H EE για το σκάνδαλο του Facebook – Cambridge Analytica που αφορά 87 εκατ. πολίτες

973

Facebook – Cambridge Analytica: Το ΕΚ ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών

  • Το ΕΚ ζητά πλήρη έλεγχο στην Facebook από τα όργανα της ΕΕ
  • Οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να διερευνήσουν την εικαζόμενη κατάχρηση του διαδικτυακού πολιτικού χώρου από ξένες δυνάμεις

Σε συνέχεια του σκανδάλου Facebook-Cambridge Analytica, το ΕΚ ζητά πλήρη έλεγχο της Facebook και τη λήψη νέων μέτρων κατά της ανάμειξης σε εκλογές.

Σε ψήφισμά του που ενέκρινε την Πέμπτη, το ΕΚ παροτρύνει την Facebook να επιτρέψει στους φορείς της ΕΕ να διενεργήσουν πλήρη έλεγχο για την αξιολόγηση της προστασίας και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την παράτυπη απόκτηση και χρήση προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η Facebook δεν παραβίασε μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ, «αλλά παραβίασε και το δίκαιο της ΕΕ». Συστήνουν στη Facebook να κάνει αλλαγές στην πλατφόρμα της για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Μέτρα κατά της χειραγώγησης εκλογών

Το ΕΚ σημειώνει ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Cambridge Analytica ενδέχεται να είχαν χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς τόσο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, όσο και στη στόχευση ψηφοφόρων στις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

Υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης κάθε προσπάθειας χειραγώγησης των εκλογών στην ΕΕ και την προσαρμογή των εκλογικών νόμων ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Προκειμένου να αποφευχθεί ανάμειξη σε εκλογές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ΕΚ προτείνει:

  • Την εφαρμογή συμβατικών «εκτός διαδικτύου» εκλογικών διασφαλίσεων στο διαδίκτυο, δηλαδή κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και τα όρια δαπανών, την τήρηση των περιόδων παύσης των συζητήσεων και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων.
  • Να διευκολύνεται η αναγνώριση των πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο και τις οργανώσεις που κρύβονται πίσω από αυτές.
  • Την απαγόρευση της κατάρτισης προφίλ για εκλογικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ βάσει συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που ενδέχεται να αποκαλύπτει πολιτικές προτιμήσεις.
  • Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να επισημαίνουν το περιεχόμενο που διανέμεται από ρομπότ, να επιταχύνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης ψεύτικων λογαριασμών και να συνεργάζονται με ανεξάρτητους φορείς εξακρίβωσης γεγονότων («fact checkers») και με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
  • Οι έρευνες θα πρέπει να διεξάγονται από τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της Eurojust, σε περιπτώσεις υποτιθέμενης κατάχρησης του διαδικτυακού πολιτικού χώρου από ξένες δυνάμεις.

Το ψήφισμα συνοψίζει τα συμπεράσματα της συνάντησης μεταξύ κορυφαίων ευρωβουλευτών στο ΕΚ και του CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, τον περασμένο Μάϊο καθώς και των τριών δημοσίων ακροάσεων που ακολούθησαν. Το κείμενο σημειώνει επίσης την παραβίαση δεδομένων που υπέστη η Facebook στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Κλωντ Μοράες (Σοσιαλιστές, ΗΒ) δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ήδη επηρεάσει τα δημοψηφίσματα και τις εκλογές μας. Αυτό το ψήφισμα ορίζει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων του ανεξάρτητου ελέγχου της Facebook, της αναβάθμισης των κανόνων ανταγωνισμού, καθώς και επιπρόσθετων μέτρων προκειμένου να προστατευθούν οι εκλογικές μας διαδικασίες. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά για να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα των πολιτών και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την πίστη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς».