Ολοκληρώθηκε η “χρυσή συγκόλληση” των αγωγών ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ

1268

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η σύνδεση μεταξύ του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) με την τελική «χρυσή συγκόλληση» που ενώνει τους δύο αγωγούς.

Η ένωση αυτή αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μιας νέας ενεργειακής διαδρομής που θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο  Νότιος Διάδρομος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Shah Deniz ΙΙ» της Κασπίας προς την Τουρκία και, στη συνέχεια, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η χρυσή συγκόλληση πραγματοποιήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την παρουσία εκπροσώπων των αγωγών TANAP και TAP.

Ο Γενικός Διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που κάναμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η σύνδεση του TAP με τον TANAP σηματοδοτεί ότι οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2020 – όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον TANAP, τις αρχές και κυβερνήσεις, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της σύνδεσης».