Η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας δίπλα σε όλους τους φοιτητές της Θράκης

1024

Η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του Δ.Π.Θ. (Δο.Συ.Π.) άρχισε να λειτουργεί το 2018, έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου. Απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές του Δ.Π.Θ., προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ιδιαιτερότητες και αναπηρίες και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην προαγωγή της εποικοδομητικής μάθησης, της ακαδημαϊκής επιτυχίας και της κοινωνικοποίησής τους.

Στοχεύει αφενός στην ισότιμη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αφετέρου στην προσωπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της κοινωνικής ζωής των φοιτητών.

Η Δο.Συ.Π. αποτελείται από:

  • το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης
  • το Τμήμα Προσβασιμότητας.

Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης: Ατομική και ομαδική συμβουλευτική φοιτητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σπουδές (μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στη μελέτη και κατανόηση, άγχος εξετάσεων), ακαδημαϊκή ζωή (δυσκολίες προσαρμογής στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, δυσκολίες στην οργάνωση και διαχείριση χρόνου, αρνητική στάση προς το αντικείμενο σπουδών), κοινωνική ζωή (δυσκολίες στις φιλικές και οικογενειακές σχέσεις, απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες αποδοχής και ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον), άλλα προβλήματα (ψυχοσωματικές διαταραχές, συναισθηματικά προβλήματα, εξαρτήσεις και άλλα).

Οργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας. Ενθάρρυνση και συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικοποίησης και πρωτοβουλίες εθελοντικής προσφοράς. Συνεργασία με φορείς της κοινότητας.

Τμήμα Προσβασιμότητας: Ηλεκτρονική προσβασιμότητα σε μετατροπή συγγραφή σε προσβάσιμη μορφή, προσαρμογή του περιβάλλοντος εκπαίδευσης, με αξιοποίηση υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής, δημιουργία προσβάσιμων σταθμών εργασίας βιβλιοθηκών και διαδικτύου. Προσβασιμότητα σε κτίρια και υποδομές του ΔΠΘ: Μελέτη προσβασιμότητας κτιρίων και λοιπών υποδομών, αξιολόγηση τροποποιήσεων για βελτίωση της προσβασιμότητας στα κτίρια του ΔΠΘ.

Παρέχει υπηρεσίες στην έδρα της στην Κομοτηνή καθώς και στα παραρτήματά της σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Ορεστιάδα.

Επικοινωνία: 2531039050, 39163, email: dosyp@duth.gr

Διευθύνσεις: Κομοτηνή κτίριο διοίκησης πρυτανεία πανεπιστημιούπολη.

Αλεξανδρούπολη: Ελευθερίου Βενιζέλου και Ιωακείμ Καβύρη γωνία.

Ξάνθη: Νέο κτίριο κεντρικής βιβλιοθήκης Αρχιτεκτονική, 1ος όροφος πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων.

Ορεστιάδα: Ευριπίδου 16 δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας.