Μεγάλη απογοήτευση στους αγρότες του Έβρου για τη φετινή σοδειά του ηλίανθου

1366

Οι αντίξοες για το προϊόν καιρικές συνθήκες ξηρασίας σε πολλές περιπτώσεις στην αρχή και εκτεταμένων βροχοπτώσεων, ανεμοθύελλας κ.λπ. λίγο πριν το μάζεμα έκοψαν δραστικά τις στρεμματικές αποδόσεις στον ηλίανθο.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι παραγωγοί από τον Έβρο και τις Σέρρες κάνουν λόγο ούτε λίγο, ούτε πολύ για μια χαμένη ως επί το πλείστον χρονιά, αφού το περιθώριο κέρδους είτε ήταν πολύ μικρό, είτε μηδαμινό. Αντίθετα, στη Δράμα, οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι. Στη βασική παραγωγική ζώνη του νομού Σερρών το μάζεμα έχει ολοκληρωθεί, ενώ αμάζευτα παραμένουν τα ηλιόσπορα στον κάμπο του Έβρου, που πλημμύρισε φέτος, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους αγρότες της περιοχής. Όσον αφορά στις τιμές του παραγωγού, υπενθυμίζεται, ότι είναι φιξ, λόγω των συμβολαίων που έχουν συνάψει οι αγρότες με τις εταιρείες βιοντίζελ που δραστηριοποιούνται εδώ.

«Πριν από λίγες ημέρες ξεκινήσα το αλώνι στα ορεινά του νομού Έβρου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Τυχερού. Η κατάσταση όσον αφορά στις αποδόσεις είναι απελπιστική. Μιλάμε για 150 κιλά το στρέμμα, όταν πέρσι στην χειρότερη μαζεύαμε 240 κιλά το στρέμμα στα καλά χωράφια», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Καρτάλος, από το Τυχερό, που έχει αλωνιστική μηχανή και πλήρη εικόνα για το τί γίνεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αλωνισμός θα καθυστερήσει στον κάμπο και οι αποδόσεις θα είναι και κει σημαντικά μειωμένες από πέρσι, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές για το προϊόν».

«Στην περιοχή μας έβρεξε στις 27 Μαρτίου και μετά ξανά στις 12 Ιουνίου, με αποτέλεσμα το προϊόν να πάθει ζημιά», λέει ο ίδιος, υπολογίζοντας ότι με τέτοιες στρεμματικές αποδόσεις μετά βίας και αν… καλυφθεί το κόστος παραγωγής, που υπολογίζεται στην περιοχή στα 60 ευρώ το στρέμμα.

Σημειωτέον ότι οι αγρότες της περιοχής λαμβάνουν βάσει συμβολαίων με τις εταιρείες μια τιμή 35 λεπτά το κιλό.

Ολοκληρώθηκαν τα αλώνια στις Σέρρες

Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στις Σέρρες. Οι παραγωγοί παραπονιούνται για τις αποδόσεις, οι οποίες σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο, ο Παύλος Αραμπατζής, μέλος της ΕΑΣ Βισαλτίας «κυμάνθηκαν μεταξύ 250 και 350 κιλών το στρέμμα στην καλύτερη των περιπτώσεων».

Η μέση απόδοση για τα ποτιστικά χωράφια με ηλίανθο στις Σέρρες ήταν στα 300 κιλά το στρέμμα, μας ανέφερε ο Παύλος Αραμπατζής, ενώ στα ξηρικά οι αποδόσεις έπαιξαν μεταξύ 100 και 200 κιλών.

«Η μείωση ήταν τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρσι», σχολίασε ο κ. Αραμπατζής, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια κέρδους για τον αγρότη, με την φίξ τιμή των 35 λεπτών το κιλό.

«Οι αποδόσεις ήταν χάλια και δεν ξεπέρασαν τα 250 κιλά», σχολίασε από την πλευρά του ο Στέργιος Λίτος, από τη Νιγρίτα.

Σημειώνεται ότι στις Σέρρες καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές στα λιόσπορα λίγο πριν το μάζεμα από τις δυνατές μπόρες και τις ανεμοθύελλες.

Μέχρι 400 κιλά οι αποδόσεις στο νομό Δράμας

Πριν από μια εβδομάδα περίπου ξεκίνησε το αλώνισμα στη Δράμα. Ο καιρός εδώ και οι βροχοπτώσεις φαίνεται πως ευνόησαν τις αποδόσεις, αν και σε ορισμένες ποικιλίες καταγράφηκαν προβλήματα από ασθένειες και κυρίως περονόσπορο.

«Στα ημιορεινά ξηρικά το μάζεμα ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες. Η απόδοση έφτασε στα 230 κιλά όσον αφορά την δική μου εκμετάλλευση», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Ευσταθόπουλος, που πέρσι έπιασε μόλις 100 κιλά το στρέμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο στα ποτιστικά του κάμπου οι αποδόσεις φτάνουν και τα 400 κιλά, με αποτέλεσμα η χρονιά να χαρακτηρίζεται κερδοφόρα για τον παραγωγό με τη φιξ τιμή των 35 λεπτών το κιλό.

Το κακό σύμφωνα με τον κ. Ευσταθόπουλο είναι ότι σε ορισμένες ποικιλίες καταγράφηκαν προσβολές από ασθένειες και κυρίως περονόσπορο, με αποτέλεσμα να περικοπούν οι αποδόσεις, αν και δεν ήταν γενικό το φαινόμενο.

agrotypos.gr