Κάλεσμα να στηθούν μπλόκα σε όλη τη χώρα στις 28 Γενάρη

342

Κάλεσμα να στηθούν αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα στις 28 Γενάρη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Γραμματεία της οποίας συνεδρίασε την Παρασκευή 11/1 στις Σέρρες, με αντικείμενο την οργάνωση της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού του νέου γύρου κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Μέχρι τις 28/1 θα ενταθούν οι συσκέψεις και οι περιοδείες για την ενημέρωση και την οργάνωση της μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στις Σέρρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από τη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να μπουν δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 28 Γενάρη, προβάλλοντας διεκδικήσεις που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα, τη Νάουσα, την Κατερίνη, την Πέλλα, τις Σέρρες και άλλες περιοχές δήλωσαν ότι τα μπλόκα στους δρόμους αποτελούν μονόδρομο στον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπά όλο και περισσότερο το εισόδημά τους, οδηγώντας σε συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια ολοένα και πιο λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες των Σερρών ανακοίνωσαν ότι από τις 22 με 23 Γενάρη θα ξεκινήσουν τη συγκέντρωση των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με στόχο στις 28/1 να κινηθούν προς τον Προμαχώνα.

Αντίστοιχα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσαςέχει αποφασίσει την Κυριακή 13/1 να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Οι καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά θα καταλήξουν σε παν-καρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών μέχρι τις 18 Γενάρη στον Παλαμά.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας προγραμματίζει συσκέψεις στις επαρχίες του νομού. Μετά τον Τύρναβο, την Τρίτη 15/1 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αγιά, στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος». Ακολουθούν επίσης συσκέψεις σε Πλατύκαμπο, Ελασσόνα κ.α.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» οργανώνει, το Σάββατο 12/1, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα.

Τη Δευτέρα 14/1, σύσκεψη οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

Περιφερειακή σύσκεψη στη Δυτική Ελλάδα οργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 20/1, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, στο Αγγελόκαστρο. Απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη έχει λάβει ήδη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, η οποία στις 16/1 οργανώνει συγκέντρωση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο, στις 10.30 π.μ.

«Με αγώνα και πανελλαδικό συντονισμό μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα»

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη της Παρασκευής στις Σέρρες μίλησαν για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων. Αναφέρθηκαν στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού ή τις ανοιχτές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, τις πολύ υψηλές τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, τις μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, που είτε δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΛΓΑ – δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του – είτε δίνονται κάποια ψίχουλα μέσω των «de minimis», που αποτελούν κοροϊδία. Μίλησαν για τις περικοπές των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια, αλλά και τα χρέη που πνίγουν τη μικρομεσαία αγροτιά.

Εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, αναφέρθηκε συνοπτικά στα όσα κερδήθηκαν με τους αγροτικούς αγώνες του 2016 (για το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, τον ΦΠΑ κ.ά.), για να αναδείξει τη δύναμη που έχουν οι αγρότες στα χέρια τους και να απαντήσει σε όσους αναμασούν τα περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Οπως είπε, «το τρακτέρ είναι δύναμη. Φοβούνται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Απέναντί μας έχουμε την κάθε κυβέρνηση, τους εμπόρους, τους εκκοκκιστές, τους βιομήχανους. Γιατί δέχτηκε επίθεση το αγροτικό κίνημα από το 2016 και μετά; Γιατί εκείνος ο αγώνας πίεσε και έφερε αποτελέσματα. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί η δυνατότητα ότι μέσα από την πάλη, την ενότητα, τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Εχουμε κοινό αντίπαλο και κοινό συμφέρον. Να βγούμε από εδώ μέσα αποφασισμένοι ότι θα πείσουμε και άλλους συναδέλφους να βγουν στα μπλόκα. Αν αισθανθούν πίεση θα κερδίσουμε».

Ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις τιμές παραγωγού στο βαμβάκι, με τους εκκοκκιστές να αλωνίζουν. Τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και την επιτροπή ανταγωνισμού. «Υπάρχει η δυνατότητα να πιέσουμε να δοθεί ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι, που να αντανακλά και στη χρηματιστηριακή τιμή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος»,σημείωσε.

Ο Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων – Μαλγάρων, αναφέρθηκε στα προβλήματα των ρυζοπαραγωγών και στην ανάγκη ενωμένοι να απαντήσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει με σπέκουλα τον αγώνα των αγροτών.

Η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, αναφέρθηκε στη μετανάστευση των νέων από την ύπαιθρο, στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, που π.χ. έχει αποτέλεσμα οι αγρότες στην περιοχή να πληρώνουν χρυσάφι για να καλλιεργούν χωράφια που μέχρι πριν ανήκαν στην ΚΕΔ. Κάλεσε ιδιαίτερα τις αγρότισσες να βγουν στο δρόμο του αγώνα.

Ο Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα», είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμα δεν έχουμε βγάλει την παραγωγή του 2019 και τη χρωστάμε ήδη με τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΛΓΑ κ.λπ.».

Ο Γιάννης Τουρτούρας, πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Μητρουσίου (Σέρρες), σημείωσε: «Αν καθίσουμε ήσυχοι θα κερδίσουμε τίποτα; Είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε στον Προμαχώνα, να δώσουμε τη μάχη για μας και τα παιδιά μας; Στις 28 Γενάρη στο δρόμο λοιπόν!».

Ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι στην περιοχή της Νάουσας ξεκίνησαν κατασχέσεις για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Οπως είπε, τη διαδικασία την κινούν οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ.

«Χάθηκε το χαμόγελο στα χωριά μας. Θα πρέπει να γίνουμε ο εφιάλτης τους για να χάσουν τον ύπνο τους. Στις 28 να είμαστε στα μπλόκα», κάλεσε ο Κλωνάρης Λιούτας, αγροτοσυνδικαλιστής από την Ηράκλεια Σερρών.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος Αγροτοκτηνοτρόφων Βισαλτίας, και κάλεσε τους αγρότες να μπουν αποφασιστικά στη μάχη.

Τέλος, ο Γιάννης Σουμελίδης, από τους αγρότες της Σκύδρας, αναφέρθηκε στα προβλήματα των φρουτοπαραγωγών και στις απλήρωτες παραγωγές από τους βιομήχανους και τους εμπόρους.

Ζωτικά αιτήματα για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

— Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση των χαρατσιών.

— Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

— ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

— Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

— Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

— Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

— Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

— Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

rizospastis.gr