Ένα σπάνιο δώρο χάρισε ο Παντελής Αθανασιάδης στο Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας

1215

Μία σπάνια και αυθεντική δωρεά έκανε, με αφορμή την ομιλία του στην Ορεστιάδα και την επίσκεψη του στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής, κ. Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης. 

Σπάνια αυθεντική καρτ-ποστάλ της εποχής με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 1907, με την οποία ο Στυλιανός Γονατάς (με το ψευδώνυμο Στ. Γρηγορίου) στελνει από την Αδριανούπολη ευχές για το νέο έτος 1908 στον Κανελλόπουλο, υποπρόξενο της Ελλάδας στο Δεδέαγατς (μετέπειτα Αλεξανδρούπολη).

Φυσικά, όπως είναι σήμερα γνωστό, το Στ. Γρηγορίου ήταν το τότε ψευδώνυμο του νεαρού 30χρονου Υπολοχαγού του Στρατού Ξηράς Στυλιανού Γονατά (μετέπειτα Συνταγματάρχη, Σωματάρχη, Μέραρχου και αργότερα Υπουργού πολλών κυβερνήσεων και σε μία περίπτωση και Πρωθυπουργού της Ελλάδας, για ενάμιση περίπου χρόνο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή), από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς και πολιτικούς της πατρίδας μας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, είχε τοποθετηθεί στην περιοχή, όπου δρώντας κρυφά από τους Τούρκους και υπό τις οδηγίες του Ελληνικού Προξενείου στην Αδριανούπολη, προετοίμαζε την εθνεγερσία των Ελληνορθόδοξων κατοίκων της Ανατολικής και της Δυτικής Θράκης για τα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Στην εμπρόσθια όψη έχει πανοραμική άποψη της Αδριανούπολης και στην πίσω όψη χειρόγραφο σημείωμα του Στυλιανού Γονατά στα ελληνικά και την διεύθυνση του παραλήπτη στα γαλλικά. Επίσης, φέρει δύο σφραγίδες του Οθωμανικού Ταχυδρομείου καθώς και αντίστοιχο γραμματόσημο, ενώ ως κατασκευαστής της κάρτας αναφέρεται ο Μπ. Βαφειάδης από την Αδριανούπολη.