Συναυλία προσφοράς και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο το απόγευμα

987

Με Χριστουγεννιάτικη συναυλία προσφοράς και αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του αγίου Δωδεκαημέρου στο Διδυμότειχο, το Σάββατο το απόγευμα της 22ας Δεκεμβρίου ε.ε.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με το Σύλλογο Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Διδυμοτείχου, με σκοπό την στήριξη των κοινωνικών δομών της τοπικής Εκκλησίας.

Ύμνους της περιόδου και κάλαντα της εορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς και θρακιώτικα τραγούδια της εποχής απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και η Εκκλησιαστική Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής αντιστοίχως, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Χρήστου Κισσούδη. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Διδυμοτείχου Δημήτριος Παπακωνσταντίνου και πολυπληθές ακροατήριο.

Ο Σεβασμιώτατος στο χαιρετισμό του συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εθελοντές, που διακονούν στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, τον υπεύθυνο των δομών αυτών στο Διδυμότειχο, Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Κολτσίδη, το Προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Διδυμοτείχου, τα μέλη των Χορωδιών με το δάσκαλο τους Χρήστο Κισσούδη και όλους όσους, επώνυμα ή ανώνυμα, ενισχύουν και συνδράμουν αυτό το έργο.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο εκπαιδευτικός Δημήτριος Αρβανιτούδης, από το Αλεποχώρι Μεταξάδων, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «…Χριστούγεννα θα πει να ζεις με ελπίδα, να δίνεις τα χέρια για συμφιλίωση, να βοηθάς να γίνεται το καλό, να σκουπίζεις δάκρυα. Κάθε φορά που κάποιος χαρίζει σε κάποιον αγάπη, όταν η ανάγκη του δύστυχου λιγοστεύει, τότε οι καρδιές είναι ευτυχισμένες. Τότε είναι Χριστούγεννα.

Τις ημέρες αυτές είναι η ώρα της εξωστρέφειας, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της συνεργασίας. Με τη σκέψη μας να αγκαλιάζει όλη τη γη και τη δράση μας να ξεκινάει από τους συνανθρώπους μας ας κάνουμε κάτι ξεχωριστό τα φετινά Χριστούγεννα, ας μην περιοριστούμε στην μέριμνα των δικών μας μόνο, αλλά ας εκφράσουμε έμπρακτα την αγάπη, την ευαισθησία και την ψυχική μας ευγένεια σε κάποιους που την έχουν ανάγκη, σε κάποιους που ενώ βρίσκονται κοντά μας, εμείς αγνοούμε τα προβλήματά τους.

Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση θα αισθανθούμε το πνεύμα των Χριστουγέννων να συγκλονίζει την ύπαρξή μας και να μας ενδυναμώνει πραγματικά. Σε ένα κόσμο που ξέχασε την προσφορά προς τον πλησίον ας σταθούμε τούτα τα Χριστούγεννα με θυσιαστική αγάπη κοντά στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Η ανεξέλεγκτη τροφοδοσία των αισθήσεων, οι ανέσεις, ο εύκολος πλουτισμός μάς ξεγύμνωσαν πολιτισμικά, μάς άρπαξαν τ’ άρματα τα πνευματικά, και μας παράτησαν εντελώς άοπλους να πολεμήσουμε με τα θεριά τ’ ανήμερα και εμείς επιμένουμε να ζούμε συντροφιά με την μοναξιά, τον εγωκεντρισμό, την φιλαυτία, τον ατομικισμό, τα μίση και τα πάθη μας τα ατελείωτα. Τα Χριστούγεννα είναι η υπέρβαση και η ελπίδα για το αύριο».