Μπλόκο στα φάρμακα των ασθενών. Διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου

869

Σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στη θεραπευτική τους κάλυψη, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα από το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση που άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το νέο κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης που αποτελεί το νέο όριο συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς της χώρας ξεκίνησε να εφαρμόζεται μετά από σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον περασμένο Αύγουστο.

 

Τα νέα όρια περιορίζουν στους γιατρούς να γράφουν ότι φάρμακα χρειάζονται οι ασθενείς, αφού τίθενται όρια συνταγογράφησης (πλαφόν) σε κάθε γιατρό, ανά ιατρική ειδικότητα, ανά περιφερειακή ενότητα (ΠΕ), ανά μήνα και ανά ΑΜΚΑ ασθενούς. Επιπροσθέτως τίθενται ελάχιστοι ποσοστιαίοι (ανά μήνα) στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

Βέβαια από την πρώτη στιγμή διεφάνη ότι τα νέα όρια ήταν πλήρως αντιεπιστημονικά αφού λάμβαναν υπόψιν τους κυρίως τον οικονομικό περιορισμό και όχι τη θεραπευτική δυνατότητα. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα από την πρώτη στιγμή

Μήνες μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου συνταγογράφησης οι γιατροί πρέπει να περιορίζονται σε συγκεκριμένα χρήματα που τους αναλογούν στις συνταγές. Πολλές φορές όμως τα ποσά δεν επαρκούν με συνέπεια οι ασθενείς να τρέχουν από γιατρό σε γιατρό για να βρουν κάποιον που δεν έχει κλείσει το πλαφόν του.

Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των Ιατρικών Συλλόγων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν άλλαξε γνώμη.
Με νέα του επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το νέο σύστημα με το πλαφόν, ενώ περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

«Τα όρια αυτά που τίθενται, ολοένα και χαμηλότερα, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους οποίους εξυπηρετούν οι συνάδελφοι ιατροί, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και οι ασφαλισμένοι να ψάχνουν γιατρό που δεν έχει κλείσει το πλαφόν του» αναφέρει.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου αναφέρεται μάλιστα σε ενδεικτικά όρια συνταγογράφησης από ορισμένες ειδικότητες τα οποία είναι υπερβολικά χαμηλά και δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες:

Γενική Ιατρική: 34 € ,

Καρδιολογία: 28 € ,

Παθολογία:36 €.

Τι προτείνουν οι γιατροί για το πλαφόν

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου προτείνουν την αύξηση του πλαφόν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ως εξής:

 

Α: Γενικοί ιατροί, Διευθυντές και επιμελητές Α’ και Β’ των Κέντρων Υγείας, εκφράζουν την επιθυμία τους για αύξηση του πλαφόν στα 45 – 50 ΕΥΡΩ, λόγω της υπέρβασης αυτού στην καθημερινότητά τους.

Β.: Καρδιολόγοι: πώς είναι δυνατόν, ενώ από απαρχής του ΕΟΠΥΥ το πλαφόν τους ήταν 42-49 το μήνα, εντούτοις σήμερα να διαμορφώνεται στα 27,59 άγνωστο πώς! Πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στα 50,00 ΕΥΡΩ.

 

Γ: Ψυχίατροι: ενώ η ψυχική ασθένεια είναι μια χρόνια κατάσταση που απαιτεί θεραπεία εφόρου ζωής, το πλαφόν κυμαίνεται από 42-45 ευρώ, με συνέπεια να υπερβαίνεται κάθε μήνα κατά 12-14 ευρώ. Συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί στα 60 ευρώ για την ειδικότητά αυτή.

healthreport.gr