Η Θράκη στον «χάρτη» της διαφθοράς

1409

Δόθηκε στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση Απολογισμού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της δράσης της υπηρεσίας κατά το έτος 2017 και αναλύονται τα στατιστικά δεδομένα υποθέσεων, ποινικών διώξεων, συλλήψεων και λοιπών δράσεων που έχουν προκύψει από τη λειτουργία της.

Το σύνολο των καταγγελιών / πληροφοριών που δέχθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το έτος 2017 ήταν 1126, οι οποίες ταξινομούνται ανά τρόπο λήψης ως ακολούθως:

  • Τηλεφωνικές -288- (ποσοστό: 26%)
  • Έγγραφες (ταχυδρομικά, μέσω fax και e-mail) -798- (ποσοστό: 71%)
  • Αυτοπρόσωπες ή συλλογή από το προσωπικό της Υπηρεσίας -40- (ποσοστό: 3%).

Σημειώνεται ότι το 2016 οι καταγγελίες / πληροφορίες ήταν 1.231.

Από τη σύγκριση των καταγγελιών / πληροφοριών, διακρίνεται υπεροχή των επωνύμων, σε σχέση με τις ανώνυμες, καθώς αποτελούν το 75% του συνόλου (844 επώνυμες). Ομοίως, το 2016, οι επώνυμες υπερείχαν των ανωνύμων, κάτι που προδίδει μια σταθερή αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, καθόσον όλο και περισσότεροι απευθύνονται στην υπηρεσία επωνύμως, διευκολύνοντας την περαιτέρω συνεργασία και διερεύνηση των υποθέσεων.

Από το σύνολο των καταγγελιών / πληροφοριών:

  • 703 (ποσοστό 62%) αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό,
  • 244 (ποσοστό 22%) αναφερόταν σε καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων,
  • 99 (ποσοστό 9%) αφορούσαν ιδιώτες, και
  • 80 (ποσοστό 7%) αφορούσαν καταγγελίες/πληροφορίες για εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Από τη χαρτογράφηση των καταγγελιών / πληροφοριών ανά Περιφέρεια της χώρας, παρατηρούμε πως οι μισές καταγγελίες (54,2%) που υποβάλλονται στην ΔΕΥ αφορούν την Αττική, ενώ η κατανομή τους στην υπόλοιπη χώρα είναι σχετικά ομοιόμορφη, με ελαφρά συγκέντρωση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (12,5%), της Κρήτης (4,4%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,3%). Αυτό εξηγείται λόγω και της αντίστοιχης κατανομής του πληθυσμού, ο οποίος έχει συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο), αλλά και από το γεγονός ότι οι περισσότερες Κεντρικές Δημόσιες Υπηρεσίες και Υπουργεία βρίσκονται στην Αττική. Ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οφείλεται ιδίως σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων των ετών 2016 και 2017, οι καταγγελίες που δέχθηκε η ΔΕΥ, καθώς και οι δικογραφίες που χειρίστηκε, παρουσιάζουν μικρή μείωση σε ποσοστό 8,5% και 15%, αντίστοιχα. Περαιτέρω, οι υποθέσεις στις οποίες ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και το σύνολο των συλληφθέντων προσώπων μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το 2016 σε ποσοστό 44%. Η τελευταία μείωση οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών που δέχθηκε η ΔΕΥ το έτος 2017 για αδικήματα που τελέστηκαν στα χρονικά όρια του αυτοφώρου, σε σχέση με αυτές που δέχθηκε το 2016. Γενικότερα, η μείωση των ως άνω στατιστικών στοιχείων (καταγγελίες, δικογραφίες, αυτόφωρα και συλλήψεις) συμπορεύεται με τη βελτίωση της θέσης που είχε η χώρα μας το 2017 στην παγκόσμια κατάταξή της, σε ό,τι αφορά στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» για το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 10 θέσεις το 2017, σε σχέση με την παγκόσμια κατάταξη της το 2016. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από την 69η θέση που κατείχε το 2016, κατατάχθηκε στην 59η θέση για το 2017 επί συνόλου 168 χωρών. Η επικεφαλής της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» επεσήμανε ότι η άνοδος της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε ένα χρόνο σίγουρα αποτυπώνει τις προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών φορέων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την Ετήσια Έκθεση Απολογισμού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2017 ΕΔΩ.

