Λαμπρός ο εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Διδυμότειχο

931

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε στο Διδυμότειχο η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με την παρουσία του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος ανήμερα της εορτής, το πρωί, προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον ιστορικό μεταβυζαντινό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη συνοικία του Κάστρου.

Σε μήνυμά του ο  Σεβασμιώτατος, που ανεγνώσθη στους Ιερούς Ναούς της επαρχίας του, επ’ ευκαιρία της εορτής, μεταξύ άλλων ετόνισε· “Ο Σταυρός που προβάλλεται ως σημείο καύχησης, προβάλλεται συνάμα και ως τρόπος ζωής! Κι αν προβάλλεται σήμερα κενός, χωρίς τον Εσταυρωμένο, αυτό δεν γίνεται μόνο ως ομολογία της Αναστάσεώς Του, αλλά και ως πρόσκληση να σταυρωθούμε εμείς ακολουθώντας την ίδια με τον Χριστό πεπατημένη! Με την βέβαιη ελπίδα ότι κι εμείς θα οδεύσουμε την ίδια πορεία· θα συσταυρωθούμε για να συναναστηθούμε! Θα ανατρέψουμε το φίλαυτο θέλημά μας για να ανατραπεί η κόλαση που ζούμε! Θα στρέψουμε εις τα άνω το νου και την καρδιά μας για να μετατραπούν σε ηγεμόνα νου και αγαπώσα καρδία! Θα στραφούμε εις τα άνω, όχι για να αποφύγουμε τα κάτω, αλλά για να γίνουν όλα άνω-κάτω, όπως στον Άδη, μετά το πέρασμα του Χριστού, και τον απόλυτο θρίαμβό Του! Ο Σταυρός, αγαπητοί, είναι το υπέρτατο σύμβολο της ανατροπής, γιατί προσκαλεί στη θυσία του ίδιου μας του εαυτού για να πραγματωθεί το «ως εν ουρανώ και επί της γης»”.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεθέορτου Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και στη συνέχεια εψάλησαν οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Σταυρό. Προ του πέρατος της ακολουθίας ο Σεβασμίωτατος προεχείρισε σε Αναγνώστη τον  Κυπριανό Κονταξάκη, μαθητή της Γ΄ Λυκείου και υιό ιερέως.

Το εσπέρας της προηγούμενης ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού – Αγίου Γεωργίου Στέρνας – Ορεστιάδος. Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου.