Δημοσχάκης: Κατάθεση Ερώτησης για βιολογικές καλλιέργειες

761

Παλινωδίες του ΥπΑΑΤ στις πιστώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια. Αδικημένη και παραγκωνισμένη η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης – Κατάθεση Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και την οποία συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, σχετικά με το ποσό που πιστώθηκε στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης για τις βιολογικές καλλιέργειες και το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες της.

Συγκεκριμένα έχει εγκριθεί το ποσό των 5.931.500 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 4.9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης, που ανέρχονται στα 120 εκ. ευρώ.

Αυτό, αντιστοιχεί εμπειρικά, για περίπου 20.000 στρέμματα, όταν οι αιτήσεις για βιολογικές καλλιέργειες αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες.

Το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του ότι η γεωργία αποτελεί μια από τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως αποτυπώνεται και σε πραγματικά μεγέθη (7,25% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και 11,30% των γεωργικών εκτάσεων της χώρας).

Επίσης, χωρίς καμία δικαιολογία, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση, εξαιρούνται καλλιέργειες όπως η Ροδιά, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός οι οποίες αναπτύσσονται στην Περιφέρεια μας και για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για βιολογικές μεθόδους παραγωγής.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό μεταξύ άλλων με ποια κριτήρια έγιναν οι πιστώσεις για τις βιολογικές καλλιέργειες στις διάφορες Περιφέρειες κι αν θα επανεξεταστεί το ποσό που πιστώνεται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς είναι εμφανές ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες της.

Επίσης για ποιο λόγο εξαιρούνται καλλιέργειες όπως η  Ροδιά, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός, που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

 Αναλυτικά η Ερώτηση

Στις 31/12/2018 με Αρ. Πρωτ.: 4075/182059 πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο μέτρο 11<<Βιολογικές Καλλιέργειες>> του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και με την τελική τροποποίηση στις 18/02/2019 με Αρ.Πρωτ. : 551/33033 προκηρύσσεται το νέο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας ύψους 120 εκ. ευρώ.

Στην τελική τροποποίηση επί του συνόλου των δράσεων έχετε κάνει και την κατανομή του ποσού που θα δοθεί ανά Περιφέρεια.

Για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχει εγκριθεί το ποσό των 5.931.500 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 4.9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης.

Το ποσό αυτό που έχει πιστωθεί στην Περιφέρειά μας αναλογεί, εμπειρικά ,για περίπου 20.000 στρέμματα, όταν οι αιτήσεις για βιολογικές καλλιέργειες αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες.

Πρέπει, επίσης, να συνυπολογιστεί ότι η ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί μια από τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως αποτυπώνεται και σε πραγματικά μεγέθη (7,25% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και 11,30% των γεωργικών εκτάσεων της χώρας).

Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η κατανομή των πιστώσεων έγινε με κριτήρια ασαφή και απροσδιόριστα, γεγονός που αποτυπώνεται ότι σε ισοδύναμες Περιφέρειες, αλλά και σε άλλες με μικρότερες εκτάσεις κατανεμήθηκαν πολύ μεγαλύτερες πιστώσεις.

Επίσης, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση, εξαιρούνται καλλιέργειες όπως η Ροδιά, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός οι οποίες αναπτύσσονται στην Περιφέρεια μας και για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για βιολογικές μεθόδους παραγωγής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Με ποια κριτήρια προχωρήσατε στις πιστώσεις για τις βιολογικές καλλιέργειες στις διάφορες Περιφέρειες; Θα επανεξετάσετε το ποσό που πιστώνεται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς είναι εμφανές ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες της;

2.Για ποιο λόγο εξαιρέσατε καλλιέργειες όπως η  Ροδιά, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός, που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη;

  1. Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που ευαγγελίζεται το Υπουργείο σας, από τη στιγμή που δεν δίνετε κίνητρα σε παραγωγούς, αποκλείοντας συγκεκριμένες καλλιέργειες από τις βιολογικές μεθόδους;