Η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

808

Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών , τη θεσμική και οργανωτική ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και άλλες σημαντικές διατάξεις για την στήριξη των εργαζομένων και των ασφαλιζόμενων.

Η Ν. Γκαρά αναφέρθηκε αρχικά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, στο το αναλογικό σύστημα συνταξιοδότησης και στη θέσπιση της εθνικής σύνταξης και υπογράμμισε τις διαρκείς προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας για τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα συνιστά τον σημαντικότερο πυλώνα του κοινωνικού κράτους.

Κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αφωνία και απουσία επιχειρημάτων καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου,  σημείωσε πως με τη στείρα κριτική, την καταστροφολογία και την παντελή έλλειψη προτάσεων για τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την αδιαφορία τους και τρομοκρατούν απλά τον ελληνικό λαό προς δικό τους όφελος.

Το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Συγκεκριμένα, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/2016:

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από το 20% στο 13,33%.
  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.
  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων, έως το 5ο έτος ασφάλισής τους, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, δηλαδή έως 64,5 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Ιδιαίτερη μνεία, ωστόσο,έγινε από τη Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Ορεστιάδα, καθώς ενισχύεται το πλέγμα προστασίας της εργασίας μας στην περιοχή μας και στηρίζεται η εύρυθμη και υγιής λειτουργία των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας.

Εκτός αυτού, η κα. Γκαρά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί τήρηση των δεσμεύσεων της Υπουργού Εργασίας, κας Αχτσιόγλου, η οποία υλοποίησε το αίτημα που κατέθεσαν φορείς και εργαζόμενοι  της περιοχής μας κατά την επίσκεψή της στον Βόρειο Έβρο.

Κλείνοντας, υπενθύμισε στην αντιπολίτευση πως  αυτή η Κυβέρνηση διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς από δω και στο εξής “θα διορθώνονται σιγά σιγά οι άδικες επιβαρύνσεις, που επιβλήθηκαν, φέρνοντας με διορθωτικές κινήσεις ελαφρύνσεις για τους  έλληνες πολίτες αλλά και τονωτικά στοιχεία για την παραγωγή, την οικονομία και την κοινωνία μας. Θα συνεχίσει να στηρίζει τις πιο αδύναμες  και τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα συνεχίσει να επιστρέφει τα παραγόμενα πλεονάσματα στον λαό και όχι σε τσέπες φίλων και γνωστών ” και φυσικά δεν παρέλειψε να σημειώσει πως “το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ακυρώνεται οριστικά, δεν αναστέλλεται και αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή”.