκτώ, οι οποίοι παρέδωσαν αλλά δεν πιάνουν το πλαφόν.

Τι έκαναν οι υπηρεσίες εγκαίρως, κύριε Βουλευτά; Έκαναν διασταλτική ερμηνεία του νόμου και των κανονισμών στη λέξη «ανωτέρα βία», προκειμένου να καλύψουν μεγάλο ποσοστό των βαμβακοπαραγωγών, ότι υπέστησαν ζημιά. Διασταλτική -επιμένω- ερμηνεία των νόμων και των κανονισμών και γι’ αυτό αναφέρετε στην επίκαιρή σας ερώτηση «αυτόματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ». Δεν έγινε τίποτα «αυτόματα». Έγιναν όλα εγκαίρως, προσηκόντως, αλλά πάντα σύμφωνα με τον νόμο.

Αυτές τις μέρες εξετάζεται η μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον των εναπομεινάντων να πληρωθεί στη συνδεδεμένη, πάντα σύμφωνα με γνωμάτευση του ΕΛΓΑ, με διασταλτική ερμηνεία επιμένω.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ,  είχαμε συζητήσει για τις βαμβακοκαλλιέργειες αλλά και γενικά για τις αποζημιώσεις, εδώ στη Βουλή, σε παρόμοια επίκαιρη ερώτηση, με τον Υπουργό σας. Διότι οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν ήταν μόνο στο βαμβάκι, αλλά ήταν και στα σιτηρά, ήταν και στον ηλίανθο. Και τα είπατε κι εσείς προηγουμένως αναλυτικά. Απλώς, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αναπτύχθηκε η ασθένεια αυτή και αυτοί οι οποίοι δεν παρέδωσαν έχουν στα χωράφια τους ολική καταστροφή. Γι’ αυτό δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό.  Ωστόσο, είχε δεσμευθεί ο Υπουργός ότι θα δώσει απαντήσεις, και στις συσκέψεις που έγιναν στο γραφείο του με τους θεσμικούς παράγοντες του Έβρου και τους εμπλεκόμενους, ότι θα δώσει την απάντηση με την κατάθεση του Προϋπολογισμού.

Εγώ σας ερωτώ: Κάνατε έγγραφο στον Υπουργό Οικονομικών και ζητήσατε κωδικό για αυτήν την αποζημίωση; Αν κάνατε έγγραφο, παρακαλώ να το καταθέσετε στα Πρακτικά της Βουλής. Δεύτερον, επειδή δεν απήντησε με την κατάθεση του Προϋπολογισμού, θέλω να μας πείτε αν θα καταθέσετε αναδρομικά, εκ των υστέρων, αίτημα παρόμοιο να συμπεριληφθούν οι αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, συμπληρωματικά.

Διότι οι ζημιές δεν είναι, κύριε Πρόεδρε, μόνο σε ό,τι αφορά τη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι ζημιές είναι ολικές, έχουν χάσει το εισόδημά τους. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα χωράφια στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι αγρότες και όπως κι εγώ το διαπιστώνω, δεν θα καλλιεργηθούν. Και ξέρετε γιατί; Διότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε ό,τι αφορά τα εφόδια, είτε από το δικό τους ταμείο είτε από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα φέρετε την ευθύνη γι’ αυτό το θέμα, για το οποίο σήμερα σας ενημερώνω.

Συνεπώς ρωτάμε: Θα τους αποζημιώσετε για απώλεια εισοδήματος μέσα από την de minimis ενίσχυση; Αυτό έχουν ανάγκη για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Έχετε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργοποίηση του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, όπως έκανε και η Γερμανία για τους αγρότες της; Αν έχετε ζητήσει και έχετε στείλει έγγραφο, παρακαλώ να το καταθέσετε στα Πρακτικά της Βουλής.

Επίσης εσείς τώρα δεσμευτήκατε ότι θα εξετάσετε το αίτημα για το οποίο σήμερα συζητούμε. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθετε στον Έβρο και θα ανακοινώσετε ότι θα συμπεριλάβετε την απώλεια εισοδήματος των αγροτών στα λεγόμενα ΠΣΕΑ -τα οποία δεν είναι αποτελεσματικά, δεν λύνουν το πρόβλημα σήμερα, αλλά ενδεχομένως μετά από τρία, τέσσερα χρόνια- και θα παραπέμψετε το πρόβλημά τους για το μέλλον.

Γι’ αυτό θέλουμε, κύριε Πρόεδρε, δύο πράγματα. Πρώτον, την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανεξαιρέτως σε όλους όσοι είχαν καλλιεργήσει τα χωράφια τους με βαμβάκι και δεύτερον, θέλουμε την de minimis ενίσχυση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για απώλεια εισοδήματος ή μέσα από χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Δημοσχάκη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Βουλευτά, οι άνθρωποι πράγματι υπέστησαν ζημιά. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάποια πράγματα. Στο τέλος ζητήσατε κάτι το οποίο φάσκει και αντιφάσκει: Ή θα αποζημιώσουμε με de minimis παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά -τους βαμβακοπαραγωγούς πάντα εννοώ, γι’ αυτούς ρωτάτε- ή θα καταβληθεί η συνδεδεμένη λόγω ζημιάς. Και τα δύο ζητάτε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Φυσικά και τα δύο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι, κύριε Βουλευτά, σας απήντησα. Ακούστε με. Σε μεγάλο ποσοστό έχουν καλυφθεί οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου λόγω της ερμηνείας που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις ζημιές που υπέστησαν. Πράγματι, υπέστησαν και ένα μεγάλο ποσοστό πληρώθηκε και έχει απομείνει ένα μικρό ποσοστό.

Σας απήντησα και σας απαντώ όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα ότι αυτές τις μέρες εξετάζεται να καλυφθεί τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων βαμβακοπαραγωγών λόγω ζημιάς που υπέστησαν, όπως ρόδινο σκουλήκι, πράσινο σκουλήκι, πλημμύρες, ξηρασία. Το κλείσαμε αυτό.

Δεύτερον, όσον αφορά το de minimis και επειδή είπατε ότι κάνουμε έγγραφο για αυτήν την αποζημίωση, για ποια αποζημίωση; Για την de minimis ρωτάτε; Είναι ρητορική η ερώτηση. Αναφέρεστε σε συγκεκριμένη αποζημίωση για συγκεκριμένο προϊόν; Γιατί στο δεύτερο ερώτημα κάνετε λόγο για αποκλεισμό του Νομού από το de minimis. Όχι, βέβαια. Όλα τα αιτήματα εξετάζονται.

Όμως, κύριε Βουλευτά, η de minimis αποζημίωση λόγω ζημιάς, αλλά και η καταβολή συνδεδεμένης λόγω μη ζημιάς, και τα δύο για τον ίδιο γενεσιουργό λόγο έχω την εντύπωση ότι δεν υφίστανται.

Εν κατακλείδι, σας αναφέρω ότι αυτές τις μέρες –από προχθές- ήδη οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται, προκειμένου να καλυφθούν και οι υπόλοιποι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού, για τους οποίους υποβάλατε την επίκαιρη ερώτηση.

Ευχαριστώ.