Αρχική in Νέα Γιατί άραγε αυτοκτονούν μόνο χαμηλόβαθμα στελέχη των ΕΔ;

Γιατί άραγε αυτοκτονούν μόνο χαμηλόβαθμα στελέχη των ΕΔ;

1799

Οι αυτοκτονίες  χαμηλόβαθμων στελεχών του στρατού έχουν το τελευταίο διάστημα τρομακτική αύξηση. Όπως δημοσιεύσει το ιστολόγιο papaioannou-j.gr Λόγω δουλειάς μιλήσαμε με κάποιους από αυτούς και αυτά που καταγράψαμε έχουν ενδιαφέρον:

Οι αυτοκτονίες κατά κύριο λόγο αφορούν υπαξιωματικούς αποκλεισμένους μισθολογικά, βαθμολογικά και επαγγελματικά  χωρίς καμιά δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, προαγωγής η αύξησης  του μισθού  τους, Χωρίς δυνατότητα μετάταξης σε άλλη  υπηρεσία πιο κοντά στο τόπο συμφερόντων τους.
Αφορούν προσωπικό μάχιμο που δουλεύει πάρα πολύ σκληρά και καταπονείται ψυχικά. Εργάζεται εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες  μακρυά από την οικογένεια του, πολλές φορές χωρίς ωράριο, με νυχτερινές υπηρεσίες, και υπερωρίες που δεν αμείβονται.
Εργάζεται σε ένα στρατό που φτιάχτηκε για να βγάζει 100 δουλείες με 500 ανθρώπους που έχει καταντήσει να βγάζει την ίδια δουλειά με 20 υπο-αμοιβόμενους χαμηλόβαθμους υπαξιωματικούς. «Όλο τους ίδιους» είπε καποιος.
Χαμηλόβαθμους  Υπαξιωματικούς για τους οποίους μια μετάθεση ειναι  το μεγαλύτερο ένα αγχος τους! Μια οικονομική και οικογενειακή καταστροφη και που θα την υποστούν  μοιρολατρικά τουλάχιστον 10 φορές στην  40χρονη καριέρα  τους στις ΕΔ.
Θα μετατεθούν κάθε φορά σε μια νέα Μονάδα για να κανουν την ίδια δουλειά που έκαναν και στην προηγούμενη Μονάδα. Χωρίς να αλλάζει κάτι στην βαθμολογική ή μισθολογική εξέλιξη τους παρά την ταλαιπωρία και παρά τον αριθμό των μεταθέσεων που υφίστανται .
«Διότι στον στρατό τον βαθμό θα τον πάρεις με τα χρόνια υπηρεσίας και την προέλευση και όχι με την αξία, την μόρφωση, την  προσπάθεια ή την δουλειά που ρίχνεις και  τον  αγώνα που κάνεις»,  όπως ειπε κάποιος από αυτούς που μιλήσαμε
Χαμηλόβαθμους  που  λόγω μεταθέσεων  περιφέρονται ανά την Ελλάδα σαν  τους πρόσφυγες και καταλήγουν με διαλυμένες οικογένειες ή και  χωρίς να κανουν τελικά οικογένειες.
Χαμηλόβαθμους  Υπαξιωματικούς που ζουν στα  ενοίκια  γιατί τα σπίτια που δίνει η υπηρεσία ειναι πιασμένα από ανώτερους τους. Κι αυτό γιατί που μοριοδοτούνται βάση του βαθμού τους και όχι βάση της οικονομικής τους δυνατότητας.
Χαμηλόβαθμους  με οικογένειες που δεν πηγαίνουν διακοπές σε ΚΑΑΥ γιατί και αυτά ειναι πιασμένα από ανώτερους που πριμοδοτούνται βάση του βαθμού τους και όχι βάση της οικονομικής τους δυνατότητας!
Χαμηλόβαθμους που εγκλωβίστηκαν με το νέο συνταξιοδοτικό σε αυτή την δουλειά για 40 χρόνια και  που σχεδίαζαν να φύγουν στα 25 και να γυρίσουν στα χωριά τουςμ να φτιάξουν οικογένεια να ηρεμήσουν.
Χαμηλόβαθμους! Πολλοί από αυτούς θα παραμείνουν στάσιμοι στον ίδιο χαμηλό βαθμό έως και για 15 χρόνια!!
Χωρίς δυνατότητα αποστρατείας αλλά ούτε επαγγελματικής εξέλιξης ή προαγωγής ή αύξησης  του μισθού  τους, ή μετάταξης σε άλλη  υπηρεσία πιο κοντά στα ενδιαφέροντα τους, στις γνώσεις τους, τον τόπο συμφερόντων τους. Έξω από πλαίσιο της κινητικότητας που αφορά όλο το υπόλοιπο δημόσιο.
Όχι τυχαία δεν αυτοκτονούν  οι δάσκαλοι  ούτε οι Στρατηγοί  ούτε οι Ανώτεροι αξιωματικοί ή  άλλοι δημόσιοι Λειτουργοί και υπάλληλοι. Γιατί αραγε αυτοκτονούν μόνο  χαμηλόβαθμα στελέχη των ΕΔ;
κι όμως τα πράγματα είναι πολύ σαφή:
  • Η έλλειψη  κινήτρου,
  • Η επαγγελματική στασιμότητα,  μια θέση χωρίς προοπτικές ή χωρίς την δυνατότητα του να είσαι δημιουργικός και παραγωγικός.
  • Χωρίς δυνατότητα να δουλέψεις περισσότερο για να κερδίσεις περισσότερα.
  • Η καθημερινή εργασία οι περισσότερες ώρες από τις κανονικές χωρίς ανάλογη αμοιβή.
  • Οι εργασιακές και κουραστικές (θόρυβος, εξωτερικό περιβάλλον  καιρικές συνθηκες) ή και επικίνδυνες συνθήκες.
  • Τα λίγα χρήματα.
  • Τα μη ξεκάθαρα καθήκοντα που καταλήγουν  τελικά όλα σε έναν και μάλιστα τον πιο χαμηλόβαθμο!
  • Η συμπεριφορα των ανώτερων.
  • Η συνεχή πίεση…
Όλα αυτά ειναι αίτιες για αύξηση στα επίπεδα  του εργασιακού στρες και  καποια στιγμή τελικά γυριζει το μυαλό και πας στην κατάθλιψη. Συμβαίνει συχνά
Στο σημείο θα σε γράψουν οι εφημερίδες και σε  κλαίνε οι  φίλοι σου!

