Παρέμβαση στην Επιτροπή για πρόσβαση κατοίκων του Έβρου σε τηλεοπτικούς σταθμούς

1096

Προεκλογικές παροχές μέσω κουπονιών για τους κατοίκους των «λευκών» τηλεοπτικά περιοχών – Άλυτα τα ζητήματα περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας και ομαλής λειτουργίας των ραδιοσταθμών του Έβρου και της Θράκης!

Για τις «γκρίζες εικόνες» και τα ερωτήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Νόμου για την πρόσβαση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και για τα ζητήματα περιαγωγής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Έβρου και της Θράκης, επειδή καλύπτονται  τα προγράμματά τους από τα τουρκικά, μίλησε σήμερα (05/09) στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε, μεταξύ άλλων

  • Δεν θα χρειαζόταν να περάσουν 3,5 χρόνια για να έρθει το Σχέδιο Νόμου για τις λευκές περιοχές, αν η Κυβέρνηση δεν είχε απεντάξει το πρόγραμμα της Ν Δ με την ονομασία «Ψηφιακή Σύγκλιση», που έλυνε το πρόβλημα.
  • Με προεκλογικές παροχές μέσω κουπονιών, λόγω ΔΕΘ η Κυβέρνηση καλύπτει τις «λευκές» περιοχές, με ένα Σχέδιο Νόμου που έχει πολλές «γκρίζες εικόνες» και προκαλεί ερωτήματα.
  • Υπάρχουν ερωτήματα για το αν ο δορυφορικός δέκτης μαζί με την κεραία θα είναι κλειδωμένοι για να λαμβάνουν σήμα μόνο από τους ελληνικούς παρόχους ή αν η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.
  • Επίσης, αν μέσω του δορυφορικού δέκτη ένας κάτοικος των «λευκών» περιοχών μπορεί να δει όλα τα κανάλια σε ισότιμη και ισόνομη βάση  όπως ένας κάτοικος των πόλεων του Έβρου και της Θράκης.
  • Σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν στον Έβρο και τη Θράκη τα φαινόμενα περιαγωγής  και υπαγωγής των συσκευών κινητής τηλεφωνίας σε αντίστοιχα δίκτυα όμορων χωρών.
  • Πρέπει να θωρακιστούν οι τηλεπικοινωνίες στον Έβρο για να μη συνεχιστούν οι υπερβολικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ντόπιων κατοίκων, επιχειρηματιών, αλλά κυρίως των  επισκεπτών του Νομού.
  • Τραγική κατάσταση επικρατεί στη ραδιοφωνία στον Έβρο, καθώς τα προγράμματα των ελληνικών δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών καλύπτονται και φιμώνονται από τα τουρκικά.
  • Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πολίτης έχει δικαίωμα στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση, κάτι που δεν συμβαίνει ισότιμα στον Έβρο και στη Θράκη.
  • Είναι υποχρέωση του Υπουργού να προστατέψει τους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών κι όχι μόνο  καθώς με την παρούσα κατάσταση χάνουν συνεχώς ακροατές.

Δείτε την παρέμβασή του σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=xX3SxKsyj98&t

Αναλυτικά η παρέμβασή του:

“Το ελλιπές τηλεοπτικό σήμα σε διάφορα κοινοτικά Διαμερίσματα του Έβρου, αλλά και της Σαμοθράκης, το έχω αναδείξει κοινοβουλευτικά πολλές φορές με επίκαιρες και γραπτές ερωτήσεις και αναφορές. Οι απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου ήταν, πως έχουν δίκιο οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν, αλλά έπρεπε να κάνουν υπομονή.

Και θα μπορούσε το ζήτημα να είχε λυθεί πάγια, αν δεν είχατε απεντάξει το πρόγραμμα που είχε εκπονήσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την επωνυμία «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο είχε ενταχθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για την συνολική κάλυψη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και των νήσων Βορείου Αιγαίου, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός Προϋπολογισμός.

 Δυστυχώς όμως, κύριε Υπουργέ και εδώ, λαθεμένες και στείρες πολιτικές, τις αιτίες των οποίων όλοι μας γνωρίζουμε. Προχωρήσατε στην ανάκληση των συγκεκριμένων προγραμμάτων επειδή προφανώς είχαν σφραγίδα της Ν.Δ. και τώρα έρχεστε μέσω κουπονιών, που έχουν τον χαρακτήρα προεκλογικών παροχών ενόψει ΔΕΘ, να καλύψετε τις «λευκές» περιοχές.

