Το παραδοσιακό θρακιώτικο έδεσμα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Οι επιλογές για τη γέμιση είναι πολλές, όπως σπανάκι, κιμάς, πατάτα ακόμα και πράσο και φυσικά τυρί ,που είναι η πιο αγαπητή και η πιο διαδεδομένη επιλογή. Καλή επιτυχία !!! Να έχετε μια όμορφη Κυριακή!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό περίπου
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φακελάκι μαγιά
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 αβγά
1½ κιλό τυρί φέτα
πιπέρι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
• Ανακατεύουμε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι με τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό, το αλάτι και το λάδι.
• Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και τα ζυμώνουμε με το χέρι σε ένα ελαστικό, μέτριο ζυμάρι.
• Αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες σκεπασμένη με πετσέτα να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει ελαφρά.
• Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη φέτα. Σε μπολ ανακατεύουμε μαζί τα υλικά της γέμισης με πιρούνι.
• Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πλάστη. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση και διπλώνουμε τους γκιοζλεμέδες στα τέσσερα.
• Τους τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι και μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τους βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι και τους αφήνουμε με στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρονται ζεστοί.