Ο ποταμός Έβρος της Καταλονίας και ο ποταμός Έβρος της Θράκης! (video)

4163

ΑΔΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

(σ.σ.) Καθώς διαβάζετε τις παρακάτω γραμμές να έχετε υπ΄όψιν ότι δεν έχω τρελαθεί:

Ο ποταμός ΕΒΡΟΣ πηγάζει από την Κανταβρία και εκβάλει στην Μεσόγειο θάλασσα!!! Διαρρέει ολάκερη την Καταλονία κι έχει 20 παραπόταμους! Το συνολικό του μήκος είναι 928 χιλιόμετρα! Τεράστιος ε; Μεγάλες πόλεις της Ισπανίας είναι χτισμένες στις όχθες του με πιο γνωστή την Σαραγόσα.Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την ονομασία του με επικρατέστερη ότι οι Ελληνες έποικοι της περιοχής Ιβηρ (Ιβηρική χερσόνησος) χρησιμοποίησαν την μετάλλαξη της βασκικής λέξης Ibar που σημαίνει όχθη και έδωσαν σε ολόκληρη την χερσόνησο αυτό το όνομα. Για τον ποταμό όμως, κρατήθηκε ως σήμερα το αρχικό Ελληνικότατο όνομα ΕΒΡΟΣ ενώ οι Ισπανοί τον αποκαλούν Ebro και οι Καταλανοί Ebre!   
                                   

Το Δέλτα του Έβρου στην Καταλονία χαρακτηρίστηκε το 1983 ως εθνικό πάρκο της Ισπανίας και αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της χώρας(κάτι σας θυμίζει αυτό τώρα ε;) , αλλά και τον μεγαλύτερο της δυτικής Μεσογείου, καλύπτοντας έκταση περίπου 320 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Υπάρχουν αλυκές, βάλτοι και καλλιέργειες λαχανικών, εσπεριδοειδών και ιδίως ρυζιού, ενώ εκεί ζει ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων ειδών της πανίδας και χλωρίδας, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών πουλιών(κάτι σας φέρνει στο νου ε;).

                                                                                                                        Ο Ποταμός αυτός αποτέλεσε πολλές φορές πεδίο μαχών και  κάποτε ήταν και φυσικό σύνορο που χώριζε Ισπανούς και Καταλανούς (αμ αυτό πάλι;). Αργότερα οι Καταλανοί επεκτάθηκαν και μετά την ανατολική όχθη του και εντός της Γαλλίας! Μετά τον Καταλανικό εμφύλιο(κι εκεί είχαν πάντα τα …δικά τους) πολλά Καταλανικά εδάφη, πέρασαν στην Γαλλία και φυσικά σύνορα ορίστηκαν τα όρη Πυρηναία (Κάποια άλλη χώρα τους έκλεψε εδάφη δηλαδή. Ω τι σύμπτωσις)!
Για τον Ποταμό Εβρο στην Θράκη, δεν θα σας γράψω τίποτα! Νομίζω ότι τα ξέρετε όλα! Αν τώρα βρήκατε πολλές ομοιότητες μεταξύ του Καταλανικού ποταμού Εβρου και του Ελληνικού Εβρου της Θράκης, δεν φταίω εγώ! Είναι αυτή  η σημειολογία, που κάποιοι την χρησιμοποιούν για να παίζουν με τα νεύρα μας!

 
Κι επειδή πολλοί από εσάς θα νομίζετε ότι σας δουλεύω και λέω παραμύθια, γιατί ουδέποτε είχατε ξανακούσει για τον τεράστιο Καταλανικό ποταμό Εβρο, κάντε μια βόλτα στο Google Earth και θα διαπιστώσετε ότι ομιλώ πολύ σοβαρά!
Κι αν πάλι πιστεύετε ότι αυτά που γίνονται στις όχθες του Καταλανικού Εβρου, θα αργήσουν να συμβούν ΚΑΙ στις όχθες του Ελληνικού Εβρου, απλά είστε γελασμένοι!
Αυτά για σήμερα, τα υπόλοιπα … αύριο … κι αφού σας δω να σχολιάζετε!!!
 
ΠΗΓΗ:https://www.triklopodia.gr/ ,youtube.com