Στη Θράκη δύο από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ΔΕΥ

Στην Έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων παρατίθενται ενδεικτικά ορισμένες από τις πιο σημαντικές υποθέσεις, που διαχειρίστηκε η υπηρεσία το 2017. Δύο από αυτές προέρχονται από τον γεωγραφικό χώρο της Θράκης και, μάλιστα, και οι δύο είναι από το χώρο της Υγείας. Η πρώτη αφορά στον πανεπιστημιακό γιατρό – διευθυντή κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που συνελήφθη να λαμβάνει «φακελάκι» από ασθενή, και η δεύτερη γιατρό δημόσιου νοσοκομείου της Θράκης, που είχε προβεί σε τουλάχιστον 4.826 παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους δήθεν ασθενείς, τους οποίους ουδέποτε εξέτασε.

Διαβάστε το ιστορικό των ανωτέρω υποθέσεων, όπως καταγράφεται στην Έκθεση Απολογισμού της ΔΕΥ:

  1. Σύλληψη ενός καθηγητή ιατρού – Διευθυντή οφθαλμολογικής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου της βόρειας Ελλάδας για δωροληψία, διότι απαίτησε από 88χρονη το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ προκειμένου να προβεί σε οφθαλμολογικής φύσεως χειρουργική επέμβαση. Ο δημόσιος λειτουργός ιατρός του Ε.Σ.Υ. προσπάθησε να δικαιολογήσει τη λήψη του παραπάνω χρηματικού ποσού, ως αμοιβή για δεκαπέντε επισκέψεις που θα έπρεπε να πραγματοποιήσει στο μέλλον η ασθενής στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Η παράνομη απαίτηση του χρηματικού ποσού καταγγέλθηκε αρχικώς στον Διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος παρέπεμψε άμεσα την ασθενή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, στελέχη της οποίας συνέλαβαν τον επίορκο οφθαλμίατρο, αφού προηγουμένως είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των -500- ευρώ από τον υιό της 88χρονης ασθενούς.

Εξετασθείς ο Διοικητής του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι στο παρελθόν έχει γίνει γνώστης πολυάριθμων περιπτώσεων χρηματισμού του συλληφθέντα ιατρού, πλην όμως η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η πρώτη επώνυμη καταγγελία και με πρόθεση συνεργασίας του παθόντα με τις αρμόδιες αρχές, οπότε και τον παρέπεμψε στην Υπηρεσία μας.

  1. Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ιατρού δημόσιου νοσοκομείου της Θράκης για παράνομες συνταγογραφήσεις.

Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και έπειτα από πολύμηνη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ιατρός δημόσιου νοσοκομείου είχε προβεί σε τουλάχιστον 4.826 παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους δήθεν ασθενείς, τους οποίους ουδέποτε εξέτασε.

Σύμφωνα με σχετικό υπολογισμό, η ζημία που προκλήθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την παράνομη ως άνω δραστηριότητα, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των – 2.181.352- ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ο επίορκος ιατρός τελεί σε δυνητική αργία κατόπιν Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Διαβάστε άλλες σημαντικές υποθέσεις που διαχειρίστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων:

  • Σύλληψη Διοικητή Τμήματος Τροχαίας και ενός βαθμοφόρου αστυνομικού της ίδιας Υπηρεσίας για δωροληψία υπαλλήλου κατά συναυτουργία, καθώς και ενός ιδιώτη για άμεση συνέργεια σε αυτή.

Οι δύο αστυνομικοί απαίτησαν από ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης την καταβολή του χρηματικού ποσού των -2.000- ευρώ, προκειμένου να ακυρώσει ο Διοικητής τις τροχονομικές παραβάσεις ύψους -21.000- ευρώ που είχαν βεβαιωθεί σε οδηγό φορτηγού της επιχείρησής του και να του επιστρέψει την αφαιρεθείσα άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

Ο 31χρονος επιχειρηματίας συνεργαζόμενος με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, μετέβηκε σε συνεργείο αυτοκινήτων καθ’ υπόδειξη του Διοικητή Τροχαίας και παρέδωσε στον ιδιοκτήτη αυτού το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των -2.000- ευρώ. Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας συνάντησε τον Διοικητή στην έδρα της Υπηρεσίας του, ο οποίος του παρέδωσε την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού, αφού είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον συνεργό του για την λήψη του απαιτηθέντος ποσού.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων επενέβησαν άμεσα και συνέλαβαν τους δράστες, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στους χώρους του παραπάνω συνεργείου, βρέθηκε σε συρτάρι γραφείου λευκός επιστολικός φάκελος που περιέχων το προσημειωθέν χρηματικό ποσό των -2.000- ευρώ.

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνάται η εμπλοκή των συλληφθέντων και σε άλλες συναφείς πράξεις, καθόσον εκτός από την παραπάνω καταγγελία έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία και άλλη ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία με ομοειδές περιεχόμενο.

  • Σύλληψη ενός Αρχιφύλακα της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετών σε Υπηρεσία της Κρήτης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη είσοδο, μεταφορά, διαμονή και διακίνηση αλλοδαπών, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την οικεία Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, συνελήφθη 47χρονος αστυνομικός ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη είσοδο, μεταφορά, διαμονή και διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών.

Ο συλληφθείς αστυνομικός λειτουργούσε είτε ως «μεταφορέας» των αλλοδαπών από το σημείο παράνομης εισόδου τους σε ασφαλές χώρο – καταφύγιο, το οποίο του υποδεικνύονταν από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, είτε ως «τσιλιαδόρος» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των προαναφερόμενων αλλοδαπών από έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για την αποφυγή τυχόν διενεργούμενων αστυνομικών ελέγχων.

Κατά τις έρευνες (σωματική και κατ’ οίκον) που διενεργήθηκαν σε βάρος του συλληφθέντα αστυνομικού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 κινητά τηλέφωνα και δύο κάρτες SIM που σχετίζονται με τη διερευνώμενη υπόθεση, καθώς και 3 μαχαίρια και ένας γεμιστήρας με τρία φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

  • Σύλληψη Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος της Αττικής για δωροληψία και Εκβίαση κατ’ εξακολούθηση.

Η υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο καταγγελίας ενός 31χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας παροχής υπηρεσιών στάθμευσης οχημάτων, σύμφωνα με την οποία ο Διοικητής του οικείου Αστυνομικού Τμήματος απαίτησε εκβιαστικά να του καταβάλλει κάθε μήνα το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ, προκειμένου να του παρέχει «κάλυψη» και να τον ενημερώνει για επικείμενους, αστυνομικούς ή μη ελέγχους. Ο καταγγέλλων, μετά την καταβολή των πρώτων -300- ευρώ, ζήτησε από τον Διοικητή να μειωθεί το απαιτηθέν μηνιαίο χρηματικό ποσό κατά το ήμισυ λόγω οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί τελικώς η καταβολή -200- ευρώ μηνιαίως.

Κατόπιν τούτων, ο παθών συνεργάστηκε με την Υπηρεσία μας και σε προγραμματισμένη συνάντηση στην έδρα του Αστυνομικού Τμήματος και συγκεκριμένα στο γραφείο του Διοικητή, του παρέδωσε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό των -200- ευρώ. Αμέσως μετά ο επίορκος Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Για την ίδια ως άνω υπόθεση κατηγορήθηκαν και άλλοι δύο αστυνομικοί για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου εξαιτίας συμμετοχής τους στην παράνομη δράση του εν λόγω Διοικητή.

  • Σύλληψη επτά αστυνομικών για βασανιστήρια, έκθεση, κατακράτηση παρά το Σύνταγμα, κλοπή, εξύβριση και παράβαση των διατάξεων της ρατσιστικής νομοθεσίας.

