Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης στον Έβρο. Ποιοι το δικαιούνται

989

Αυξημένο κατά 30% στην επιδότηση ανά λίτρο θα είναι για φέτος το επίδομα θέρμανσης με την σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Το ύψος επιδόματος και οι ζώνες.

Η απόφαση έχει πάρει ήδη υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένεται μόνο ο τελικός υπολογισμός από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν δοθεί στην δημοσιότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την αύξηση της επιδότησης ανά λίτρο από τα 12,5 λεπτά στα 15,5 λεπτά οι ορεινοί δήμοι θα έχουν να επωφεληθούν για φέτος και από μια έκτακτη επιδότηση. Πιο συγκεκριμένα όπως και το 2017 το υπουργείο οικονομικών σε όσους επιδοτήθηκαν από τον Οκτώβριο του ως το Απρίλιο του 2017 για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και κατοικούν στην ζώνη Α και τους ορεινούς της ζώνης Β θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς τους επίδομα ίσο με το περσινό.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του επιδόματος παραμένουν τα ίδια όπως και το 2017 Δκαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

-Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται φέτος σε 15,5 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.

Το ύψος του επιδόματος

Το επίδομα θα αφορά για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα είναι 12,5 λεπτά το λίτρο αλλά το τελικό ύψος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Οι ζώνες

Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Ειδικότερα:

Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα πρέπει να υπολογιστεί με το πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων κύριας κατοικίας Χ25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,155 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο.

Με αυτά τα δεδομένα το επίδομα θέρμανσης για τις περιοχές αυτές θα κυμαίνεται από 310 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέχρι και τα 387,5 ευρώ για το αντρόγυνο με παιδιά. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό που φτάνει το συνολικό επίδομα στα 560 ευρώ.

news247.gr