Ορεστιάδα: Στην αγορά τα πρώτα προϊόντα “Θρακών Αμνός”

1270

Διαθέσιμα στο καταναλωτικό κοινό είναι εδώ και έναν μήνα περίπου τα τυριά και το γιαούρτι που παράγονται στο τυροκομείο του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Έβρου “Θρακών Αμνός”.

Το τυροκομείο που βρίσκεται στο Νεοχώρι Ορεστιάδας και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2017, ξεκίνησε φέτος την παραγωγή των πρώτων προϊόντων, μετά από “πολλές δυσκολίες”, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Χρήστος Παρασχούδης. Προς το παρόν, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα από το κατάστημα λιανικής που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου και από το Σούπερ Μάρκετ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας.

“Βγάλαμε τα πρώτα προϊόντα φέτος, αφού χάσαμε την προηγούμενη χρονιά λόγω των αδειών που απαιτούνταν. Η φετινή χρονιά όμως είναι ορόσημο πλέον. Τα τυριά και το γιαούρτι μας βγήκαν στην αγορά και ετοιμάζουμε και το παγωτό μας”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παρασχούδης.

Στις προτεραιότητες του Συνεταιρισμού είναι η λειτουργία του πρατηρίου στην Αλεξανδρούπολη, “που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια αλλά δε λειτουργεί, καθώς και η συνεργασία μας με άλλα τοπικά σούπερ μάρκετ του νομού”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Είμαστε σε έναν δρόμο καλό, θα περίμενα όμως πολύ περισσότερη στήριξη από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Δε θα σταματήσω να το λέω ότι αυτό το τυροκομείο δεν είναι κανενός Παρασχούδη, κανενός Τσολακίδη, είναι δικό τους. Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν…”, τόνισε ο κ. Παρασχούδης, διαπιστώνοντας ότι “το πρόβλημα είναι πως οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν πιστεύουν σε μία συλλογική προσπάθεια, ακόμα και μετά από τόσο αγώνα και προσπάθεια που έγιναν για να στηθεί μία πολύ καλή επιχείρηση στον τομέα των τυροκομικών”, είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων εξήγησε πως “δεν μπορεί να είναι πολύ χαμηλές, καθώς το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό. Χρειάζεται 4 κιλά πρόβειου γάλακτος για να βγει ένα κιλό τυρί. Επιμένουμε σε αυτό, γιατί θέλουμε το γνήσιο παραδοσιακό προϊόν, χωρίς καμία προσθήκη”, εξήγησε ο κ. Παρασχούδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός μετρά σήμερα περίπου 180 μέλη, τα οποία βρίσκονται από το Ορμένιο μέχρι τις Σάπες Ροδόπης. Το γάλα που παράγεται από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες φτάνει τα 2,5 εκ. λίτρα ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής φτάνει στο τυροκομείο για την παραγωγή των προϊόντων ετικέτας “Θρακών Αμνός” και τα υπόλοιπα παραδίδονται σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία που λειτουργεί στον Έβρο.

ert.gr