Οι Εβρίτες διεκδικούν την DE MINIMIS και ζητούν ίση μεταχείριση!!

1320

Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, στη σημερινή (11/10) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, για την DE MINIMIS αποζημίωση, παρουσιάστηκε ανέτοιμος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών του Έβρου, οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν από τις συνεχείς κι έντονες βροχοπτώσεις, από τις τοπικές και  γενικές πλημμύρες από την ανομβρία και τη σκληρή ξηρασία.

Παράλληλα, ο Υπουργός δεν εξήγησε επαρκώς για ποιο λόγο έχουν αποκλειστεί οι αγρότες του Νομού από την DE MINIMIS αποζημίωση, αναφερόμενος μόνο στα αυστηρά κριτήρια που υπάρχουν για τη χορήγησή της.

Στην πρωτολογία και τη δευτερολογία του ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  • Στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη (09/10) στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, παρουσία εκπροσώπων αγροτών, φορέων Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Βουλευτών ο Υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για τις αποζημιώσεις των αγροτών που υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές από τις βροχές , τις πλημμύρες και την ανομβρία.
  • Οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, καθώς κι αυτές του Μαρτίου, που προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των αγροτικών καλλιεργειών σε κεντρικό και Βόρειο Έβρο.
  • Μέσα από συσκέψεις που έγιναν στους Δήμους Διδ/χου και Ορεστιάδας προτάθηκε ως λύση η χορήγηση της αποζημίωσης DE MINIMIS στους πληγέντες καλλιεργητές.
  • Στη σχετική γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε για την DE MINIMIS ο προηγούμενος Υπουργός απάντησε με πολλές ασάφειες, γι’ αυτό και επανέφερε το θέμα με Επίκαιρη Ερώτηση για να δώσει απαντήσεις στους αγρότες του Έβρου ο σημερινός Υπουργός στην Ολομέλεια.
  • Συνολικά έχουν καταστραφεί στο Νομό 293.000 στρέμματα σιτηρά, 240.000 στρέμματα ηλίανθος, 18.000 στρέμματα κηπευτικά, 3.500 στρέμματα καπνά και 260.000 στρέμματα βαμβάκι.
  • Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ε.Ε. για τις αποζημιώσεις
  • Υπάρχει η λύση του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, για την ενεργοποίησή του οποίου ήδη έχει κάνει παρέμβαση η Γερμανία για τις αποζημιώσεις των δικών της αγροτών.
  • Οφείλει η Πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών του Έβρου, οι οποίοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, καθώς η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

Μετά το τέλος της συζήτησης ο Βουλευτής ενεχείρισε ιδιόχειρο σημείωμα στον Υπουργό, με το οποίο ζητάει και πάλι την ενεργοποίηση της Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Απόδοσης DE MINIMIS αποζημίωσης για να έχουν τη δυνατότητα και πάλι οι αγρότες να καλλιεργήσουν το 2019 (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=10385

Δείτε τη Συζήτηση σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=laXxAYNCUE0&t