Φοβάστε ίσως, πως ίσως χάσει κανείς, λόγω έλλειψης σήματος, τις εξαγγελίες-παροχές που έχετε σχεδιάσει ενόψει της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα είναι όμως, ότι και αυτό το σχέδιο νόμου, όπως θα έχουν επισημάνει- και έχουν επισημάνει και θα επισημάνουν- ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια του Γ` Θερινού Τμήματος, χρήζει διευκρίνισης, γιατί υπάρχουν γκρίζες εικόνες.

Και τι εννοώ; Ο δορυφορικός δέκτης που θα τοποθετηθεί με την κεραία μαζί, θα είναι κλειδωμένος για να μπορεί να λαμβάνει σήμα μόνο από τους ελληνικούς παρόχους ή θα είναι σε κατάσταση ανεξέλεγκτη και τι έχετε πράξει προς αυτή την κατεύθυνση;

Μέσω του δορυφόρου που θα εγκαταστήσετε, μπορεί ένας κάτοικος «των λευκών περιοχών», να βλέπει όλα τα κανάλια σε σχέση με έναν κάτοικο της πόλης; Παρακαλώ κύριε Υπουργέ, στο μέτρο που σας είναι δυνατόν, αν μπορείτε, να μας πληροφόρησε γιατί η ισονομία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα στην πληροφόρηση και την ενημέρωση είναι δεδομένη.

Επειδή μας παρουσιάζετε η ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, σήμερα να είσαστε εδώ στην Επιτροπή θα ήθελα, να συζητήσουμε και δύο θέματα τα οποία έχουν σχέση με το νομό Έβρου. Το ένα αφορά την περιαγωγή και το άλλο αφορά τη ραδιοφωνία τα καταθέτω και τα όποια θα αναδείξω μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προσεχώς.

Με επίκαιρη ερώτησή μου ανέδειξα κατά το παρελθόν σε ό,τι αφορά την περιαγωγή κατ’  επιταγήν και κατ’ εντολή των συμπολιτών μου τα φαινόμενα υπαγωγής τους συσκευών κινητής τηλεφωνίας σε δίκτυα όμορων χωρών. Αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό και ανεξέλεγκτο.

Το αποτέλεσμα ήταν οι υπερβολικές χρεώσεις ανήξερων  κατοίκων και επαγγελματιών, αλλά πολύ περισσότερο των επισκεπτών που δεν γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα αυτής της συγκεκριμένης περιοχής του νομού. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για τη θωράκιση των τηλεπικοινωνιών στον Έβρο ίσως σε συνεννόηση με τους παρόχους.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, ότι δεν άκουσα σήμερα παρακολουθώντας την Επιτροπή ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο, παρά μόνο επικεντρωθήκαμε και ορθώς επικεντρωθήκαμε μόνο σε ό,τι αφορά την τηλεόραση. Θα ήθελα να ενημερώσω και τη Βουλή, αλλά  και εσάς κύριε Υπουργέ, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ραδιοφωνία στον Έβρο και στη Θράκη, είμαι σίγουρος και στα νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Δεν αποτελεί σπάνιο γεγονός το πρόγραμμα των ιδιωτικών και κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, να επικαλύπτεται από αντίστοιχους του  κυρίως μέσω του τουρκικού προγράμματος και έτσι οι Εβρίτες, οι Θρακιώτες και οι επισκέπτες αντί να ακούν ελληνικά προγράμματα υποχρεωτικά ακούνε τα τουρκικά -τα οποία και παρεμβαίνουν.

Αυτό το γεγονός, όπως καταλαβαίνετε, όταν λέω τουρκικά, εννοώ από τη γειτονική χώρα  για να είμαστε απόλυτα ακριβείς. Αυτό το γεγονός όπως καταλαβαίνετε κι εσείς και σας το έχουν πει επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία και στο ηθικό όλων αυτών των ανθρώπων που πραγματικά έχει κρατούν με όλη τη σημασία της λέξεως «την πατρίδα ψηλά».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πολίτης έχει δικαίωμα στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση, κάτι που δεν συμβαίνει στον Έβρο και στη Θράκη, ακόμα όμως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν συνέπειες για τον επιχειρηματία – ιδιώτη που έχει στη διάθεσή του και εκμεταλλεύεται ένα ραδιοφωνικό σταθμό και οφείλει να κρατά κοντά του τους ακροατές του.

Ζητάμε την προστασία των σταθμών μας, κύριε Υπουργέ, από την Κυβέρνηση και οφείλει ο Υπουργός μιας και είσθε και σήμερα εδώ, να το πράξετε, γιατί το έχουμε ανάγκη, το έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες του ραδιοφώνου και όχι μόνον. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ”.