Πότε θα αρχίσουν τα αλώνια του ηλίανθου στον Έβρο

1884

Με το «αριστερό» έκανε ποδαρικό το φετινό αλώνι στον ηλίανθο, αφού τα πρώτα «µαχαίρια» στην περιοχή των Σερρών, τόσο στα χωράφια του κάµπου, όσο και στα µπαΐρια, δίνουν στρεµµατικές αποδόσεις 20% έως 30% χαµηλότερες σε σχέση µε πέρυσι, µε τον «ένοχο», για την εξέλιξη αυτή, να είναι ο καιρός και οι κλιµατολογικές συνθήκες που διευκόλυνναν την ανάπτυξη ασθενειών και στη συγκεκριµένη καλλιέργεια.

«Τα αλώνια άρχισαν σποραδικά αυτές τις ηµέρες και οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Τα δυνατά χωράφια στις Βάλτες, έδωσαν περί τα 300 κιλά το στρέµµα, έναντι 400-450 κιλών πέρυσι, ενώ τα ξερικά, στα µπαΐρια, έχουν αποδόσεις στα 200 κιλά», λέει στην εφημερίδα Agrenda ο παραγωγός από τις Σέρρες, Χρήστος Βαρούτης, συµπληρώνοντας πως «καλύτερη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, θα έχουµε από ∆ευτέρα, µε τη µαζική έναρξη του θερισµού». Τα αίτια που ευθύνονται για αυτή τη διαφαινόµενη µείωση της παραγωγής, σχετίζονται µε τον καιρό και µε τη συνακόλουθη εµφάνιση µυκητολογικών ασθενειών στα χωράφια.

«Ενώ αρχικά οι καλλιέργειες φαινόταν καλές, τα φυτά µεγαλώνουν ωραία, οι πολλές βροχές και οι ζέστες, τα ωρίµασαν νωρίτερα, µε αποτέλεσµα εδώ και 20 ηµέρες τα ηλιόσπορα να έχουν µαυρίσει», είπε ο κ. Βαρούτης, σηµειώνοντας ότι στο νοµό παρατηρήθηκαν και κρούσµατα µε περονόσπορο και τετράνυχο και «όπως είναι φυσικό, υπάρχει ανησυχία στους παραγωγούς για το αν θα καταφέρουν να µην µπει η χρονιά µέσα». Συνέστησε δε, αν υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο σε πάνω από το 30% της έκτασης, για 3 χρόνια να µην το ξανασπείρουν µε ηλίανθο, για να εξαλειφθεί, κατά το δυνατό, το µόλυσµα.

Στη ∆ράμα τα αλώνια θα ξεκινήσουν στο τέλος της επόµενης εβδοµάδας  σε µαζική κλίµακα, οπότε ακόµα είναι δύσκολο κανείς να ρισκάρει µια εκτίµηση για το πώς θα διαµορφωθεί το «στήσιµο» σε επίπεδο παραγωγικότητας των χωραφιών, αν κι εκφράζονται φόβοι ότι ο περονόσπορος θα επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις. «Φέτος ο ηλίανθος ξεκίνησε πολύ δυναµικά αλλά προέκυψε περονόσπορος σε µια µεγάλη καλλιεργητική ζώνη κοντά στην περιοχή του κάµπου των Τεναγών» λέει ο γεωπόνος και επικεφαλής του ΕΛΓΟ ∆ράµας Άνθιµος Αναστασιάδης.

Ο πολύ έµπειρος επιστήµονας αναφέρει ότι οι συνεχείς βροχές σε συνδυασµό µε τις υψηλές θερµοκρασίες, ευνοήσαν την εκδήλωση της «Φόµας», η οποία συνδυαστικά µε την ασθένεια µακροφιµίνα, προκαλεί πρόωρη ξήρανση του φυτού. «Καρβουνιάζει το φυτό κι αν αυτό συµβεί αρκετά νωρίς, πριν τη φυσιολογική του ωρίµανση, οδηγεί σε µικρή µείωση σοδειάς», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, διευκρινίζοντας πως «ο ηλίανθος από την περίοδο του γεµίσµατος του σπόρου, δε χρειάζεται πολλές βροχές και συννεφιές».

Καλύτερη είναι η εικόνα, µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, στην περιοχή της Ορεστιάδας του Έβρου, παρότι η σπορά του ηλίανθου φέτος έγινε σχετικά όψιµα. «Σπείραµε αργά λόγω του καιρού. Στις µαυροράχες χρειάστηκε να πάµε ακόµη και στο Μάιο, γιατί δεν έβρεχε και το φυτό δεν έπιανε. Χρειάστηκε µάλιστα κάποιοι να ξανασπείρουν», επισήµανε στην Agrenda ο παραγωγός Βασίλης Στεφανακίδης, τονίζοντας πως στις περιοχές αυτές, τα χωράφια είναι ένα µήνα πίσω.

Τα αλώνια στον Έβρο προγραµµατίζονται προς το τέλος του Αυγούστου, αφού τα χωράφια είναι ακόµη πράσινα, λέει ο κ. Στεφανακίδης, ο οποίος θεωρεί πως «µέχρι στιγµής η καλλιέργεια πάει καλά, δεν είχαµε ούτε ασθένειες και οι βροχές βοήθησαν να αναπτυχθούν τα φυτά. Όπως φαίνεται στα κτήµατα που είναι στον κάµπο πιθανώς να πιάσουµε 400-500 κιλά το στρέµµα». Τόνισε δε ότι οι ψεκασµοί µε µυκητοκτόνα σε ηλίανθο που έχει προσβληθεί, δεν επιφέρουν κανένα όφελος.

Μόνο με αποδόσεις 400 κιλά μένει κάτι στον παραγωγό

Για µια ακόµη χρονιά φέτος τα συµβόλαια που έχουν υπογράψει µε τις µεταποιητικές βιοµηχανίες οι παραγωγοί, προβλέπουν ότι η τιµή για τον ηλίανθο θα είναι στα 35 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει πως χωρίς µια σοβαρή στρεµµατική απόδοση, η καλλιέργεια είναι επισφαλής ως προς το εισόδηµα του παραγωγού.

«Θέλει να πιάσεις µια µέση απόδοση στα περίπου 400 κιλά το στρέµµα για να πεις ότι στο τέλος θα µείνει κάτι για την τσέπη του παραγωγό. Το ιδανικό θα ήταν, βέβαια, να αυξηθεί η τιµή και να πάει στα 40-45 λεπτά το κιλό», επισήµανε ο κ. Στεφανακίδης.

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, σύµφωνα µε τον κ. Αναστασιάδη, για το σπόρο, τη λίπανση, τη φυτοπροστασία και το πότισµα, εάν το χωράφι είναι ποτιστικό, τα έξοδα είναι στα τουλάχιστον 50 ευρώ το στρέµµα και στην περίπτωση που το κτήµα είναι νοικιασµένο πρέπει, κατά µέσο όρο, να προστεθούν άλλα περίπου 40 ευρώ το στρέµµα.

Ο επικεφαλής του παραρτήµατος ∆ράµας, του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, ανέφερε, ακόµη, ότι φέτος οι συνολικές εκτάσεις που σπάρθηκαν µε ηλίανθο στη χώρα πιθανότατα ξεπερνούν τα 700.000 στρ., που καλλιεργήθηκαν το 2017. «Λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί από το diabrotica στον αραβόσιτο, πολλά χωράφια σπάρθηκαν µε ηλίανθο φέτος. Στη ∆ράµα για παράδειγµα, ενώ πέρσι είχαµε περί τα 63.000 στρέµµατα ηλίανθο, φέτος οι εκτάσεις ξεπέρασαν τα 70.000 στρέµµατα και το ίδιο εκτιµώ πως έγινε και σε γειτονικούς νοµούς που είχαν θέµα µε τη diabrotica», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης.

agronews.gr