Προσλήψεις εξπρές 876 πυροσβεστών

1074

Με προσωπικό που κάθε καλοκαίρι αποδεικνύεται η αναγκαιότητά του θα ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα
Με διαδικασίες-εξπρές, καθώς ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και πλησιάζει ένα δύσκολο καλοκαίρι, η κυβέρνηση προγραμματίζει την πρόληψη 876 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα υπεγράφη ήδη από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και προωθείται για την έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης θα γίνει από τους υπάρχοντες καταλόγους των εποχικών πυροσβεστών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο προκειμένου να καλύπτονται οι πρόσθετες ανάγκες πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Επιλαχόντες Ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών που προσλαμβάνονται κατ’ έτος κυμαίνεται γύρω στους 1.250.

Ομως, στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται και 876 επιλαχόντες. Δηλαδή, άνθρωποι που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και θα μπορούσαν να προσληφθούν ως εποχικοί εφόσον υπήρχαν διαθέσιμες πιστώσεις. Με την απόφαση της κυβέρνησης, που θα αποτυπωθεί σε ΠΥΣ, επιτυγχάνεται διπλός στόχος. Αφενός θα ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα με προσωπικό που κάθε καλοκαίρι αποδεικνύεται η αναγκαιότητά του, αφετέρου θα απορροφηθεί η λίστα των επιλαχόντων και 878 εποχικοί που μπορεί να δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια κάθε καλοκαίρι αλλά απολύονται τον χειμώνα, θα περάσουν σε στάδιο μονιμοποίησης.

Με άλλα λόγια, από τη λίστα των εποχικών πυροσβεστών, και μέσα από διαδικασία επιλογής που θα δημοσιοποιηθεί, θα επιλεγούν οι 878 πρώτοι για να γίνουν πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Ταυτόχρονα, οι 878 επιλαχόντες που έως τώρα δεν έβρισκαν θέση στο Πυροσβεστικό Σώμα θα υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να εργαστούν κανονικά ως εποχικοί.

Υπενθυμίζεται ότι οι εποχικοί πυροσβέστες υπογράφουν τα τελευταία χρόνια συμβάσεις εξάμηνης διάρκειας, ενώ παλαιότερα οι συμβάσεις ήταν πεντάμηνες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το σύνολο της αντιπυρικής περιόδου.Το πλήθος των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης θα αυξηθεί κατά 50%, καθώς σήμερα υπηρετούν περίπου 1.700 άτομα, στα οποία θα προστεθούν οι 876.

Για την πρόσληψη των 876 εποχικών και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε πενταετούς υποχρέωσης είχαν κινητοποιηθεί εδώ και καιρό φορείς και σωματεία των απασχολουμένων, οι οποίοι έλαβαν τελικά τη θετική απάντηση. Μετά την υπογραφή από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η απόφαση θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Σωματείο Πυροσβεστών Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου είχε πρόσφατα συνάντηση στη Δράμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εκεί τον ενημέρωσαν ότι το κόστος από την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης δεν οδηγεί σε αύξηση του κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι εποχικοί αμείβονται επί 6 μήνες και στη συνέχεια εισπράττουν επίδομα ως άνεργοι για ακόμη τρεις μήνες.

ethnos.gr