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σχηματίστηκε δικογραφία στο πλαίσιο αυτοφώρου σε βάρος επτά αστυνομικών που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αττικής (μεταξύ των οποίων και δύο Αξιωματικοί) ύστερα από καταγγελία 43χρονου ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία ο καταγγέλλων κατόπιν διαπληκτισμού του με έτερο ιδιώτη προσήχθη σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής με υπηρεσιακό όχημα. Κατά την παραμονή του στο Αστυνομικό Τμήμα οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν και τον εξύβρισαν με ρατσιστικές εκφράσεις που αφορούσαν τη φυλετική του καταγωγή.

Εν συνεχεία τον κατακράτησαν παράνομα χωρίς να του απαγγείλουν οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ μετά από αρκετές ώρες τον οδήγησαν με περιπολικό όχημα σε ερημική τοποθεσία, τον εγκατέλειψαν τραυματισμένο από τον ξυλοδαρμό και του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο.

  • Σύλληψη ενός αστυνομικού και πέντε ιδιωτών για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας κατελήφθησαν ένας αστυνομικός 101 και πέντε ιδιώτες, εκ των οποίων ένας απόστρατος αστυνομικός, να προβαίνουν σε παράνομη ανασκαφή στα θεμέλια παρεκκλησίου σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και την παράνομη ιδιοποίησή τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ σε επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εργαλείων ανίχνευσης αντικειμένων και ανασκαφής.

  • Σύλληψη ενός ορθοπεδικού ιατρού – Διευθυντή χειρουργικής ορθοπεδικής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου της Αττικής για δωροληψία υπαλλήλου, διότι απαίτησε το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρώ, προκειμένου να υποβάλει 72χρονο άνδρα σε χειρουργική επέμβαση ορθοπεδικής φύσεως.

Η σύζυγος του ασθενή, συνεργαζόμενη με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, κανόνισε και παρέδωσε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των -500- ευρώ στον χειρουργό ορθοπεδικό, το οποίο απαιτήθηκε να παραδοθεί ως προκαταβολή πριν την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης.

  • Σύλληψη ενός καθηγητή ιατρού – μαιευτήρα γυναικολόγου δημόσιου νοσοκομείου της Βορείου Ελλάδος για δωροληψία υπαλλήλου, διότι απαίτησε από έγκυο γυναίκα το χρηματικό ποσό των -1.200- ευρώ, ως αμοιβή για το τοκετό της, τον οποίο είχε αναλάβει λίγες ημέρες πριν.

Η καταγγέλλουσα, συνεργαζόμενη με τη Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, παρέδωσε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των -1.200- ευρώ στον γυναικολόγο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του, όχι σε χώρο του δημόσιου νοσοκομείου αλλά εντός του ιδιωτικού του ιατρείου, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένα ημερολόγιο – άτυπο βιβλίο επισκεπτών του ιατρείου και ένα μπλοκ αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για παροχή υπηρεσιών του ιατρείου, τα οποία απεστάλησαν στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για περαιτέρω διερεύνηση του ύψους της φοροδιαφυγής του συλληφθέντα ιατρού.

  • Σύλληψη ενός γυναικολόγου δημόσιου νοσοκομείου της Αττικής, για δωροληψία υπαλλήλου, διότι απαίτησε από 44χρονη ασθενή το χρηματικό ποσό των -800- ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση γυναικολογικής φύσεως.

Η παθούσα, συνεργαζόμενη με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, παρέδωσε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό των -400- ευρώ ως προκαταβολή στον επίορκο γυναικολόγο, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.

  • Σύλληψη ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην παράνομη εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Κατάστημα Κράτησης.

Από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την οικεία Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, συνελήφθη 48χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε και διακινούσε ναρκωτικά εντός Καταστήματος Κράτησης.

Ο συλληφθείς σωφρονιστικός υπάλληλος λειτουργούσε ως «σύνδεσμος» μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας ως αποστολή τη μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών εντός της Φυλακής (λόγω της ιδιότητάς του), τις οποίες παρέδιδε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης (έγκλειστους) και αυτοί ακολούθως τις διακινούσαν μεταξύ των κρατουμένων.

