Δύο μηνών βρέφος διαγνώστηκε με κοκκύτη στην Αλεξανδρούπολη!

1165

Άλλη μία ασθένεια που επί πολλά χρόνια βρισκόταν στο “χρονοντούλαπο” εμφανίστηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και αυτή είναι ο κοκκύτης, ο οποίος προσέβαλε ένα βρέφος ηλικίας μόλις δύο μηνών προκαλώντας του οξύτατο βήχα και άλλες επιπλοκές, που οδήγησαν τους γιατρούς στην απόφαση να το προωθήσουν στην Θεσσαλονίκη για να συνεχιστεί η νοσηλεία του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

Μιλάμε για την περίπτωση κάποιων σποραδικών περιστατικών κοκκύτη που έχουμε από την περιοχή που διαμένουν οι συμπολίτες μας (εν. στην Αλεξανδρούπολη). Ο κοκκύτης εκδηλώνεται με έναν παροξυσμικό βήχα, που αν είναι σε πολύ μικρές ηλικίες -κάτω των έξι μηνών- μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Είχαμε ένα κρούσμα σε ένα βρέφος δύο μηνών, το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατική Νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης δρ Θανάσης Χατζημιχαήλ.

Θ. Χατζημιχαήλ: “Δεν λαμβάνονται μέτρα από την πολιτεία
Και αυτό το κρούσμα της κατά γενική ομολογία εξαφανισθείσας πάθησης είναι μία αφορμή να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την σημασία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής “ο κοκκύτης δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, που μπορούν να γίνουν εστίες μετάδοσης σε παιδιά. Ειδικά στους Ρομά, υπάρχουν πολλές νεαρές μητέρες που γεννούν και είναι ανεμβολίαστες και άρα μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο στο παιδί τους, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο“.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός
Το μέγα ζήτημα όμως είναι ότι “ενώ θα μπορούσε η πολιτεία, όπως γίνεται στην Ευρώπη να λάβει κάποια μέτρα, αυτά δεν λαμβάνονται στη χώρα μας“, όπως λέει ο κος Χατζημιχαήλ και επομένως “αυτό που μένει είναι η ενημέρωση από τα ΜΜΕ αφενός και αφετέρου ο ιατρικός κόσμος που πρέπει να καθίσει να εξηγήσει ότι η ραγδαία εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχει καταστήσει τα εμβόλια τελείως αθώα“.

Η αναγκαιότητα αυτή είναι πλέον επιβεβλημένη μιας και όπως είναι γνωστό η επίσης “ξεχασμένη” ιλαρά, τον χειμώνα που πέρασε επανήλθε με την μορφή επιδημίας σε όλη την Ευρώπη και τέσσερις καταγεγραμμένους θανάτους στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής επικαλέστηκε και παράδειγμα μητέρας η οποία, αν και υπέρμαχος του αντι-εμβολιασμού, άλλαξε άποψη όταν νόσησε το παιδί της, πλην όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό αν δεν γίνουν οργανωμένες κινήσεις πρόληψης.

xronos.gr