Αυτοί γιατί και πώς μπορούν και η Σαμοθράκη δεν μπορεί; Μήπως δεν θέλει;

1509

Πολλές φορές λέμε ή γράφουμε ότι η Σαμοθράκη μπορεί να φιλοξενήσει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού ή να οργανώσει διάφορες γιορτές προϊόντων (τσίπουρου, πράουστου, κατσικιού κλπ) μιας και διαθέτει πολλά και εξαιρετικά ή κάποιες δράσεις (όπως τρέχοντας με τα κατσίκια), μεμονωμένα ή συνδυαστικά.

του φίλου μας Ειρηναίου απο το irineossamothraki.blogspot.com

Εκτός από μία ιδιωτική πρωτοβουλία, τρέχοντας με τα κατσίκια, η οποία συγκεντρώνει έναν μικρό αριθμό επισκεπτών, ενώ εάν επιχειρούνταν να συνδιοργανώνεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, διάφορους συλλόγους και τον Δήμο Σαμοθράκης, γιατί όχι και την Αντιπεριφέρεια Έβρου ή/και Τουρισμού, θα μπορούσε με μία διαφημιστική εκστρατεία να μαζέψει στο νησί πολύ περισσότερο κόσμο σε ένα νεκρό τουριστικά Σαββατοκύριακο. Όπως έχω ξαναγράψει θα μπορούσε αυτή η δράση να καταλήγει με μια γιορτή κατσικιού, όπου θα προσφέρονταν με ένα συμβολικό αντίτιμο διάφορα τοπικά φαγητά με το περιβόητο κατσικάκι Σαμοθράκης (στη σούβλα, γεμιστό, γοργόβραστο με γαμοπίλαφο). Από όλο αυτό θα συγκεντρώνονταν κάποια έσοδα, επίσης θα πωλούσαν οι παραγωγοί του νησιού διάφορα προϊόντα.

Η Σαμοθράκη δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει αυτού του είδους επισκέπτες.

Αντίθετα ο πατέρας μου κατάγεται από ένα ορεινό χωριό της Καβάλας, τον Πλαταμώνα, ο οποίος πλέον έχει ερημώσει, μιας και μένουν εκεί ελάχιστοι κάτοικοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.

Παρόλα αυτά υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος, τον οποίο απαρτίζουν άτομα που κατάγονται από τον Πλαταμώνα αλλά ζουν και εργάζονται στην Καβάλα ή αλλού. Εδώ και 20 χρόνια αυτός ο σύλλογος καταφέρνει κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη να γεμίζει το χωριό, διοργανώνοντας την “Γιορτή Κτηνοτροφίας”. Εκτός από το οικονομικό όφελος του Συλλόγου και ορισμένων παραγωγών του χωριού και των γύρω χωριών, καθώς και μίας μικρής συνεταιριστικής επιχείρησης καταφέρνει να κρατήσει τους δεσμούς με τα πάτρια εδάφη όσων κατάγονται από εκεί. Όμως γίνεται και μία διαφημιστική εκστρατεία προβολής της εκδήλωσης σε ραδιοφβνικούς – τηλεοπτικούς σταθμούς και τοποθετώντας αφίσες.

Δείτε παρακάτω την φετινή “20η Εκδηλωση Κτηνοτροφίας”, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όπως την κάλυψε και την προέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός CENTER.

Φυσικά στα γύρω χωριά πραγματοποιούνται παρόμοιες γιορτές, στο διπλανό κεφαλοχώρι, την Λεκάνη γίνεται η “Γιορτή της Πατάτας”, όπου σερβίρονται όλα τα φαγητά που φτιάχνονται με πατάτες, μιας και εκεί παράγονται πολύ νόστιμες πατάτες. Σε άλλα χωριά γίνονται οι γιορτές του κάστανου, του τσίπουρου, του κρασιού κλπ κλπ κλπ…