Νέο ρεκόρ για την Ελλάδα οι Καστανόπαπιες στο Δέλτα Έβρου

1229

Οι εντυπωσιακές χειμωνιάτικες καταγραφές συνεχίζονται στο Δέλτα του Έβρου. Μαζί με τις Νανόχηνες που πολύ πρόσφατα έφτασαν στον υγρότοπο, μεγάλα κοπάδια από Καστανόπαπιες βρίσκουν καταφύγιο στο Δέλτα και μετακινούνται κάθε μέρα από και προς το Τούρκικο τμήμα του!

Η Ελληνική πλευρά του Δέλτα Έβρου προσφέρει ασφάλεια στις Καστανόπαπιες και κάθε σούρουπο είναι πολύ εντυπωσιακή η εικόνα μεγάλων κοπαδιών να πετάνε ερχόμενα από την Τουρκία για να κουρνιάσουν στα υγρά λιβάδια και τα ρηχά νερά του υγροτόπου. Μεγάλο μέρος της ημέρας οι Καστανόπαπιες το περνάνε στους ορυζώνες του Τουρκικού τμήματος του Δέλτα.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους αριθμούς του είδους στο Δέλτα του Έβρου. Για τη φετινή περίοδο ο αριθμός είναι ακόμη ένα ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς 5720 πουλιά έχουν καταγραφεί τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Εκτός από χειμερινός επισκέπτης, η Καστανόπαπια αναπαράγεται στο Δέλτα του Έβρου. Είναι ένα σπάνιο είδος το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Τρωτό σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.