Θα πέσουν πάλι τα αντι – λυσσικά εμβόλια στον Έβρο. Προσοχή για σας και τα κατοικίδια σας

1173

Θα γίνονται ρίψεις 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας ενώ οι ρίψεις θα επεκτείνονται κατά περίπτωση σε απόσταση -ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων- γύρω από το σημείο εντοπισμού νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη περιοχή εμβολιασμού.

Η πρώτη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη της Ξάνθης. Σε διάστημα 6-8 ημερών θα καλυφθούν όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Κιλκίς).

Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους πολίτες, αν βρουν μπροστά τους κάποιο εμβόλιο – δόλωμα, να αποφύγουν την επαφή με αυτό ειδικά με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

Σε περίπτωση, άλλωστε, που κάποιος σκύλος έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

newsit.gr