Στη βουλή πάνε το θέμα της ανομβρίας στον Έβρο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

1119

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

 Για τον κ. κ.  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Βορείου Έβρου σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

 

Οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Ρίζος Δημήτρης, Γκαρά Αναστασία και Καΐσας Γιώργος, καταθέτουν ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων την επιστολή των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Αμπελακίων, Ασβεστάδων, Ασπρονερίου, Διδυμοτείχου, Ελληνοχωρίου, Ισαακίου, Καρωτής, Κουφόβουνου, Κυανής, Μάνης, Ποιμενικού, Πραγγίου, Πυθίου, Σιτοχωρίου, Σοφικού, με κύριο θέμα τις καταστροφικές, για τις καλλιέργειες, καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή.

Ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσαν οι 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Έβρου την Ανοιχτή επιστολή των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Βορείου Έβρου σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα σε περιοχές του Νομού μας, οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που ακολούθησε είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί μέρος της παραγωγής για τους αγρότες μας, να καθυστερήσει η σπορά ή σε κάποιες περιπτώσεις να ακολουθήσει επανασπορά λόγω αλλοίωσης του αρχικού σπόρου.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά από διαβούλευση που ακολούθησε, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Βορείου Έβρου προτείνουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων  για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Έβρου, στο πλαίσιο των διαδικασιών της Βουλής και του Κοινοβουλευτικού Έλεγχου, κατέθεσαν ως Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων τη συγκεκριμένη επιστολή, και αναμένουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν για τις απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθεί η επιστολή με τα αιτήματα των αγροτών:

Αυτά ζητούν από τους αρμόδιους φορείς οι αγρότες του Β.Έβρου για να σωθεί η χρονιά:

«Ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Β. Έβρου σχετικά με τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

συγκεντρωθήκαμε την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 στο Διδυμότειχο, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων των περιοχών Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος με κύριο θέμα το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή του Β. Έβρου με τις καταστροφικές, για τις καλλιέργειες, καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή μας.

Έχοντας το προνόμιο της καθημερινής και άμεσης επικοινωνίας με τους παραγωγούς της περιοχής, θεωρούμε ως υποχρέωση μας την σύνταξη της παρούσας ως αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Β. Έβρου.

Στον Β. Έβρο, η πλειοψηφία των αγροτεμαχίων βρίσκονται σε ξηρικές περιοχές και είναι πολυκερματισμένα. Ο χειμώνας στην περιοχή μας ήταν εντόνως βροχερός με αποτέλεσμα την ανάσχεση της ανάπτυξης των σιτηρών, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος, ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Την υψηλή βροχόπτωση διαδέχθηκε η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα και που συντέλεσε ακολούθως σε εκτεταμένη απώλεια παραγωγής στις χειμερινές καλλιέργειες, η οποία αντανακλάται σε μείωση 50 – 70 %  (σε σχέση με άλλες χρονιές).

Παράλληλα τα υαλώδη στα Σκληρά Σιτάρια είναι σε τόσο μειωμένα επίπεδα, ώστε οι μύλοι να τα προωθούν όλα για ζωοτροφές, με την αντίστοιχη μείωση της τιμής τους ανά κιλό η οποία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 0,14 €.

Την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε τους περισσότερους παραγωγούς σε πολύ όψιμη σπορά ανοιξιάτικων καλλιεργειών όπως Βαμβάκι και Ηλίανθος (τα οποία αποτελούν τις βασικότερες ανοιξιάτικες καλλιέργειες στην περιοχή μας με συντριπτικά ποσοστά), με αποτέλεσμα είτε την μειωμένη φυτρωτικότητα, είτε την λανθασμένη επιλογή μεσοπρώιμων ποικιλιών οι οποίες αναγκαστικά σπάρθηκαν όψιμα (με αποτέλεσμα να μην είναι πιθανή η συγκομιδή τελικού προϊόντος),  είτε ακόμα και σε επανασπορά λόγω αλλοίωσης του σπόρου. Έχοντας ως γνώμονα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε την κοινωνική-οικονομική έκταση που λαμβάνουν τα προβλήματα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες όχι μόνο για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας σε επίπεδο οικογένειας (όπου στην περιοχή μας όλες οι οικογένειες έχουν κάποιον αγρότη), όπου το εισόδημα συρρικνώνεται σημαντικά την στιγμή που έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά για την σπορά.

Ως εκ τούτου, και κατόπιν διαβούλευσης θέλουμε να προτείνουμε τα κάτωθι για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης:

Δεδομένου ότι η ανομβρία δεν αποτελεί επιλέξιμη ζημιογόνος αιτία για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις χειμερινές αλλά και για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες μέσω ΠΣΕΑ, αλλά με άμεσες διαδικασίες πληρωμής.

Να μην ισχύσει το όριο παραδοτέας παραγωγής για συνδεδεμένα καθεστώτα φυτικού στις πληγείσες περιοχές, ή να μειωθεί σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα. Να μην υπάρχει αυστηρότητα κατά την διενέργεια επιτοπίων ελέγχων σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται προφανώς ότι έχει πραγματοποιηθεί η σπορά της δηλωμένης στην ΕΑΕ 2018 καλλιέργειας, αλλά ωστόσο το αγροτεμάχιο υπολείπεται σε καλυπτικότητα λόγω προβληματικού φυτρώματος.

Πρόβλεψη για αποζημίωση του κόστους επανασποράς όπου αυτή αποδεικνύεται.

Τονίζοντας την περηφάνια των παραγωγών της περιοχής μας, δεν ζητάμε να αποζημιωθούμε για να πλουτίσουμε, αλλά ζητάμε να στηριχθούμε για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που για τόσα χρόνια κάνουμε με ζήλο, όντας (οι αγρότες) η βαριά βιομηχανία της περιοχής του Έβρου. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ενώ παράλληλα είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.