Βρήκαμε από την καλύτερη πηγή όλα όσα πρέπει να ξέρετε, πριν ανάψετε το λέβητα η τη σόμπα σας

5631

Ο Φώτης Λαλίδης είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας “Ενεργεύς” και ειδικός σε θέματα που αφορούν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τις νέες μορφές θέρμανσης.

Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία και τον ρωτήσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, έτσι ώστε ζεσταθούμε και φέτος με ασφάλεια και χωρίς θερμικές απώλειες !!!

 

1. Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν ανάψει το λέβητα ξύλου η πέλλετ;

Tο Ιδανικό που χρειάζεται κάποιος να κάνει πριν ανάψει τη μονάδα θέρμανσης του είτε είναι λέβητας, είτε είναι σόμπα, είναι η καθιερωμένη ετησία συντήρηση του ,καθώς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε την σωστή απροβλημάτιστη λειτουργία του , αλλά και την καλύτερη δυνατή απόδοση άρα περισσότερη θέρμανση με το λιγότερο δυνατό καύσιμο.

2. Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε τη σόμπα/καυστήρα πέλλετ, έτσι ώστε να έχουμε καλή απόδοση αλλά και να μην κινδυνεύσουμε;

Το πόσο συχνά αλλά και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε στη συντήρηση μιας σόμπας πέλλετ εξαρτάται κυρίως από το πόσο συχνά την ανάβουμε, από την ποιότητα του πέλλετ που καίμε και βέβαια από την κατασκευή της ίδιας της σόμπας. Πώς γίνεται όμως η συντήρηση μίας σόμπας πέλλετ;

Σε πρώτη φάση, αυτό που είναι απαραίτητο να γίνεται σε καθημερινή βάση είναι ο καθαρισμός, μέσω απορρόφησης της στάχτης, του δοχείου καύσης της σόμπας. Πρόκειται για διαδικασία η οποία γίνεται μόνο όταν η σόμπα είναι κρύα ενώ, παράλληλα, απορροφούμε και τη στάχτη που υπάρχει στην υποδοχή του μαντεμένιου δοχείου καύσης, αφού το αφαιρέσουμε.

Πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η σόμπα πέλλετ θα λειτουργεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν δε γίνεται σωστή συντήρηση της σόμπας, μπορεί να υπάρξουν βλαβερές συνέπειες για τη συσκευή.

3. Η καμινάδα (ξύλου και πέλλετ) κάθε πότε χρειάζεται καθάρισμα;

Η συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μέσα από την εμπειρία μας πιστεύουμε ότι ένας ασφαλής κανόνας είναι ο καθαρισμός της καμινάδας να γίνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κατανάλωση των ξύλων είναι μεγαλύτερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα ξύλα) ετησίως.
Εάν ωστόσο η κατανάλωση ξύλων είναι μικρότερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα), ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο.
Υπάρχουν όμως παράγοντες που επιταχύνουν τη συγκέντρωση της καπνιάς και επιβάλλουν τον ετήσιο καθαρισμό ακόμα και με μικρότερη κατανάλωση ξύλων:

  • Η καύση ακατάλληλων ξύλων (όπως τα χλωρά ξύλα, τα ξύλα από κωνοφόρα, από λεύκες καθώς και τα τελάρα,  οι παλέτες κλπ.) παράγει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καπνού και γεμίζει γρηγορότερα με κρεόζοτο στη καμινάδα.
  • Η  σιγανή και χαμηλή καύση του τζακιού παράγει περισσότερο καπνό και πιο κρύα καυσαέρια. Έτσι μειώνεται ο ελκυσμός (ανοδικό ρεύμα) στην καμινάδα, και ο καπνός κολλάει στα τοιχώματα αντί να βγει από την έξοδο της καμινάδας.
  • Το συχνό ψήσιμο επιβαρύνει δραματικά την καμινάδα γιατί το λίπος που στάζει πάνω στα κάρβουνα καίγεται, δημιουργεί λιπαρές και εύφλεκτες αποθέσεις στα τοιχώματά της, πάνω στις οποίες πολύ πιο γρήγορα γίνεται συσσώρευση καπνιάς.
  • Τα κατασκευαστικά λάθη είναι κι αυτά μια σοβαρή αιτία συσσώρευσης κρεόζοτου στην καμινάδα:

4. Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά καυστήρα και τι στην αγορά σόμπας πέλλετ;

Όσο αφορά την καταλληλότερη αγορά οποιασδήποτε μονάδας θέρμανσης σόμπας η λέβητα είτε πέλλετ ,ξύλου, πετρελαίου κτλ

Προκύπτει από τα τα κw που αποδίδει το μηχάνημα , τα τετραγωνικά μέτρα που έχουμε να θερμάνουμε καθώς και τις απώλειες που πιθανόν έχει ένα σπίτι ανάλογα με την παλαιότητα του , τα κουφώματα ,την μόνωση , αν διαθέτει μπόιλερ κτλ

αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι αρχικά ο βαθμός απόδοσης του μηχανήματος να κυμαίνεται τουλάχιστον στο 90% απόδοση, που αυτό σημαίνει ότι θα είναι οικονομικό στην λειτουργία του άρα θα έχουμε και χαμηλότερο κόστος χρήσης.

Επίσης ένα από τα βασικότερα που είναι αναγκαίο να ελέγξουμε, είναι να έχει πιστοποίηση ώστε να έχει εγγύηση σε οποιαδήποτε περίπτωση βλάβης του μηχανήματος και σίγουρα σημαντικότατο, είναι το after sale servise. Δηλαδή τι μας προσφέρουν μετά την αγορά του μηχανήματος και της εγκατάστασης και πως μας διασφαλίζουν.

5. Πως επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο πέλλετ  ; Υπάρχουν μικρά «μυστικά» ;

Όσο αφορά το καύσιμο πέλλετ θα χρειαστεί να ελέγξουμε τι πιστοποίηση έχει , δηλαδή αν έχει Α1 en plus ανήκει στην κορυφαία κατηγορία, θεωρούνται τα ιδανικότερα για σόμπες πέλλετ καθώς η απόδοση τους είναι υψηλή, περίπου 5 kw/h και με χαμηλή υγρασία και στάχτη κάτω από 0,7% ακολουθούν πέλλετ χαμηλότερης κατηγορίας που η κύρια τους διαφορά είναι η στάχτη που δημιουργούν μετά την καύση , αν θέλουμε να αγοράσουμε ένα οικομομικότερο πέλλετ θα πάμε στην Α2 κατηγορία και θα χρειαστεί να ελέγξουμε αν ο κατασκευαστής μας δίνει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε στο μηχάνημα που έχουμε αγοράσει, που ως συνήθως αφορά ορισμένους καυστήρες και λέβητες πέλλετ μεγάλης ισχύς.

6. Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν να βάλουν σόμπα πέλλετ σε διαμέρισμα χωρίς καμινάδα θα χρειάζεται να βγαίνει μέχρι  την ταράτσα-στέγη, εσείς τι λέτε στην Ενεργεύς;

Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί σόμπα η λέβητας πέλλετ μέσα στο σπίτι μας και η καμινάδα να καταλήγει σε ένα μπαλκόνι στο φίλτρο καυσαερίων, το οποίο δεσμεύει ελάχιστο χώρο και έχει χαμηλό κόστος αγοράς  και θα δεσμεύει σημαντική ποσότητα καπναερίων και συσσωματιδίων ,δίνοντας μας την δυνατότητα να αποδεσμευτούμε από πολλά μετρά καμινάδας.

Θέλω να σας Ευχαριστήσω, για την δυνατότητα που μας δίνετε ώστε να ενημερώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους Αναγνώστες του inevros.gr !!