Τι λέει η ΚΝΕ για το μέλλον του ΤΕΙ Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου

1324

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, που θα επηρεάσει και το Τμήμα Νοσηλευτικής που εδρεύει στο Διδυμότειχο, η Τομεακή Οργάνωση Έβρου της ΚΝΕ αναφέρει:

«Μπροστά στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη “νέα χωροταξία της Ανώτατης Εκπαίδευσης”, όπως την ονομάζει, έχουν ξεκινήσει οι συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ΤΕΙ δημιουργώντας νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά τη συγχώνευση των Ιδρυμάτων με βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και τη σύνδεσή τους με τους αναπτυξιακούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για το πώς θα βελτιωθούν οι όροι σπουδών ενός νέου και το πώς θα αναβαθμιστεί το πτυχίο του.

Σε αυτά τα πλαίσια περιμένουμε και την κατάθεση του σχεδίου νόμου για συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ που ανήκει και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου μαζί με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.

Από αυτή τη συγχώνευση θα καταργηθούν τμήματα, θα δημιουργηθούν άλλα, ενώ για το Τμήμα Νοσηλευτικής προβλέπεται ότι θα περάσει στην ευθύνη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει ανοίξει λοιπόν η συζήτηση για το αν θα μεταφερθεί το Τμήμα της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τους όρους με τους οποίους αυτό θα λειτουργήσει.

Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για τα οποία οι σπουδαστές του Τμήματος της Νοσηλευτικής δεν παίρνουν καμία απάντηση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τις διοικήσεις. Ερωτήματα όπως:

  • Ποια θα είναι η ισχύς του πτυχίου τόσο στους σπουδαστές που ήδη σπουδάζουν όσο και στους σπουδαστές που έχουν ήδη πάρει πτυχίο από το συγκεκριμένο τμήμα; Οι φοιτητές που είναι 3ο ή 4ο έτος θα πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου ή πτυχίο μίας σχολής που δεν θα υπάρχει;
  • Ποιο θα είναι το αντίκρισμα του πτυχίου στην αγορά εργασίας; Πολύ πιο συγκεκριμένα όταν μιλάμε για μία ειδικότητα που το πτυχίο έχει ήδη σπάσει και δεν αποτελεί μοναδικό τεκμήριο για να βρεις μία αξιοπρεπή δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασες. Ήδη σήμερα υπάρχουν απόφοιτοι Νοσηλευτικής από ΑΕΙ, από ΤΕΙ, από Δημόσια ΙΕΚ, από ιδιωτικές σχολές κ.ο.κ.
  • Η μεταφορά του τμήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα λύσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν οι φοιτητές και τους εμποδίζουν να σπουδάσουν όπως η απουσία φοιτητικών εστιών ή τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με τη σίτιση; Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ήδη τα τελευταία χρόνια λόγω της προχρηματοδότησης παρουσιάζονται όλο και περισσότερα προβλήματα σε φοιτητικές λέσχες που υπολειτουργούν, σε φοιτητικές εστίες που είναι παρατημένες. Στην Αλεξανδρούπολη οι εστίες είναι για λίγους και η σίτιση για όποιον προλάβει.
  • Η μεταφορά του Τμήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα λύσει ζητήματα ποιότητας σπουδών που αφορούν υλικοτεχνικές υποδομές (που τις περισσότερες φορές μπαίνουν από τσέπες σπουδαστών) αλλά και ποιότητας γνώσης, συνθηκών που γίνεται ή πρακτική;

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που διογκώνονται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα, οι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων δεν λένε κουβέντα. Tα κύρια και τα σοβαρά υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται από όλους αυτούς που υποτίθεται θέλουν το “καλό του σπουδαστή”.

Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους είναι τεράστια και είναι φανερό ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Έχει όμως σημασία αν η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση γίνεται προς το συμφέρον των σπουδαστών και της κοινωνίας συνολικά ή με όρους παζαριού και με στόχο να προωθηθεί το μοντέλο μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης πλήρους υποταγμένης στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Άσχετα δηλαδή με το αν θα μεταφερθεί το Τμήμα στην Αλεξανδρούπολη ή όχι, πρέπει οι σπουδαστές του Τμήματος να μην “τσιμπήσουν” στα δολώματα της κυβέρνησης και να μη σκύψουν το κεφάλι στη λογική του μικρότερου κακού, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε τους σπουδαστές μέσα από το σύλλογό τους, μέσα στα έτη να διεκδικήσουν τους ουσιαστικούς όρους που απαιτούνται για να υπάρξει αναβάθμιση και ποιότητα στις σπουδές και πιο συγκεκριμένα:

  • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών.
  • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του Ιδρύματος.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ».