Πολλά εκατομύρια για πολιτισμό – τουρισμό στην Αν. Μ. Θράκη

927

51 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, στο ΠΕΠ της Αν. Μ. Θράκης .

Σύμφωνα με τον κ.Βασίλη Πιτσινίγκο, προϊστάμενο διαχείρισης, τα χρήματα θα δοθούν για την χρηματοδότηση ενός συνόλου παρεμβάσεων οι οποίες απαρτίζουν την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση με στόχο την δημιουργία πολιτιστικής και τουριστικής υποδομής κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Πιο συγκεκριμένα, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση έχει σαν βασικό στόχο να εξυπηρετήσει ένα σημαντικό τμήμα του οράματος του επιχειρησιακού προγράμματος που είναι να βελτιώσει τη θέση της Περιφέρειας στην Τουριστική αγορά.»Ο στόχος του προγράμματος είναι καθαρά αναπτυξιακός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Αναλυτικότερα, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση συνεχίζεται η χρηματοδότηση παρεμβάσεων που γίνονται σε πολιτιστικούς πόρους της Περιφέρειας, κυρίως αρχαιολογικούς, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η επισκεψιμότητα αυτών. Γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν όλοι αυτοί οι πόροι ώστε να αποτελέσουν διαδρομές για τους επισκέπτες της Περιφέρειας και όλες αυτές οι παρεμβάσεις να συνδυαστούν και με χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων της περιφέρειας οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

51 εκ. ευρώ σε 1,5 χρόνο γίνονται έργα
Συνολικά έχουν δεσμευτεί 51 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν υπάρξει αποφάσεις ένταξης. Πρόκειται δηλαδή για έργα, που είναι σε εξέλιξη, έργα ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρών. Ενώ εκτιμάται ότι μέσα στον επόμενο 1.5 χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Έργα υποδομής στις αρχαιολογικούς χώρους
«Έργα υποδομής σε πρώτη φάση και στη συνέχεια οι δράσεις που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα.» δηλώνει ο κος Πιτσινίγκος και εξηγεί πως «Ουσιώδης σημείο της επιτυχίας αυτής της παρέμβασης είναι η δραστηριοποίηση των επιχειρηματιών.» Για τους πολίτες, όπως λέει, «ναι θα αλλάξουν πολλά» προσθέτοντας πως «Η Κομοτηνή θα αποκτήσει έναν άλλον πολύ σημαντικό πόλο. Όταν θα έρχεται ένας επισκέπτης στην Κομοτηνή θα επισκέπτεται και αυτόν τον χώρο που είναι κοντά στην εκκλησία, στην Μητρόπολη, στο Βυζαντινό Φρούριο. Αντίστοιχα γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, για την βελτίωση της επισκεψιμότητας. Αλλά και ο παραλιακός δρόμος από τη Μαρώνεια μέχρι τα Δικέλλα είναι έργο που πραγματικά αλλάζει και τη ζωή μας.»

Απαραίτητες οι συνέργειες 
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία πρέπει να την αδράξουν.» προτρέπει τους επαγγελματίες- επενδυτές της περιοχής σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες έτσι ώστε να προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες της Περιφέρειας. «Δρώντας μόνος του ένας επιχειρηματίας στο χώρο του, δεν θα μπορέσει να βελτιώσει το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα brand name γι αυτή τη διαδρομή. Να παρέχουν από κοινού κάποιες υπηρεσίες ενός συμφωνημένου επιπέδου όλοις τους και να υπάρξουν συνέργειες. Να παρέχουν στους επισκέπτες δυνατότητα μεταφοράς, πληροφόρησης, εστίασης, διαμονής, δραστηριοτήτων, άρα χρειάζονται συνέργειες κι αυτό είναι το στοίχημα.» καταλήγει στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

ert.gr