Τα έξι θρυλικά αδέρφια Λιγούδη από τους Ασβεστάδες σε μια μοναδική παράσταση

1599

Στη φετινή εκδήλωσή του με τίτλο «Σεργιάνι στην παράδοση», ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, φιλοξενεί και τιμά τα έξι αδέρφια της οικογένειας Λιγούδη από τους Ασβεστάδες του Έβρου, έναν τόπο που έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στην παράδοση του Έβρου, της Θράκης, της Ελλάδας.

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 16/9 ημέρα Κυριακή, στις 8:30 μ.μ. στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής, είναι  αφιερωμένη στην οικογένεια Λιγούδη από τους ΑσβεστάδεςΈβρου.

Τα αδέρφια Λιγούδη, τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες, είναι από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας που ξεκίνησε και συνεχίζεται για τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης των Ασβεστάδων του Έβρου, ένα από τα δεκατρία ξακουστά χωριά των Μάρηδων. Ένας τόπος που έγινε πανελλήνια γνωστός και απασχόλησε κατά κόρον, μελετητές, λαογράφους και χοροδιδασκάλους απ’ όλη την Ελλάδα.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, χρόνια τώρα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες και των αδερφών Λιγούδη, φιλοξενήθηκαν και μελέτησαν τα πλούσια έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια αυτού του τόπου. Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί, η οικογένεια Λιγούδη, διέσωσαν, πρόβαλλαν και έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο την ιδιαίτερα δημοφιλή λαϊκή παράδοση των Ασβεστάδων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας οι Ασβεστάδες και η πλούσια παράδοσή τους αναγνωρίστηκε ως μια αυθεντική, βιωματική, ζώσα παράδοση, που δεν αναβιώνει απλά, αλλά υφίσταται στην καθημερινότητα αυτού του τόπου. Πως αλλιώς μπορεί κάποιος να περιγράψει αυτό το θέαμα, όπου άνθρωποι, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, κάνουν αυτό που έμαθαν από μικρά παιδιά. Να ζουν μέσα στην παράδοση και για την παράδοση.

Με τι λόγια να περιγράψεις την εικόνα εκείνη όπου άνθρωποι 80 χρονών, χορεύουν με τη διάθεση και τη ζωηράδα νέων ανθρώπων, ενώ τους καταχειροκροτούν όρθιοι, άνθρωποι στην Κύπρο, στην Αμερική, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι μερικά από τα μέρη που εμφανίστηκαν αυτοί οι πρωτεργάτες της ζώσας παράδοσης των Ασβεστάδων. Των Ασβεστάδων της μουσικής, του χορού, του τραγουδιού και των εθίμων.

inkomotini.news