Ειδικότερα, ο εν λόγω σωφρονιστικός υπάλληλος κατά τη μετάβασή του στο Κατάστημα Κράτησης για ανάληψη υπηρεσίας, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς και σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημά του, το οποίο κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν:

– 4 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες περιέχουσες κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 1.131 γραμμαρίων

– 1 αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία περιέχουσα κοκαΐνη, συνολικού μεικτού βάρους 41,5 γραμμαρίων

– το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ

– 3 κινητά τηλέφωνα

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο επιχείρησης που διατηρεί η σύζυγος του συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM καθώς και ένα φορτηγό αυτοκίνητο τύπου «van», καθότι διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνταν ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

  • Σύλληψη ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών για δωροληψία, παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης.

Ειδικότερα, 41χρονος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, με καθήκοντα μεταξύ άλλων την ανεύρεση προσφορών για την συντήρηση και επισκευή υπηρεσιακών οχημάτων, επισκέφθηκε ιδιωτικό συνεργείο αυτοκινήτων όπου είχαν επισκευαστεί επτά περίπου αυτοκίνητα του ως άνω Υπουργείου και απαίτησε εκβιαστικά από τον ιδιοκτήτη του συνεργείου το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρώ, ισχυριζόμενος ότι είχαν συνάψει άτυπη συμφωνία να εισπράξει το παραπάνω χρηματικό ποσό, εάν φροντίσει να αναθέσει την επισκευή των οχημάτων στο συγκεκριμένο συνεργείο. Μάλιστα, όταν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας, ο υπάλληλος τον απείλησε ότι σε περίπτωση που δεν λάβει το απαιτηθέν χρηματικό ποσό, θα του «κλείσει» την επιχείρηση.

Ο ιδιοκτήτης του συνεργείου συνεργάστηκε άμεσα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατόπιν συνεννόησης με τον επίορκο υπάλληλο, του παρέδωσε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό των -1000- ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της παράνομης συναλλαγής, επενέβησαν άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο, και συνέλαβαν τον υπάλληλο.

  • Σύλληψη ενός υπαλλήλου της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και ενός ιδιώτη ηλεκτρολόγου για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, ιδιώτης ηλεκτρολόγος προσποιούμενος υπάλληλο της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. απαίτησε από 37χρονο αλλοδαπό, ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το χρηματικό ποσό των -400- ευρώ προκειμένου να προβεί σε επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αλλοδαπός, συνεργαζόμενος με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, παρέδωσε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των -400- ευρώ στον ηλεκτρολόγο, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε προβεί στην σύνδεση και αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο συγκεκριμένο κατάστημα τουλάχιστον δώδεκα φορές σε διάστημα δύο μηνών, λαμβάνοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των -9.600- ευρώ. Επιπλέον, συνελήφθη και ένας υπάλληλος της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση και σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας λάμβανε το 50% των εισπράξεων από την παράνομη δραστηριότητα.

  • Σύλληψη ενός υπαλλήλου των ΕΛ.ΤΑ. για παραβίαση του απορρήτου των επιστολών, υπεξαίρεση στην Υπηρεσία και παραβάσεις ταχυδρομικών υπαλλήλων και κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και έπειτα από έρευνα σε συνεργασία με την τοπική Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλος καταστήματος των ΕΛ.ΤΑ., που υπηρετούσε σε νησί του βορείου Αιγαίου, παραβίαζε επιστολικούς φακέλους που προορίζονταν για την Ιερά Μονή της περιοχής και αφαιρούσε από το εσωτερικό τους χρηματικά ποσά και αντικείμενα αξίας, τα οποία αποτελούσαν δωρεές και τάματα πιστών, ενώ κάποιες επιστολές δεν παραδίδονταν ποτέ στη Μονή.

Ο υπάλληλος συνελήφθη και κατά την απολογία του αποδέχτηκε πλήρως τις σε βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες και ομολόγησε ότι προβαίνει στην παραπάνω παράνομη δραστηριότητα κατά τα τελευταία 4 χρόνια περίπου, εκτιμώντας ότι το συνολικό χρηματικό ποσό που υπεξαίρεσε ξεπερνά τις – 40.000- ευρώ.

inkomotini.news