Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι δασικές εκτάσεις στον Έβρο

1240

Για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι δασικές εκτάσεις στον Έβρο, για τη ανάγκη να ρυθμιστούν νομοθετικά οι περιοχές των δασικών γαιών αλλά και το να επιτρέπεται η παρουσία των κυνηγών μέχρι τη συνοριογραμμή αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Πλησίον του ποταμού Έβρου υπάρχουν πολλές εκτάσεις με δέντρα αυτοφυή, οι οποίες έχουν καταστεί μη προσβάσιμες
  • Παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, περιορίζεται η βοσκήσιμη γη με αποτέλεσμα αυτά τα δάση να μην έχουν κάποια χρηστικότητα για την τοπική κοινωνία.
  • Σε δασικές εκτάσεις που έχουν καταστεί στο παρελθόν στόχος εμπρηστών  φυτρώνουν και πάλι χόρτα χαμηλής βλάστησης, το καλοκαίρι ξεραίνονται, δεν καθαρίζονται κι έτσι γίνονται και πάλι στόχος νέων πυρκαγιών.
  • Οφείλει η Κυβέρνηση να φέρει το Νόμο που θα καθορίζει σε ποιες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν δασικές γαίες.
  • Δεν υπάρχει επαρκής αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής πλησίον του Έβρου μέσα & από τη δενδροκομία.
  • Είναι ανάγκη να ρυθμιστεί με Νόμο να επιτρέπεται η παρουσία των κυνηγών μέχρι τη συνοριογραμμή με κανόνες και σχέδιο, είτε προς τη μεριά της Τουρκίας, είτε προς την πλευρά της Βουλγαρίας.
  • To 2006 μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, όπως και το 2007 μετά τις φωτιές στην Ηλεία το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε φέρει υλοτόμους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους κι από τον Έβρο, όπου έκοψαν όλα τα καμένα δέντρα και τα έκαναν κορμοδέματα και κορμοπλέγματα για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά τα πρόσφατα στη Μάνδρα.
  • Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει και για το δάσος, το θέμα όμως είναι αν σκέφτεται η Κυβέρνηση να τον εμπιστευτεί, εκχωρώντας καθήκοντα ή αρμοδιότητες, ακόμα και στο πλαίσιο ενός Τοπικού Δήμου ή Συλλόγου.

Δείτε την πρώτη παρέμβασή του σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=WhYrjkoou68&t

Δείτε τη δεύτερη παρέμβασή του σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=mylkxQqUays