2013
Με μία σφαίρα από 45άρι έδωσε τέλος στη ζωή του ο 34χρονος  Υπξκος επικελευστής,μέσα στο ναρκοθηρευτικό όπου εκτελούσε υπηρεσία . Ένας “άριστος υπαξιωματικός” όπως λένε όσοι έσπευσαν να δουν τον προσωπικό του φάκελο αμέσως μόλις έγινε γνωστή η τραγωδία μέσα στο ναύσταθμο.
Το 2014
•Στις αρχές Μαίου αυτοκτόνησε ο υπολοχαγός στην Χαλκίδα. Αιτία όπως εξηγούσε σε σημείωμα που άφησε τα οικονομικά αδιέξοδα. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που δεν έκανε καμία υπερβολή στη ζωή του. Έπεσε στο κενό από οικοδομή.

•Υπαξιωματικός του ΠΝ αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο πλοίο που υπηρετούσε.
•Ακολούθησαν απόπειρες αυτοκτονίας στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.
•ΕΠΟΠ αυτοκτόνησε στον Μανταμάδο της Μυτιλήνης.
2015
Βόλος: Συγκλονίζει η αυτοκτονία στρατιωτικού – Έπεσε με το αυτοκίνητο στη θάλασσα που βλέπετε και πνίγηκε
20/10/2016 (διπλή Αυτοκτονία)
Σοκ στις Ένοπλες Δυνάμεις! Δύο αυτοκτονίες μέσα σ΄ ένα βράδυ! Πρώτα έγινε γνωστή η αυτοκτονία 45χρονου αεροπόρου στην Πάτρα, που έπεσε στο κενό! Λίγα λεπτά αργότερα  εγινε γνωστη πληροφορήθηκε την τραγική είδηση της αυτοκτονίας ενός Κελευστή του ΠΝ, ο οποίος απαγχονίστηκε! Ήταν πατέρας δυο παιδιών!
Ο Κελευστής βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο του Μοσχάτου που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του!
19/12/2016
Αρχικελευστής 30 ετών αυτοκτόνησε στο σπίτι του, προκαλώντας νέο σοκ στις ΕΔ! Ο Αρχικελευστής υπηρετούσε σε πλοίο του Στόλου κι έδωσε τέλος στη ζωή του χθες το απόγευμα.
Είναι η τρίτη αυτοκτονία μέσα σε δυο μήνες.
6/2/2017
Βαθιά θλίψη προκαλεί η απώλεια του Λοχία Χ.Ε. ετών 40, που υπηρετούσε σε Μονάδα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» στη Νέα Σάντα στο Κιλκίς, ο οποίος σήμερα το πρωί τραυματίσθηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του όπλο ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού.

7/8/2017
Σοκ στην τοπική κοινωνία της Αρμόλιας Χίου αλλά και στην μονάδα που υπηρετούσε, έχει προκαλέσει η είδηση της αυτοκτονίας ενός Ανθυπαστιστή. Τον 44χρονο βρήκε κρεμασμένο στην κουζίνα του σπιτιού του ο 15χρονος γιος του. Αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας το κορδόνι της αρβύλας του, με το οποίο κρεμάστηκε σε μια παλιά πόρτα στην κουζίνα του σπιτιού του.
23/82017
Μηχανικός εξ υπαξιωματικών 41 ετών ,παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Αξιωματικός της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Καλαμάτα, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, από τους οικείους του.Οι πληροφορίες που φθάνουν στο ΓΕΑ, δείχνουν ότι η πιθανότερη εκοδοχή για το θάνατο του Αξιωματικού της ΠΑ στην Καλαμάτα είναι η αυτοκτονία.
25/11/2017
Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε νωρίς το πρωί στη Νέα Σμύρνη. Ένας 40χρονος, υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έβαλε φωτιά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο ισόγειο διαμέρισμά του, στην οδό Κοραή, στη Νέα Σμύρνη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μαζί με τα δύο παιδιά του, ηλικίας 8 και 10 ετών.

23/4 2018
Τις βραδινές ώρες της Κυριακής 22 Απριλίου 2018, 33χρονος Ανθυπασπιστής της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσε στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Μίκρας, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης από την Αστυνομία, όπου διέμενε με συγγενή του.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο στρατιωτικός αυτοτραυματίστηκε με πιστόλι περίπου στις 10 το βράδυ, δίνοντας έτσι τέλος στη ζωή του.
Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 33χρονος ΕΠΟΠ στο Σουφλί. Ο 33χρονος που καταγεται από την Ορεστιαδα, απαγχονίστηκε στη Γιαννουλη.